«Αναγκαίο μέτρο» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60, τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,9 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, είπε ότι είμαστε «η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη μετά την Αυστρία που κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα».

Ερωτηθείς εάν είναι ταξικό το θέμα του διοικητικού προστίμου των 100 ευρώ σε όσους δεν προχωρήσουν έστω σε προγραμματισμό του πρώτου εμβολιαστικού ραντεβού έως τις 16 Ιανουαρίου, αντέτεινε ότι αυτές είναι δεύτερες και τρίτες σκέψεις, καθώς «το βασικό είναι να καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει να εμβολιαστούμε για να σωθούν ανθρώπινες ζωές». Είπε μάλιστα ότι το πρόστιμο αυτό «θέλουμε να μην εισπραχθεί από κανέναν».

Επίσης, χαρακτήρισε «πολύ στοχευμένο μέτρο» την απόφαση για χορήγηση ενός δωρεάν self test, σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο ή μη, στο διάστημα από 6 έως 12 Δεκεμβρίου.

Ο κύριος Γεωργαντάς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί να υποβάλλονται σε rapid test και οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, λέγοντας ότι «η Πορτογαλία το αποφάσισε, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να το δούμε και εμείς».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει η μέθοδος των αγορών με click away

Επιπλέον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει η μέθοδος των αγορών με click away για τους ανεμβολίαστους, σημειώνοντας πως είναι μια από τις «πολλές εναλλακτικές που μπορούμε να αξιοποιήσουμε» και οι οποίες βρίσκονται στο «τραπέζι». «Η αλήθεια είναι ότι στα μικρά εμπορικά καταστήματα δεν έχει παρατηρηθεί μεγάλη διασπορά του ιού, αλλά – σίγουρα θα μπορούσε να υπάρχει κάτι αυστηρότερο και αποδοτικότερο. Θα το δούμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή καταφέρνουμε να έχουμε την οικονομία ανοιχτή, την κοινωνία ανοιχτή, τα σχολεία ανοιχτά. Στη Βόρεια Ελλάδα που υπήρχε μια έξαρση υπάρχει αυτή τη στιγμή μια σταθεροποίηση, έχουμε μια μεγάλη αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών. Βλέπω σχετικά αισιόδοξα τη διαδικασία. Θεωρώ ότι έχουμε σίγουρα 2-3 εβδομάδες δύσκολες μπροστά μας, αν χρειαστεί επιπλέον μέτρα η κυβέρνηση έδειξε ότι δεν διστάζει να τα πάρει, αλλά δεν μπορεί και δεν υπάρχει λόγος να συμβεί είναι ένα γενικό lockdown σαν και αυτό όταν δεν είχαμε τα εμβόλια», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον τελευταίο μήνα καταγράφεται μια ιδιαίτερα έντονη κινητικότητα στους εμβολιασμούς, τόσο από τους συμπολίτες μας που πηγαίνουν να κάνουν την πρώτη δόση όσο και από αυτούς που πάνε για την τρίτη-αναμνηστική δόση.

«Αυτή την στιγμή γίνονται πάνω από 90.000 εμβολιασμοί την ημέρα, και ευελπιστούμε τις επόμενες ημέρες να περάσουμε τις 100.000, είναι ο ίδιος αριθμός που είχαμε στην κορύφωση του εμβολιαστικού προγράμματος την Άνοιξη, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο», υπογράμμισε. Λειτουργούν 2.300 εμβολιαστικά κέντρα, των οποίων το ωράριο λειτουργίας θα διευρυνθεί τις επόμενες ημέρες. Θα λειτουργούν και τις Κυριακές μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ θα είναι κλειστά μόνο στις 25 και 26 Δεκεμβρίου.