Ας αρχίσω σήμερα με κάτι αισιόδοξο μέσα στην καταχνιά του κορωνοϊού και της συνεχούς αύξησης των κρουσμάτων. Ειδικά με αυτά τα απανωτά μαύρα ρεκόρ που σημειώνονται με τα νέα κρούσματα και με την αύξηση των θανάτων των συνανθρώπων μας καθώς επίσης και με τη σειρά των απαγορεύσεων για τους ανεμβολίαστους. πολλαπλασίασαν τους εμβολιασμούς. Όντως τα ποσοστά των νέων εμβολιασμών είναι εντυπωσιακά. Ειδικότερα, ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, γνωστοποίησε ότι τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν κλειστεί 175.000 νέα ραντεβού για 1η δόση, δηλαδή μια αύξηση κατά 185%, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Και ξέρετε ποιο είναι το πιο αισιόδοξο; Ό,τι ο μέσος όρος ηλικίας που κλείνει ραντεβού για εμβόλιο είναι εκεί γύρω στα 50.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως υπάρχει και μια αύξηση 200% στα ραντεβού για την αναμνηστική δόση, καθώς κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης. Ανέφερε ακόμα ότι «ξεπεράσαμε τους 13.130.000 εμβολιασμούς, πάνω από 6.715.000 πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση, που αντιστοιχεί στο 64% του γενικού πληθυσμού και 73,5% του ενήλικου πληθυσμού». Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 69,2% στον γενικό πληθυσμό και 80,7% στον ενήλικο: «Πάνω από 6.430.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, 61,2% του γενικού πληθυσμού και 70,2% του ενήλικου», στην Ελλάδα.

***

Ουρές στα φαρμακεία για ένα τεστ

Ίσως να προσέξατε τις ουρές που σχηματίζονταν έως αργά το βράδυ της Δευτέρας έξω από τα φαρμακεία. Ήταν όλοι αυτοί που ήθελαν να κάνουν τα τεστ, για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους, γιατί δυσκολεύει κατά πολύ η καθημερινότητα των ανεμβολίαστων. Ούτε καφέ σε καφετέρια (χωρίς τεστ και ταυτότητα δεν μπορούν να πιούν πλέον). Και κάτι ακόμα. Προσοχή στα ασανσέρ. Μου λένε οι ειδικοί ότι στις πολυκατοικίες πλέον παρατηρούνται πολλά κρούσματα. Και ξέρετε γιατί; Επειδή υπάρχουν ανεμβολίαστοι και αρνητές εμβολίων. Έτσι οι ειδικοί συνιστούν απαραιτήτως μάσκα στα ασανσέρ και… σιωπητήριο. Δηλαδή να μην μιλάμε μέσα στο ασανσέρ και καταλαβαίνετε το γιατί.

***

Πόσο δύσκολο να λειτουργήσεις μια ΜΕΘ

Επίταξη υγειονομικών υπηρεσιών και όχι προς το παρόν γιατρών (όπως προβλέπει το Σύνταγμα) προειδοποιεί ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης, εάν τούτο απαιτηθεί. Και όλα αυτά την ώρα που τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 7.000 (για την ακρίβεια 7.335). Ασυνήθιστη, θα πείτε, αύξηση για Δευτέρα, που συνήθως οι αυξήσεις κρουσμάτων παρατηρούνται μεσοβδόμαδα. Ο υπουργός δεν αναφέρεται ακόμα σε επιστράτευση γιατρών (παρά μόνον των υπηρεσιών των ιδιωτικών κλινικών). Αλλά για ποιες υπηρεσίες γίνεται λόγος; Για τις ΜΕΘ βεβαίως τις οποίες έχει περισσότερο ανάγκη ένας διασωληνωμένος (που ξεπέρασαν χθες τους 470). Πόσο δύσκολο είναι να δημιουργήσεις μία ΜΕΘΆ και να λειτουργήσει με επιστημονικά κριτήρια σώζοντας ζωές (όχι μόνον στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη αλλά σε όλη την Ελλάδα);

