Μπορεί η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2022 να έχει «κλειδώσει», ωστόσο το ύψος της νέας αύξησης παραμένει… ανοιχτό.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τις προηγούμενες ημέρες αυτό που επανειλημμένα έχει γράψει «Το Βήμα της Κυριακής» για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022, η οποία ενδέχεται να συνδυαστεί με πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένει το ύψος της νέας αύξησης, για το οποίο ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του σημείωσε ότι «θα καθοριστεί αφού ληφθούν υπ’ όψιν τα δεδομένα της οικονομίας, ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης, η πορεία της ανεργίας, αλλά και οι δυνατότητες των επιχειρήσεων».

 

Το δεύτερο εξάμηνο του 2022

Για το ίδιο θέμα, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης – σε προηγούμενο χρόνο – έχει αναφέρει πως «η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% αποφασίστηκε παρότι η οικονομία βρισκόταν σε ύφεση εξαιτίας της πανδημίας. Τώρα που η οικονομία καταγράφει υψηλά ποσοστά ανάπτυξης, θα πρέπει να δοθεί το ανάλογο μέρισμα στους εργαζομένους».

Οι δηλώσεις αυτές είναι μεν στην ίδια κατεύθυνση, αλλά απέχουν παρασάγγας από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κυβερνώντος κόμματος.

Οι προσεγγίσεις του Πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών – αντίστοιχη δήλωση έχει κάνει και ο κ. Σ. Πέτσας – ουσιαστικά παραπέμπουν σε αύξηση ισόποση με το ποσοστό του ΑΕΠ μείον του 2%, που ήδη έχει αποφασιστεί και θα δοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Δηλαδή εκτιμάται ότι θα δοθεί – πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του 2022 – μια επιπλέον αύξηση της τάξεως του 4% έως 6%.

Αυξημένο εργατικό κόστος

Κάτι τέτοιο μπορεί να ικανοποιεί την «αναλογία με το ποσοστό της ανάπτυξης, ως μέρισμα για τους εργαζομένους», αλλά σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για αύξηση του κατώτατου μισθού ίση με το διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ.

Ωστόσο, ενδεχόμενη υψηλή αύξηση του κατώτατου μισθού συναντά την αντίδραση των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να «σηκώσουν» το αυξημένο εργατικό κόστος, καθώς ακόμη δεν έχουν συνέλθει από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Πάντως η συζήτηση γύρω από τον κατώτατο μισθό έχει ανοίξει και οι εξελίξεις αναμένεται να δρομολογηθούν στις αρχές του επόμενου έτους.

663 ευρώ την 1η Ιανουαρίου

Την 1η Ιανουαρίου ο κατώτατος θα αυξηθεί κατά 2% και θα διαμορφωθεί στα 663 ευρώ μεικτά. Ακολούθως εντός του Φεβρουαρίου – σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο – η κυβέρνηση θα εκκινήσει εκ νέου τη διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, με διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, της Τράπεζας της Ελλάδος και των επιστημονικών ινστιτούτων, προκειμένου το καλοκαίρι του 2022 να συμφωνηθεί μια ουσιαστική βελτίωση των αμοιβών, που θα ανταποκρίνεται στην αυξημένη δυναμική της οικονομίας.

Οι παράγοντες που θα προσδιορίσουν το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού – σύμφωνα με τον σχετικό νόμο – είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι προοπτικές της για ανάπτυξη, η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα, η απασχόληση, το ποσοστό της ανεργίας κ.λπ.

Αντιδράσεις για τους ιδιώτες εκκαθαριστές συντάξεων

Τους επόμενους μήνες κρίνεται η αποτελεσματικότητα και το μέλλον των ιδιωτών εκκαθαριστών (δικηγόρων, φοροτεχνικών και λογιστών) συντάξεων του e-ΕΦΚΑ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο αμφισβητείται εντόνως από πολλές πλευρές, ενώ – πέραν τούτου – αναμένεται να τεθεί και υπό την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 3 Δεκεμβρίου 2021.
Η ουσιαστική εκκίνηση του προγράμματος έγινε την προηγούμενη Δευτέρα με την ανάληψη καθηκόντων των πρώτων 179 εκκαθαριστών που πέτυχαν στις πρόσφατες εξετάσεις και έλαβαν από τον e-ΕΦΚΑ πιστοποίηση εκκαθαριστή συντάξεων.
Η επιτυχία ή όχι του συγκεκριμένου προγράμματος θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο οι ιδιώτες εκκαθαριστές θα συμβάλουν αποφασιστικά στη μείωση του υψηλού στοκ των εκκρεμών συντάξεων που συσσωρεύονται – επί σειρά ετών – στον e-ΕΦΚΑ. Οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις φτάνουν τις 129.000 από 190.000 που ήταν το 2019 και 155.000 το 2020. Ο ρυθμός απονομής ξεκίνησε το 2019 με 10.000 συντάξεις μηνιαίως, έχει φτάσει σήμερα στις 20.000 συντάξεις τον μήνα και το επόμενο διάστημα αναμένεται να απονέμονται 30.000 συντάξεις μηνιαίως.

