Οι διαφορές μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας και η επίλυσή τους θα είναι το κύριο θέμα των συνομιλιών μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και των κυβερνητικών αξιωματούχων της Βόρειας Μακεδονίας, στην οποία φθάνει σήμερα Τρίτη η επικεφαλής της Κομισιόν.

Ενδιαφέρον για την περιοχή

Κατευθυντήριες γραμμές, αν θα υπάρξουν μηνύματα μόνο προς τα Σκόπια ή και προς τη Βουλγαρία, η οποία εμποδίζει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν αποκαλύπτονται από το γραφείο της προέδρου της Κομισιόν.

Το μόνο μήνυμά της είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ενδιαφέρεται για την περιοχή, όπως σημειώνει το τηλεοπτικό κανάλι Sitel της Βόρειας Μακεδονίας.

Η φον ντερ Λάιεν θα συναντηθεί στα Σκόπια με κυβερνητικούς αξιωματούχους με τους οποίους θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις με την ΕΕ, περιφερειακά θέματα και τις προοπτικές για συνομιλίες ένταξης, καθώς στη Βόρεια Μακεδονία αποτελούν μέρος ευρύτερης συζήτησης.

Στόχος της προέδρου είναι να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της στις χώρες της περιοχής και τις προοπτικές συνομιλιών για ένταξή τους στην ΕΕ όταν οι συνθήκες θα είναι καλές και οι διαπραγματεύσεις θα έχουν τελειώσει, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντάνα Σπίναντ.

Συζητήσεις και στη Σόφια

Στο μεταξύ, στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, ο πρεσβευτής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία Ντέιβιντ Γκιρ αρνήθηκε να σχολιάσει τις προσδοκίες από τις τοπικές εκλογές.

Μια μέρα μετά την επίσκεψη της φον ντερ Λάιεν, ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Ολιβερ Βαρέλι, ο οποίος βρισκόταν στη Βουλγαρία την περασμένη εβδομάδα, θα επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία.

Στη Σόφια συζήτησε με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους το ξεπέρασμα του βουλγαρικού βέτο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πηγή: echedoros-a.gr, sitel.com.mk