***

Κοτανίδου: Απαιτείται ειδίκευση για τις ΜΕΘ

Όπως αναφέρει η καθηγήτρια Εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου στις ΜΕΘ απαιτείται ειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό, δηλαδή ειδικευμένοι γιατροί- εντατικολόγοι και ειδικευμένες νοσηλεύτριες. Υπάρχει ωστόσο μεγάλη έλλειψη και σε εξειδικευμένους γιατρούς και σε εξειδικευμένες νοσηλεύτριες και εξειδικευμένους νοσηλευτές. Έχει άλλωστε πολύς καιρός να προσληφθεί, για παράδειγμα μία εξειδικευμένη νοσηλεύτρια σε ΜΕΘ. Αλλά μην νομίζετε ότι και να προσληφθούν τώρα αλλάζει η κατάσταση. Για να ειδικευθεί ένας γιατρός ως εντατικολόγος (αφού ολοκληρώσει πρώτα την άλλη ειδίκευση που έχει) και να μπορέσει να προσφέρει ουσιαστικά σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας απαιτούνται δύο χρόνια και για την εκπαίδευση μιας νοσηλεύτριας τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Το ερώτημα είναι γιατί έως τώρα δεν είχε προβλεφθεί κάτι τέτοιο, ώστε να λειτουργήσουν περισσότερες ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, με ειδικευμένο προσωπικό. Γιατί θα πρέπει να ξέρετε και τούτο. Οι ΜΕΘ, όπως λέει η καθηγήτρια στο Σωτηρία Αντωνία Κουτσούκου δεν είναι μόνον τα κρεβάτια, αλλά είναι οι ομάδες, που απαρτίζονται από γιατρούς (εντατικολόγους, πνευμονολόγους, παθολόγους αναισθησιολόγους, φυσιοθεραπευτές, και ειδικευμένους νοσηλευτές). Υπάρχουν, λένε οι ειδικοί, ελλείψεις, δύο χρόνια τώρα μας ταλανίζει ο ιός αλλά ακόμα υπάρχουν ελλείψεις….

***

Η Ελένη ετών 100 που δεν θέλει να φύγει νωρίτερα

Θέλω για λίγο να σταθούμε στην Ελένη Καλαπόθου, ετών 100, η οποία έκανε την τρίτη δόση για να μην φύγει μια ώρα νωρίτερα, όπως υποσχέθηκε στα παιδιά της και στα εγγόνια της. Έτσι έστειλε το δικό της μήνυμα για την ανάγκη εμβολιασμού. Να σημειώσω εδώ ότι η Ελένη Καλαπόθου έχει νικήσει δύο φορές τον καρκίνο, ενώ κατάφερε να επιβιώσει και στη μεγάλη πανδημία του 1918, τότε που θέριζε τον πλανήτη η ισπανική γρίπη. Ιδού τι δήλωσε: «Ήθελα να πάω να εμβολιαστώ για να μην αρρωστήσω και φύγω μια ώρα αρχύτερα. Είπα και στα εγγόνια και στα παιδιά μου να πάνε και εκείνα να εμβολιαστούν και να μην ακούν τον καθένα που δεν πάει να κάνει το εμβόλιο», τα λόγια παρότρυνσης της γιαγιάς Ελένης, μέσω της ΕΡΤ.

***

Κατέληξε και ο αντιεμβολιαστής γιατρός στον Δομοκό

Πάμε τώρα στο χωριό Παλαμάς στον Δομοκό, όπου υπάρχουν αρκετοί ανεμβολίαστοι για θρησκευτικούς κυρίως λόγους, Και όμως αυτή η άρνηση του εμβολίου είχε ολέθριες επιπτώσεις σε μια οικογένεια. Πριν από λίγο καιρό κατέληξε ένας 63εχρονος αφήνοντας πίσω του τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του. Σύμφωνα με όσα είπε η σύζυγός του, Στέλλα, στο Mega, ο Γιάννης Χριστοδούλου δεν πίστευε στον ιό, αρνιόταν να εμβολιαστεί και καθυστέρησε να πάει στο νοσοκομείο. Τραγική ειρωνεία ήταν πως πριν από 10 ημέρες ο 63χρονος έχασε την επίσης ανεμβολίαστη μητέρα του από κορωνοϊό, ενώ διασωληνωμένος σε νοσοκομείο της Αθήνας βρισκόταν και ο αδελφός του, ο οποίος είναι γιατρός, που μοιραζόταν τις ίδιες απόψεις γύρω από το εμβόλιο και φαίνεται πως ήταν εκείνος που τον έπεισε να μην το κάνει. Λέω «βρισκόταν» γιατί κατέληξε δυστυχώς και αυτός. Κρίμα και πάλι κρίμα.

