Παρά το γεγονός ότι η μεταποίηση αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, οι νέες παραγγελίες για προϊόντα made in USA αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Σεπτέμβριο.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι παραγγελίες των εργοστασίων αυξήθηκαν 0,2% τον Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία για τον Αύγουστο αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω για να δείξουν ότι οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 1,0% αντί για 1,2% όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει τις εργοστασιακές παραγγελίες αμετάβλητες.

Οι παραγγελίες σημείωσαν άνοδο 17,6% σε ετήσια βάση.

Ισχυρή ζήτηση για αγαθά

Η μεταποίηση, η οποία αντιπροσωπεύει το 12% της οικονομίας, καθοδηγείται από την ακόμα ισχυρή ζήτηση για αγαθά, παρά το γεγονός ότι οι δαπάνες στρέφονται και πάλι στις υπηρεσίες.

Η άνοδος των παραγγελιών εργοστασιακών προϊόντων τον Σεπτέμβριο οφείλεται σε μηχανήματα, πρωτογενή μέταλλα και μεταλλικά προϊόντα.

Ωστόσο, οι παραγγελίες για υπολογιστές και ηλεκτρονικά προϊόντα, εξοπλισμό μεταφοράς καθώς και ηλεκτρικό εξοπλισμό, συσκευές και εξαρτήματα μειώθηκαν, πιθανότατα λόγω της παγκόσμιας έλλειψης chip.

Οι αποστολές αυξήθηκαν 0,6% μετά από άνοδο 0,1% τον Αύγουστο. Τα αποθέματα στα εργοστάσια αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Σεπτέμβριο. Οι μη εκπληρωμένες παραγγελίες στα εργοστάσια αυξήθηκαν 0,7% μετά την άνοδο 0,9% τον Αύγουστο.

Το υπουργείο Εμπορίου ανέφερε επίσης ότι οι παραγγελίες για μη αμυντικά κεφαλαιουχικά αγαθά, εξαιρουμένων των αεροσκαφών, τα οποία θεωρούνται ως μέτρο των επιχειρηματικών σχεδίων δαπανών για εξοπλισμό, αυξήθηκαν κατά 0,8%.

Πηγή: ΟΤ