Με ένα πλούσιο και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους και μετά την επιτυχημένη διοργάνωση της πρώτης περιόδου των «Ημερών Θάλασσας 2021» την άνοιξη, η γιορτή – θεσμός για την πόλη μας επιστρέφει από τις 17 έως τις 26 Σεπτεμβρίου στο μεγάλο λιμάνι.

Το πρόγραμμα έχει καταρτιστεί με επίκεντρο την ιστορία, τον πολιτισμό, τη ναυτιλία, την παράδοση και τον αθλητισμό του Πειραιά, σε ένα πανόραμα εκδηλώσεων με τη συμμετοχή και την υποστήριξη φορέων, εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων.

Στο πλαίσιο των «Ημερών Θάλασσας» ο Δήμος Πειραιά διοργανώνει φέτος το «Ferrari Road Show – Piraeus 2021». Το τριήμερο 17, 18 και 19 Σεπτεμβρίου 35 θρυλικές Ferrari, θα βρεθούν στην πόλη του Πειραιά, χαρίζοντας ένα μοναδικό θέαμα στους κατοίκους και τους επισκέπτες. Πρόκειται για μια ακόμη δράση εξωστρέφειας που σκοπό έχει να τοποθετήσει την πόλη ψηλά στον χάρτη των τουριστικών προορισμών, σε έναν ακόμη τομέα, αυτόν του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Εντυπωσιακά shows, εκθέσεις, επιδείξεις και βόλτες με ταχύτητα θαμυήσουν τους επισκέπτες της πόλης μας στο ανεπανάληπτο συναίσθημα του κόσμου των Ferrari.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά ανοίγει τις πύλες της στις 17 Σεπτεμβρίου και σας περιμένει να θαυμάσετε τα έργα της Ομαδικής Έκθεσης Φωτογραφίας #My_Piraeus. Η έκθεση αποτελεί μια φωτογραφική περιπλάνηση στην πόλη του Πειραιά, μέσα από το βλέμμα 105 ταλαντούχων φωτογράφων. Οι πολλαπλές φωτογραφικές τους προσεγγίσεις επιχειρούν να ξεδιπλώσουν κάθε πτυχή του Δήμου Πειραιά και να αποκαλύψουν τις όμορφες εικόνες, τα αξιοθέατα, τις στιγμές καθημερινότητας, τον μοναδικό χαρακτήρα της πόλης-λιμάνι, τη συναρπαστική και πανάρχαια ιστορία του.

Μεγάλο μέρος των φετινών εκδηλώσεων είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Με μουσικοχορευτικά αφιερώματα, διαλέξεις και ημερίδες ιστορικού χαρακτήρα τιμάται ο αγώνας των Ελλήνων για την Ελευθερία.

Οι «Χοροί της Θάλασσας» επιστρέφουν στο Βεάκειο Θέατρο, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, όπου οι τοπικοί σύλλογοι και τα σωματεία της πόλης μας θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας, θα πραγματοποιηθούν επιστημονικές Ημερίδες και διαλέξεις με θέμα την γαλάζια ανάπτυξη, τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών, στις 18 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος Πειραιά διοργανώνει παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς στις παραλίες μας, στέλνοντας το μήνυμα για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σε ίδιο πλαίσιο, την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου το Πασαλιμάνι θα μετατραπεί σε ένα πάρκο ευαισθητοποίησης για το θαλάσσιο περιβάλλον. Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του “BLUE PARK”, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τους τρόπους προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις ελληνικές θάλασσες. Μέσα από συναρπαστικές δραστηριότητες και διαδραστικά παιχνίδια μικροί και μεγάλοι θα ενημερωθούν για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο πολιτισμός στις «Ημέρες Θάλασσας» έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Περίπατοι στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της πόλης, εν πλω ξεναγήσεις στην πλούσια ιστορία του Πειραιά, ξενάγηση στο Ινστιτούτο Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά και τα καθιερωμένα ραντεβού των «Ημερών Θάλασσας» που έχουν αγαπηθεί από τους Πειραιώτες και όχι μόνο, θα επαναληφθούν και στη δεύτερη περίοδο της διοργάνωσης, μεταξύ αυτών, εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, τουρνουά του Παρα-ολυμπιακού αθλήματος Boccia, γνωριμία με τον Προσκοπισμό και την Ιστιοπλοΐα, και άλλες πολλές εκδηλώσεις.

