Πρόσφατα ο διανοητής, γνωστικός ψυχολόγος, Στίβεν Πίνκερ, επ’ αφορμή των σκοταδιστικών αμφισβητήσεων της επιστήμης και του κύματος αρνητών των εμβολίων που ενέσκηψε διεθνώς εν μέσω πανδημικής έξαρσης, εξέδωσε νέο βιβλίο που φέρει τον τίτλο «Διαφωτισμός τώρα».

Εκεί, ο συγγραφέας καταδεικνύει, με 75 χαρακτηριστικά διαγράμματα, την πρόοδο που έχει καταγράψει ο δυτικός κόσμος και η ανθρωπότητα συνολικά στο διάβα των αιώνων, επιτυγχάνοντας μακροζωία, υγεία, ευημερία, ασφάλεια, γνώση και ευτυχία.

Και εξηγεί πως η πρόοδος δεν είναι τίποτε άλλο παρά «δώρο» του Διαφωτισμού, ο οποίος με οδηγούς τη λογική, την επιστήμη και τον ανθρωπισμό κατανίκησε τον σκοταδισμό, τη δαιμονοποίηση, την άρνηση, τη μαγεία, τις εσχατολογικές προφητείες και τον απολυταρχισμό βεβαίως, που στηριζόταν σε όλα αυτά και κρατούσε τον κόσμο καθηλωμένο στα δόγματα της άγνοιας, του φόβου και της άρνησης.
Αισθανόμενος δε ότι εκείνες οι θεμελιώδεις αρχές του Διαφωτισμού αμφισβητούνται και πάλι, απειλώντας να βυθίσουν τον κόσμο σε νέο κύκλο καθυστέρησης, προτρέπει τους πάντες, με το σύνθημα «τόλμα να γνωρίζεις», να τις υπερασπισθούν εκ νέου.

Μια απλή περιήγηση στους κύκλους των αρνητών και των αντιεμβολιαστών αρκεί για να διαπιστώσει κανείς του λόγου το αληθές. Ο κίνδυνος της οπισθοδρόμησης είναι ορατός πια διά γυμνού οφθαλμού, ιδιαιτέρως στις μικρότερες των κοινοτήτων. Στα χωριά και στις κωμοπόλεις οι κύκλοι της αμφισβήτησης των εμβολίων, της επιστήμης και του ορθολογισμού, εφάπτονται με εκείνους της θρησκοληψίας, του παλαιοημερολογιτισμού, του χρυσαυγιτισμού, του ακραίου εθνικισμού και των δήθεν «άτρωτων» αρνητών που νομίζουν ότι πίνοντας τσίπουρα δεν κολλάνε!

Για όλους αυτούς η πανδημία είτε δεν υπάρχει είτε πρόκειται για «κατάρα του Θεού», που δεν τους αφορά επειδή είναι πιστοί.

Τίποτε ψευδέστερο, καθώς αγνοούν τα βασικά. Οι πανδημίες συνοδεύουν τις ανθρώπινες κοινότητες σχεδόν από την αρχή της συγκρότησής τους. Από τον λοιμό της αρχαίας Αθήνας στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου και την πανούκλα των μεσαιωνικών χρόνων, μέχρι τις σύγχρονες πανδημίες της γρίπης, οι ιογενείς λοιμώξεις έχουν την αυτή στάση και συμπεριφορά.

Κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι και από στόμα σε στόμα, με την επαφή και την ανάσα μεταδίδονται προκαλώντας μείζονες υγειονομικές κρίσεις.

Οι ιοί δεν σκέπτονται, παρά αναπτύσσονται εκεί που οι συνθήκες το επιτρέπουν. Η εξελικτική τους διαδικασία είναι απολύτως φυσική και οι μεταλλάξεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά επιβεβαίωση της εμφάνισης και της προσαρμογής τους στο περιβάλλον. Οπου το περιβάλλον τους ευνοεί προσαρμόζονται αναλόγως.

Στην τρέχουσα περίοδο η διαφορά έγκειται ακριβώς στη γνώση, στα εμβόλια και στην πρόοδο της επιστήμης.

Τα εμβόλια επέδρασαν και επιδρούν. Συνδυαζόμενα με μέτρα προσωπικής υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης ενισχύουν την ανοσία και μπορούν να ανακόψουν την επέλαση του κορωνοϊού.
Απεδείχθησαν και αποδεικνύονται καθημερινά οι δυνατότητές τους. Μόνο οι αόμματοι φανατικοί δεν τις βλέπουν.

Αντιθέτως, όπου υπάρχουν ρηγματώσεις και ελλείμματα ανοσίας, ο κορωνοϊός θα εισβάλλει, θα ζει και θα βασιλεύει εξελισσόμενος.

Αυτό ακριβώς συνέβη και με την παραλλαγή Ομικρον. Βρήκε πεδίο ελεύθερο στην ανεμβολίαστη και γεμάτη ανοσοκατεσταλμένους, λόγω του AIDS, πληθυσμούς αφρικανική ήπειρο και εξελίχθηκε αναλόγως, απειλώντας εκ νέου τους πάντες.

Οι μεταλλάξεις λοιπόν είναι εντελώς τυχαίες, αποτέλεσμα των περιβαλλοντικών συνθηκών και μόνο. Οι άνθρωποι δεν έχουν να κάνουν τίποτε άλλο πέρα από τους μαζικούς εμβολιασμούς και την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας.

Εδώ που έχουμε φθάσει, με το αγαθό της δημόσιας υγείας απειλούμενο, δεν επιτρέπονται συμβιβασμοί έναντι των όποιων κύκλων της άρνησης και της καθυστέρησης.

Η υποχρεωτικότητα είναι εκ των συνθηκών επιβεβλημένη, όπως και η διεύρυνσή της.
Τα προβλήματα δημόσιας υγείας λαμβάνουν χαρακτηριστικά μείζονος εθνικού θέματος σε περιόδους υγειονομικών κρίσεων.

Γι’ αυτό και δεν χωρούν συμβιβασμοί, ούτε αβάσιμες αντιεπιστημονικές ενστάσεις. Ούτε υπολογισμοί του πολιτικού κόστους βεβαίως.

ΤΟ ΒΗΜΑ