***

Η ΚΟ τα εμβόλια, οι αντιεμβολιαστές και η πανδημία

Συνεδριάζει με φυσική παρουσία αυτή τη φορά η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Η συνεδρίαση θα γίνει στην αίθουσα της Ολομέλειας (και όχι στην αίθουσα Γερουσίας0, όπου τα υγειονομικά πρωτόκολλα επιτρέπουν την παρουσία τουλάχιστον 200 προσώπων. Ήδη οι βουλευτές έχουν λάβει SMS για να δηλώσουν συμμετοχή, αλλά με αυστηρό χρονικό περιθώριο. Τρία λεπτά ο καθένας, κανένα [παραπάνω. Ο Γραμματέας της ΚΟ Γιάννης Μπουγάς, ευελπιστεί ότι θα μιλήσουν περισσότεροι από 30 βουλευτές. Επί της ουσίας όμως αναμένεται στη συζήτηση να κυριαρχήσει η πανδημία και κυρίως τα μέτρα κατά της πανδημίας, τα εμβόλια, η τρίτη δόση, οι αντιεμβολιαστές, οι εξαιρέσεις από τα μέτρα, τα αυξημένα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ και ότι άλλοι σχετίζεται με τον κορωνοϊό και τα μέτρα μη εξάπλωσής του;. Για να ξέρετε αρχίζουν και αυξάνονται οι φωνές εντός της ΝΔ για αυστηροποίηση των μέτρων. Οχι βεβαίως για την επιβολή lockdown, αλλά για πιο αυστηρά προληπτικά μέτρα. Μία πρόταση είναι να αλλάξουν τα τηλεοπτικά σποτ (που δεν προσφέρουν τίποτα) και να μετατραπούν σε σποτ που να σοκάρουν. Ζητούν συγκεκριμένα να χρησιμοποιηθούν για τους αντιεμβολιαστές σποτ όμοια με αυτά που υπήρχαν για τα τσιγάρα. Που πραγματικά έπιασαν τόπο από τις τρομακτικές εικόνες που παρουσίαζαν.

***

Λόντρα Παρίσι, Μόσχα, Βρυξέλες

Είναι όντως βαρύ το πρόγραμμα επισκέψεων και ταξιδιών του Πρωθυπουργού έως τα Χριστούγεννα. Πρώτος σταθμός το Παρίσι όπου την Παρασκευή θα συμμετάσχει προσκεκλημένος του Μακρόν στη Διάσκεψη για την Λιβύη. Να σημειώσω ότι σε αυτήν την Διάσκεψη δεν μετέχει η Τουρκία (δεν κάλεσε ο Μακρόν τον Ερντογάν), αλλά συμμετέχει και η Κύπρος. Επόμενο ταξίδι το Λονδίνο όπου θα συναντηθεί με τον Μπόρις με τον οποίο κρατάει μια καλή σχέση πολύ πριν γίνουν και οι δυο πρωθυπουργοί> Να υπενθυμίσω εδώ ότι ο Βρετανός πρόεδρος των Συντηρητικών έχει φιλοξενηθεί μάλιστα στην Τήνο προ ετών. Μετά η επίσκεψη στη Μόσχα και η συνάντησή του με Πούτιν. Θα έχει επίσης μια παρουσία στις Βρυξέλλες με το Λαϊκό Κόμμα και να μην ξεχνάμε λίγο πριν αναχωρήσει για την Μόσχα θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον Πάπα.

***

Ο νέος «πράσινος» σύμβουλος του Τσίπρα

Πληροφορούμαι ότι για τα ευρύτερα θέματα ενεργειακής πολιτικής και ευρωπαϊκού δικαίου ο Αλέξης Τσίπρας συμβουλεύεται τελευταία τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νικόλα Φαραντούρη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Κεφαλονίτης στην καταγωγή Φαραντούρης συγκαταλέγεται στις προσωπικότητες με τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να διευρύνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Φαραντούρης θεωρείται σοβαρός τεχνοκράτης και κατά το παρελθόν έχει καταλάβει θέσεις ευθύνης σε ελληνικές ενεργειακές εταιρείες, όπως η ΔΕΠΑ και σε οργανισμούς όπως ο Eurogas. Ωστόσο αυτή τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με προσωπικότητες που δεν ανήκουν στο χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά περισσότερο στο Κέντρο, δεν την καλοβλέπουν κάποιοι εκ των παλαιών συντρόφων του Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτούς συγκαταλέγεται ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος στο τελευταίο πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψε την αντίθεσή του σε μια τέτοια εξέλιξη.

