Να επιστραφεί στην Τουρκία το πλοίο με τους 400 πρόσφυγες, ζητάει η ελληνική πλευρά, ώστε να δοθεί τέλος στον εφιάλτη των ανθρώπων.

Το πλοίο με τους 400 περίπου πρόσφυγες, το οποίο φέρει τουρκική σημαία, πλέει αυτήν την στιγμή σε διεθνή ύδατα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης.

Έχει υποβληθεί από τις ελληνικές αρχές αίτημα προς τη Τουρκία για να αποδεχθεί την επιστροφή του από το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Σε συνεργασία με τον κ. Πλακιωτάκη, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης έχει ήδη επικοινωνήσει με τις τουρκικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίλυση του περιστατικού.

Επιχείρηση επαναπροώθησης;

Το πρωί της Πέμπτης η Aegean Boat Report δέχτηκε σήμα από σκάφος, στο οποίο επέβαινε μεγάλος αριθμός ατόμων, που έπλεε ανοιχτά της Κρήτης.

Ήταν ένα πλοίο cargo το οποίο κατευθυνόταν προς την Ιταλία αλλά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και μηχανικής βλάβης βρέθηκαν βόρεια της Ιεράπετρας, με τους επιβαίνοντες να υπολογίζονται 300-400.

«Είμαστε πρόσφυγες, [βρισκόμαστε] στη θάλασσα. Το πλοίο μας δεν λειτουργεί. Η ελληνική [Yunan] αστυνομία ήρθε και μας στέλνει στην Ελλάδα» ακούγεται σε ένα από τα ηχητικά μηνύματα που έχουν σταλεί στην Aegean Boat Report.



Οι επιβαίνοντες κάλεσαν το 112 και ειδοποίησαν την Ελληνική Ακτοφυλακή και λίγο μετά ένα σκάφος του Λιμενικού βρέθηκε στο σημείο, το οποίο φαίνεται και στις φωτογραφίες.

Ψέματα από τις ελληνικές Αρχές;

«Περιέργως οι τοπικές εφημερίδες έχουν γράψει για την έκτακτη ανάγκη νότια της Κρήτης, αλλά έχουν ενημερωθεί από λιμενικούς της Κρήτης ότι έψαξαν για το σκάφος αλλά δεν βρήκαν τίποτα στην περιοχή, αυτό είναι πολύ ύποπτο, ειδικά επειδή μπορούμε σίγουρα να αποδείξουμε ότι Το ΛΣ 070, που ανήκει στην Ελληνική Ακτοφυλακή, βρίσκεται στο σημείο. Οπότε βασικά η ελληνική ακτοφυλακή λέει ψέματα στον Τύπο και δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιον άλλο λόγο από το ότι προσπαθούν να καλύψουν μια άλλη επαναπροώθηση» αναφέρει η οργάνωση.

«Τώρα πάμε νομίζω προς την Τουρκία, όχι προς την Ελλάδα. Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής για εμάς» ακούγεται σε ένα δεύτερο ηχητικό μήνυμα.


Σύμφωνα με το Aegean Boat Report στο πλοίο φαίνεται να έχουν επιβιβαστεί Ειδικές Δυνάμεις και έχουν αναλάβει τον έλεγχο του. «Κανείς δεν επιτρέπεται να πάει στην περιοχή, οι ειδικές δυνάμεις είναι βαριά οπλισμένες» αναφέρει.


Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, το σκάφος φαίνεται να κατευθυνόταν βορειοανατολικά και οι άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό δεν είχαν ιδέα που θα μεταφερθούν και ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι.

«Όλοι εδώ είναι από το Αφγανιστάν, είμαστε όλοι άνθρωποι, ο κόσμος πρέπει να μας βοηθήσει, για όνομα του Θεού, παρακαλώ βοηθήστε μας!» έλεγαν.