Με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς η αγορά του Πειραιά υποδέχεται τους καταναλωτές με ειδικές «γαλάζιες» τιμές, ενώ οι βιτρίνες των καταστημάτων θα διακοσμηθούν με θέμα τη θάλασσα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης η αγαπημένη μασκότ των «Ημερών Θάλασσας», ο Ζαχαρίας, θα βρίσκεται σε διάφορα σημεία της πόλης, όπου οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να φωτογραφηθούν μαζί του.

Οι Ημέρες Θάλασσας θα ρίξουν αυλαία για το 2021 με δύο εν πλω συναυλίες, στο Πασαλιμάνι και το Μικρολίμανο.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των Ημερών Θάλασσας στο imeresthalassas.gr.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, ανέφερε:

«Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του Μαΐου, οι Ημέρες Θάλασσας επιστρέφουν στον Πειραιά, με λιγότερους περιορισμούς, πάντα όμως σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ανακοινώσει οι αρχές για την προστασία από τον κορωνοϊό. Οι Ημέρες Θάλασσας που πραγματοποιούνται για έβδομη συνεχή χρονιά στον Πειραιά, έχουν καθιερωθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους θεσμούς για την πόλη, τον οποίο έχουν αγκαλιάσει οι δημότες, οι φορείς και επιχειρήσεις της πόλης. Ξεκίνησε το 2015, με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας στον Πειραιά και έκτοτε, πραγματοποιείται κάθε χρόνο με νέες, πρωτότυπες και εξωστρεφείς δράσεις που προσελκύουν το ενδιαφέρον κατοίκων, αλλά και επισκεπτών. Ειδικά φέτος, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με αυστηρούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας, έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ να διασκεδάσουμε, να συμμετέχουμε σε πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με επίκεντρο τη θάλασσα του Πειραιά και να γνωρίσουμε περισσότερο την ιστορία, τον πολιτισμό και τις ομορφιές της πόλης μας, τηρώντας φυσικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας. Για ακόμη μια φορά, ευχαριστώ όλους τους φορείς και όσους συμμετέχουν με τις εκδηλώσεις τους, στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε και να προβάλλουμε την πόλη μας».

Η Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας Προβολής και Μέσων Ενημέρωσης κα Ανδριάνα Ζαρακέλη δήλωσε:

«Οι «Ημέρες Θάλασσας», αποτελούν μια ξεχωριστή και ευχάριστη νότα στη δύσκολη καθημερινότητα, που όλοι βιώνουμε. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το ότι κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι επισκέπτες έρχονται στον Πειραιά για να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, γεγονός που συμβάλλει στην προώθηση και την προβολή της πόλης μας. Οι εκδηλώσεις μας απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και καλύπτουν τα ενδιαφέροντα μικρών και μεγάλων. Στο επίκεντρο είναι η ιστορία, η παράδοση, ο πολιτισμός και η ναυτιλία με σημείο αναφοράς τη θάλασσα του Πειραιά. Παράλληλα, εκτός από τις δράσεις για την προβολή της πόλης μας, στο φετινό πρόγραμμα υπάρχουν και πρωτοβουλίες για την

προστασία του περιβάλλοντος με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Κλείνοντας, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φορείς, τους συλλόγους, τα σωματεία και τις επιχειρήσεις της πόλης που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής και δίνουν δυναμικό «παρών» με τις δράσεις, τις προτάσεις και τις ιδέες τους».

«Ακολουθήστε» τους επίσημους λογαριασμούς της διοργάνωσης στα κοινωνικά δίκτυα, facebook.com/ImeresThalassas και Instagram.com/imeresthalassas για να μαθαίνετε τα νέα, πληροφορίες για δράσεις και εκδηλώσεις, με φωτογραφίες και live μεταδόσεις.

· Σημειώνεται ότι οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας που έχουν θέσει οι αρμόδιες αρχές για την αποφυγή της διασποράς του COVID-19 και με γνώμονα την ασφάλεια όλων.