Την εκτίμηση ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα επιχειρήσει να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο έχει η ελληνική διπλωματία μετά τη διπλή αποτυχία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, καθώς δεν πέτυχε τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, ενώ δέχθηκε και επίπληξη για την εμπλοκή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

Έτοιμη να απαντήσει στο πιο δυσμενές σενάριο

Την εκτίμηση αυτή μετέφερε στον απεσταλμένο του MEGA στις ΗΠΑ Γιάννη Χρηστάκο ανώτατη διπλωματική δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να απαντήσει ακόμα και στο πιο δυσμενές σενάριο σε ότι αφορά την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταφέρει στη συνάντηση που έχει αυτή την ώρα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για την τακτική των «ίσων αποστάσεων» που τηρεί ο γ.γ. του ΟΗΕ στα ελληνοτουρκικά.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η Ελλάδα δια του Νίκου Δένδια στην Νέα Υόρκη, παρέθεσε στους ευρωπαίους ομολόγους του, χάρτη με τις θέσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων μόλις 10 ναυτικά μίλια από την Κρήτη.

Αντίστοιχα μηνύματα μετέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και στα τετ α τετ που είχε με την Βικτόρια Νούλαντ αλλά και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Δεν μπορεί να μιλάει για υφαλοκρηπίδα στα 10 μίλια

«Δεν είναι δυνατόν να μιλάει η Τουρκία για υφαλοκρηπίδα στα 10 μίλια, όταν τα χωρικά ύδατα μπορούν να επεκταθούν στα 12» είναι το μήνυμα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στους διεθνείς συνομιλητές του.

«Έχουμε πολύπλοκα θέματα. Πολύ δύσκολα νομικά θέματα που έχουν να κάνουν με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Υπάρχει μόνο μία οδική βίβλος και αυτό είναι προσφυγή στο Διεθνές Δίκαιο. Είχαμε παρόμοια θέματα με την Ιταλία. Είχαμε παρόμοια θέματα με την Αίγυπτο. Υπογράψαμε συμφωνίες οριοθέτησης και με τις δύο. Νομίζω πως όλοι κάναμε τους αναγκαίους συμβιβασμούς. Έτσι υποδεικνύουμε στην Τουρκία πως υπάρχει τρόπος επίλυσης αυτού» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg.

Εκνευρισμός Ερντογάν που έφυγε με άδεια χέρια από τη Νέα Υόρκη

Η Αθήνα πάντως βρίσκεται σε εγρήγορση καθώς η Ταγίπ Εντογάν ήδη εκδηλώνει τα πρώτα σημάδια εκνευρισμού μετά το ράπισμα που δέχτηκε η Άγκυρα από τη ρητή αναφορά του αμερικανού υπουργού εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, σε διάσκεψη για τη Λιβύη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων κατονομάζοντας την Τουρκία

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κάλεσε εμφατικά για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από την χώρα. Στο πλαίσιο αυτό κατονόμασε ρητά την Τουρκία».

Αξίζει να επισημανθεί πως σε αυτή τη διάσκεψη για την Λιβύη με τη συμμετοχή των χωρών της Διαδικασίας του Βερολίνου, συμμετείχε και η Ελλάδα ως παρατηρητής. Ο Ταγίπ Ερντογάν ενοχλημένος από την στάση των ΗΠΑ προσπάθησε να απαντήσει στην Ουάσιγκτον μέσω… Αφγανιστάν

«Μέχρι τώρα, οι ΗΠΑ δεν έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις και δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους. Υπάρχουν περισσότεροι από 300.000 Αφγανοί πρόσφυγες που δεν έχουν καταγραφεί και η χώρα μας δεν αντέχει να τους υποδεχτεί» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Έξαλλος με Μπάιντεν

Μάλιστα ο κ. Ερντογάν ήταν έξαλλος με τον Τζο Μπάιντεν μετά την αναχώρησή του από τη Νέα Υόρκη λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορώ να πω ότι ξεκινήσαμε καλά» αποτυπώνοντας το πολύ κακό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις και μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στο επικείμενο ταξίδι του στο Σότσι όπου θα έχει στις 29 Σεπτεμβρίου συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Πέραν πάντως των διπλωματικών κινήσεων της Αθήνας με επίκεντρο αυτή τη στιγμή τη Νέα Υόρκη όπου διεξάγεται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έντονες είναι και οι προετοιμασίες σε όλα τα επίπεδα.

Κλειδώνει όλο τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο

Στο ανατολικό Αιγαίο θα είναι στραμμένα τα βλέμματα από αύριο, καθώς ξεκινά η άσκηση Παρμενίων, η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με την Αθήνα να «κλειδώνει» όλο τον εναέριο χώρο πάνω τα ακριτικά νησιά ,και δεσμευει περιοχή ακτίνας 12 μιλίων στον εναέριο χώρο της νήσου Σύρνας.

Απέναντι στη Τουρκία που συντηρεί την ένταση, ισχυριζόμενη ότι μέρος της περιοχής στην οποία κινείται το NAUTICAL GEO είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα, η Αθήνα «κλειδώνει» το aνατολικό Αιγαίο για την άσκηση «Παρμενίων» με δεσμεύσεις περιοχών από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο από τις 25 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, στις οποίες η Άγκυρα αντιδρά αναφερόμενη σε αποστρατικοποίηση των νησιών, αλλάζοντας μάλιστα και ονόματα κάποιων εξ αυτών.

Προσομοίωση 12 μιλίων

Η πέμπτη περιοχή που δεσμεύει η Αθήνα είναι ένα σημείο στη νήσο Σύρνα στα Δωδεκάνησα στην οποία ζητείται από τα αεροσκάφη που δεν συμμετέχουν στην άσκηση να τηρήσουν απόσταση…12 ναυτικών μιλίων!

Ανώτατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας που ρωτήθηκε από το MEGA αν πρόκειται για προσομοίωση εναέριου χώρου 12 ναυτικών μιλίων, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Δεν θα δει Ελπιδοφόρο

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακύρωσε την ξενάγησή του στο Ground Zero από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο τον οποίο και δεν θα συναντήσει από κοντά εκφράζοντας έτσι την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για την παρουσία του κ. Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του Τουρκικού Κέντρου.

«Μας ενοχλήσαν οι κινήσεις του αρχιεπίσκοπου. Η κυβέρνηση εκφράζει την δυσαρέσκεια της» υπογράμμισε σήμερα το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο «Ηρακλής» στο Μεγάλο Πεύκο

Στο μεταξύ μήνυμα ισχύος έστειλαν οι κομμάντος Ελλάδας, Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που δοκιμάστηκαν στην τετραμερή άσκηση Ηρακλής στο Μεγάλο Πεύκο.