Οι αρχές του Λιβάνου κατέσχεσαν 20 τόνους νιτρικού αμμώνιου, της ίδιας χημικής ουσίας που προκάλεσε την πολύνεκρη, καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού πριν από έναν χρόνο, μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας (ANI).

Το νιτρικό αμμώνιο είναι μια λευκή, άοσμη σκόνη που χρησιμοποιείται ως λίπασμα αλλά και ως συστατικό για εκρηκτικές ύλες.

Η έκρηξη που σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού στοίχισε τη ζωή σε 214 ανθρώπους ενώ περισσότεροι από 6.500 τραυματίστηκαν. Οι αρχές παραδέχτηκαν ότι σε αποθήκη του λιμανιού φυλάσσονταν, χωρίς να έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, τεράστιες ποσότητες νιτρικού αμμωνίου.

Σύμφωνα με το ΑΝΙ, οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν έρευνα την Παρασκευή σε μια αποθήκη λιπασμάτων στην κοιλάδα Μπεκάα και σε ένα φορτηγό εντόπισαν 20 τόνους της επικίνδυνης ουσίας. Το φορτίο μεταφέρθηκε «σε ασφαλή χώρο».

Ένα μεγάλο μέρος της κοιλάδας Μπεκάα θεωρείται προπύργιο της σιιτικής Χεζμπολάχ, του ένοπλου κινήματος που ασκεί μεγάλη επιρροή στον Λίβανο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπασάμ Μαουλάουι πήγε στην Μπεκάα και ζήτησε από τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους στην περιοχή. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μεταφέρουμε αυτές τις ουσίες σε ασφαλή χώρο, μακριά από τον ήλιο και τη ζέστη» ώστε να αποφευχθεί «μια καταστροφή», τόνισε.

Ένας υπεύθυνος της εταιρίας στην οποία ανήκει το φορτίο είπε ότι επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα. «Ένας υπάλληλός μας ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές για το νιτρικό αμμώνιο (στην αποθήκη). Εργαζόμαστε στον τομέα της βιομηχανίας λιπασμάτων και τροφίμων εδώ και 40 χρόνια», εξήγησε.