Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών δίνει ο ΣΚΑΪ.

Τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού άνω των 60 ετών θα εξειδικεύσει σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Άλλωστε ήδη αρκετοί πολίτες έχουν εύλογες απορίες σχετικά με την διαδικασία και την επιβολή του προστίμου.

Οι παρακάτω ερωτοαπαντήσεις  που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ σχετικά με την διαδικασία θα σας λύσουν τυχόν απορίες.

1.    Πώς ξέρει το κράτος αν έχω εμβολιαστεί;

Μέσω του ΑΜΚΑ μπορεί να δει ποιοι είναι αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί με μια διασταύρωση από την ΑΑΔΕ που διαθέτει τα στοιχεία όλων των πολιτών και με βάση την ηλικία θα βρεθούν όσοι είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν κλείσει καν ραντεβού για πρώτη δόση.

2.    Πώς επιβάλλεται το πρόστιμο;

Η ΑΑΔΕ θα στέλνει τα στοιχεία στην εφορία κι έτσι θα βεβαιώνεται κάθε μήνα ένα πρόστιμο 100 ευρώ στους 60+ που δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση.

3.Τι γίνεται με όσους εξαιρούνται από τον εμβολιασμό;

Ένας μεγάλος αριθμός που εξαιρούνται από τον εμβολιασμό, ήδη έχουν κάνει τις απαραίτητες διαδικασίες κι έχουν όλα τα χαρτιά που αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους να κάνουν το εμβόλιο. Όσοι δεν το έχουν κάνει, θα πάνε στην αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Υγείας, θα καταθέσουν τα χαρτιά από δημόσιο νοσοκομείο και από τον γιατρό τους και θα πάρουν την απαλλαγή εφόσον δικαιολογείται.

4.    Πώς θα γίνει η προμήθεια των σελφ τεστ;

Ο πολίτης θα πηγαίνει στο φαρμακείο με τον ΑΜΚΑ του, θα το δηλώνει και θα παίρνει δωρεάν το σελφ τεστ του για το διάστημα 6-12 Δεκεμβρίου και άλλο ένα για το διάστημα 3-7 Ιανουαρίου.