Τα παιδιά 5-11 ετών αναμένεται να ξεκινήσουν να κάνουν τα εμβόλια μετά από περίπου 20 ημέρες, μετά την θετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Στην ενημέρωση έγινε η σχετική ερώτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών και συγκεκριμένα για το αν υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες της ηλικιακής ομάδας 5 ως 11 ετών που θα έχουν προτεραιότητα.

«Παιδιά με υποκείμενα και χρόνια νοσήματα, με ανοσοκαταστολή, θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα. Ως προς τις συχνές βροχίτιδες είναι κάτι που έχει συζητηθεί αρκετά», είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Παρόλο που θεωρούσαμε στην αρχή της πανδημίας ότι τα παιδιά με άσθμα ή με λοιμώδη συριγμό είναι επικίνδυνο να νοσήσουν, δεν έχει φανεί κάτι τέτοιο. Παρόλα αυτά, παιδιά που λαμβάνουν χρόνια αγωγή, παιδιά με παχυσαρκία, είναι παιδιά που θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα», ξεκαθάρισε.

Για τα self test σε εμβολιασμένους μαθητές

Σε ερώτηση για το αν θα έπρεπε να χορηγηθεί δωρεάν self test και σε εμβολιασμένα παιδιά, όπως θα γίνει το διάστημα 6 ως 12 Δεκεμβρίου για όλους τους πολίτες, έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερος υγειονομικός έλεγχος, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι το θέμα αυτό δεν έχει πέσει στο τραπέζι, θα μπορούσε ωστόσο να συζητηθεί.

«Δεν έχει συζητηθεί self test για εμβολιασμένα παιδιά, θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε. Τα δεδομένα δείχνουν ότι στα Λύκεια που έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, δεν έχουμε αυξημένα κρούσματα. Στα Δημοτικά, όπου τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουμε περισσότερα κρούσματα. Και πάλι, όμως, το σύνολο των παιδιών 5 ως 18 ετών δεν έχει ξεπεράσει το σύνολο των κρουσμάτων σε όλη τη φάση του φθινοπώρου», απάντησε.