Χαμηλό ποσοστό επιτυχίας

Ωστόσο, το χαμηλό ποσοστό επιτυχίας των υποψήφιων εκκαθαριστών στις εξειδικευμένες εξετάσεις που διενήργησε το ασφαλιστικό ταμείο, μετά την εκπαίδευση 547 δικηγόρων, φοροτεχνικών και λογιστών, αποτέλεσε το έναυσμα οξύτατης κριτικής και αμφισβήτησης του προγράμματος συνολικά από τους επικριτές του. Δηλαδή από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων των υπαλλήλων που απασχολούνται στα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι επικριτές του προγράμματος μίλησαν για φιάσκο και εκτίμησαν ότι πρόκειται για ένα αναποτελεσματικό μέτρο, το οποίο «εμπλέκει αναρμόδιους και μη εξειδικευμένους ιδιώτες στη σύνθετη διαδικασία της έκδοσης των συντάξεων».
Ωστόσο, οι αντιδράσεις και η αρνητική κριτική δεν πτοούν το υπουργείο Εργασίας και τον e-ΕΦΚΑ, που ξεκαθαρίζουν ότι επιμένουν στη συγκεκριμένη επιλογή και πως «οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι ήρθαν για να μείνουν».
Ετσι, το ασφαλιστικό ταμείο ξεκίνησε ήδη – από τις 12 Νοεμβρίου – τον δεύτερο κύκλο εκπαίδευσης των ιδιωτών εκκαθαριστών. Πρόκειται για επιπλέον 1.200 λογιστές, φοροτεχνικούς και δικηγόρους, οι οποίοι στις 15 Δεκεμβρίου θα συμμετέχουν στις εξετάσεις απόκτησης της απαραίτητης πιστοποίησης. Στις εξετάσεις αυτές θα λάβουν μέρος τόσο οι υποψήφιοι του δεύτερου κύκλου εκπαίδευσης όσο και εκείνοι του πρώτου κύκλου που δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν στις πρώτες εξετάσεις.
Στο μεταξύ, οι 179 πιστοποιημένοι εκκαθαριστές εντάχθηκαν στο δυναμικό του e-ΕΦΚΑ. Ετσι οι ασφαλισμένοι που υποβάλλουν ηλεκτρονικά το αίτημά τους για συνταξιοδότηση θα μπορούν να τους επιλέγουν μέσω της ιστοσελίδας του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να αναλάβουν τη συνταξιοδοτική τους υπόθεση.

Ο ασφαλισμένος επιλέγει

Στον ασφαλισμένο θα εμφανίζονται εκείνοι οι πιστοποιημένοι εκκαθαριστές που είναι διαθέσιμοι (έχουν αναλάβει λιγότερες από 5 υποθέσεις). Ο ασφαλισμένος επιλέγει αυτόν που επιθυμεί και τότε ορίζονται και η ημερομηνία και η ώρα του ραντεβού του με τον πιστοποιημένο εκκαθαριστή.
Στη συνέχεια ο ασφαλισμένος θα λάβει ειδοποίηση – σε e-mail – ότι η υπόθεσή του έχει ανατεθεί στον πιστοποιημένο επαγγελματία της επιλογής του και ότι ισχύει το ραντεβού που έχει επιλέξει κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης.
Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση οι πιστοποιημένοι ιδιώτες εκκαθαριστές μπορούν να αναλάβουν νέες συνταξιοδοτικές υποθέσεις των τέως ΙΚΑ, τέως ΟΓΑ και τέως ΟΑΕΕ, που αντιστοιχούν στο 75% του συνολικού αριθμού αιτήσεων κάθε μήνα.
Το άλλο σημείο που θα κρίνει το μέλλον του συγκεκριμένου προγράμματος έχει σχέση με την προσφυγή τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων – της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής – στο Συμβούλιο της Επικρατείας αμφισβητώντας τη συνταγματικότητά του. Η προσφυγή θα εκδικαστεί λόγω μείζονος σπουδαιότητας στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου στις 3 Δεκεμβρίου 2021.