***

Η στρατιωτική διπλωματία πάει Ιορδανία

Το τελευταίο κομμάτι του «παζλ» της στρατιωτικής διπλωματίας στη Μέση Ανατολή (Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ συμπληρώνεται με την επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στην Ιορδανία. Εκεί στο Αμάν ο Έλληνας στρατηγός συζητεί εκτεταμένο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας με την Ιορδανία. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πολλοί Ιορδανοί αξιωματικοί και υπαξιωματικοί είναι απόφοιτοι ελληνικών στρατιωτικών σχολών και επίσης με την Ιορδανία λειτουργεί τριμερές σχήμα συνεργασίας (σε υψηλότατο επίπεδο) συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Στις τριμερής στρατιωτικέ συνεργασίες η Ελλάδα εμφανίζεται πρωτοπόρο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και τέτοιου είδους επισκέψεις θεωρούνται απαραίτητες για την εμβάθυνση και ενδυνάμωσή τους. Και κάτι ακόμα στις 24 Νοεμβρίου ο Α/ΓΕΕΘΑ πηγαίνει στην Κύπρο για να παραλάβει τα οστά 24 Ελλαδιτών που έπεσαν μαχόμενοι κατά την εισβολή του Αττίλα, τον Ιούλιο του 1974. Θα τα μεταφέρει στην Ελλάδα για να αποδωθούν όλες οι πρέπουσες τιμές.

***

Οι τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και το Συνέδριο

Ζεσταίνουν μηχανές οι τάσεις, τα ρεύματα, οι ομάδες στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει συνεδρίου. Μπορεί αυτό να είναι μακριά (τέλη Φεβρουαρίου), αλλά μην νομίζετε οι συσκέψεις ομάδων άρχισαν , άτυπα, αθόρυβα και μέσω zoom και από κοντά. Πιο δραστήριοι οι τη Κίνησης Μελών με άτυπο αρχηγό τον Χρήστο Σπίρτζη που κινούνται πιο μεθοδικά και με χαρτί και μολύβι αν και όχι με διάθεση σύγκρουσης αυτή την περίοδο. Οι της Ομπρέλας επίσης αρχίζουν τις μαζώξεις. όπως και της ΡΕΝΕ των Σκορίνη- Ρήγα- Κοτσακά. Στο μενού τι άλλο; από την διεύρυνση και το κόμμα αλλά και τα σενάρια εκλογών…

***

Πώς θα επιτύχει ο «Ηρακλής»

Οι τακτικοί συνομιλητές του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα είναι σε θέση να γνωρίζουν την έντονη ανησυχία του για τη μεσοπρόθεσμη αποδοτικότητα του σχήματος των εγγυήσεων «Ηρακλής» για το οποίο οι τράπεζες έχουν τα τελευταία δύο χρόνια μειώσει αισθητά τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο ίδιος πάντως όταν ερωτάται λέει ότι απόδοση των εταιριών διαχείρισης δανείων θα καθορίσει και την επιτυχία ή μη του σήματος των εγγυήσεων Ηρακλής. Και για αυτό το λόγο θα πρέπει να δοθεί η πρέπουσα σημασία στην αποδοτικότητα των εταιριών αυτών, αλλά και οι ίδιες θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα και να βοηθήσουν τους βιώσιμους πιστούχους να ξεπεράσουν τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας που έχουν.

***

Ο Τσίπρας και η υποχρωτικότητα του εμβολιασμού

Θέλει, λέτε υποχρεωτικότητα για τον εμβολιασμό ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο άνθρωπός μου στην Κουμουνδούρου μου λέει πως ο Αλέξης Τσίπρας το σκέφτεται ζεστά. Μάλιστα, οι ειδικοί που μιλάει, τον επηρεάζουν σε αυτή την κατεύθυνση αλλά προφανώς δεν μπορεί να το πει έτσι ακριβώς. Σας θυμίζω πως προς το παρόν μιλάει για υποχρεωτικότητα σε ειδικές κατηγορίες επαγγελμάτων, πχ στα σώματα ασφαλείας. Η πρόσφατη όμως πρόταση του για κοινή επιτροπή ειδικών στην κυβέρνηση, έχει και αυτό το παρασκήνιο. Ο ίδιος εκτιμά πως το κόμμα του θα μπορούσε να δώσει με μεγαλύτερη ευκολία συναίνεση σε μια υποχρεωτικότητα, αν η τελευταία ήταν πρόταση ειδικών και όχι πολιτική πρόταση απλώς της κυβέρνησης. Μάλιστα….

***

Η Δόμνα δορήτρια οργάνων

Μια νέα κάρτα δωρητή οργάνων εκδόθηκε προχθές. Ανήκει την νεαρή υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία έγινε δωρήτρια οργάνων. Έγινε, όπως λέει, αφού έχασε έναν καλό φίλο και συνεργάτη, τον Φώτη, που δεν μπορούσε να βρει για μεταμόσχευση δωρεάν πνεύμονα, ειδικά μέσα στην πανδημία. Κάνει έκκληση η υφυπουργός για γίνουμε όλοι δότες, σε μια χώρα όπου οι δότες οργάνων σπανίζουν.