«Έγκλημα κατά του ελληνικού λαού» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την «αιφνιδιαστική απόφαση για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ» και θέτει το ερώτημα γιατί ο κ. Μητσοτάκης «απέκρυψε αυτή την εξέλιξη από την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ».

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η αιφνιδιαστική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ανοίγει την κερκόπορτα απώλειας της πλειοψηφίας του Δημοσίου» και πως «η κοινή ανακοίνωση του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, των βασικών μετόχων της ΔΕΗ, με ποσοστό 34% και 17%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες».

«Η πρόθεσή τους είναι σαφής», υπογραμμίζει η Κουμουνδούρου, για να προσθέσει πως «η ‘διερεύνηση’ μείωσης της συμμετοχής τους, σε μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιλέγει η ελληνική Πολιτεία να χάσει τον έλεγχο σε ακόμη έναν ενεργειακό φορέα, τον πυλώνα του ενεργειακού συστήματος, τη ΔΕΗ, «ενώ εντείνεται η ενεργειακή κρίση, ενώ οι τιμές ηλεκτρισμού είναι στα ύψη και ενώ όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βιώνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής της ΝΔ στην ενέργεια».

«Με αυτό τον τρόπο», σημειώνει, «η ελληνική κοινωνία και οικονομία μένουν απροστάτευτες εν μέσω, μάλιστα, κρίσης» και προσθέτει ότι «η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ είναι απλή δικαιολογία και προκάλυμμα του σχεδίου τους».

«Το πλάνο της κυβέρνησης της ΝΔ είναι και ήταν από την αρχή της θητείας της να τα ξεπουλήσει όλα», υποστηρίζει η Κουμουνδούρου. Και τονίζει πως, λίγες μόλις μέρες «από το ξεπούλημα ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στο Δίκτυο Φυσικού Αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και το ξεπούλημα του 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ), τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει στον επόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία, μέχρι σήμερα, ανήκει κατά πλειοψηφικό ποσοστό, στον ελληνικό λαό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει, τέλος, ότι «για το έγκλημα που συντελείται σήμερα, με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, φέρει ακέραιη την ευθύνη η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».

«Και μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση», σημειώνει, «ότι ο κ. Μητσοτάκης απέκρυψε αυτή την εξέλιξη από την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ». «Τι προσπάθησε αλήθεια να κρύψει;», ρωτά η αξιωματική αντιπολίτευση, «ότι η απάντηση της κυβέρνησης στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας, είναι το ξεπούλημα όλων των ενεργειακών φορέων της Ελλάδας και της περιουσίας όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων;»