«Απογοήτευση και οργή διακατέχει τους συνταξιούχους μετά την εξαγγελία των μέτρων στη ΔΕΘ. Καμιά αναφορά σ’ αυτούς», υποστηρίζει το Κίνημα Αλλαγής, με ανακοίνωσή του.

«Πώς θα επιβιώσει ο χαμηλοσυνταξιούχος, κύριε Μητσοτάκη, που με τρόμο βλέπει τις ανατιμήσεις των βασικών ειδών να ροκανίζουν τον πενιχρό του εισόδημα, ενώ εσείς αρνείστε πεισματικά την αιτούμενη επαναφορά του ΕΚΑΣ, που ανερυθρίαστα κατήργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο τομέας Συνταξιούχων του κόμματος.

Και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός «πέταξε στο καλάθι των αχρήστων μια σειρά δεσμεύσεων για τους συνταξιούχους, απαξιώνοντάς τους και οδηγώντας τους στη φτωχοποίηση».

«Φαλκιδεύσατε με ερμηνευτικά τερτίπια την δέσμευσή σας για σεβασμό των αποφάσεων του ΣτΕ ως προς την απόδοση των αναδρομικών, αποκλείοντας ένα εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους και το σύνολο των συνταξιούχων από τα οφειλόμενα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις», υποστηρίζει και τονίζει ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης «ξέχασε» τη δέσμευσή του για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους συνταξιούχους.

Από την προεκλογική δήλωση για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, «που επέφερε το αποτελείωμα στις συντάξεις, προχωρήσατε την δήθεν Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση με το νόμο Βρούτση, που διασφάλιζε – κατά τα λεγόμενά σας – βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος έως το 2070, ενώ στη πράξη ήταν μπαλώματα στο νόμο Κατρούγκαλου, διατηρώντας όλες τις περικοπές», συνεχίζει το ΚΙΝΑΛ.

Όπως υποστηρίζει η Χαριλάου Τρικούπη, η αναφορά του πρωθυπουργού «ότι με τη νέα δήθεν μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης, οι νέοι θα παίρνουν υψηλότερες συντάξεις και ότι διασφαλίζονται τα ποσά των εισφορών τους, αποκρύπτει ότι η διασφάλιση οδηγεί στο 50% των σημερινών συντάξεων και ότι καμμιά επιστημονική τεκμηρίωση δεν στηρίζει τις φρούδες υποσχέσεις». Παράλληλα, κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι «παραπλανά, λέγοντας ότι το σύστημα αυτό, το εφαρμόζουν όλες οι χώρες».

«Αποκρύψατε επίσης ότι το τεράστιο κόστος μετάβασης από το διανεμητικό στο άκρατο κεφαλαιοποιητικό σύστημα των έως 78 δισ. ευρώ, θα το πληρώσουν οι συνταξιούχοι και οι ήδη εργαζόμενοι με τη νομοτελειακά επερχόμενη μείωση των επικουρικών συντάξεων», προσθέτει τονίζοντας πως η κυβέρνηση δίνει «εκ του ασφαλούς, φρούδες ελπίδες στους νέους, γιατί γνωρίζει ότι το ύψος των παροχών θα κριθεί μετά από 35ετία και δεν θα λογοδοτήσει για αυτό, όπως και η μείωση των επικουρικών θα σκάσει μετά από 7ετία».

Όσο για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, το ΚΙΝΑΛ θυμίζει την ανάλογη δέσμευσή του – όπως υποστηρίζει – για την ψηφιακή σύνταξη, «που ισχυριζόταν ότι μέχρι τέλος Ιουνίου του 2021, θα είχαν όλες οι εκκρεμούσες αποδοθεί».

«Οι συνταξιούχοι δεν ξεχνούν»

Το ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο, επίσης, για «εξαγγελίες και διχαστικό λόγο» του πρωθυπουργού, που είναι «συνεπείς με τις συντηρητικές πολιτικές που ακολουθεί, που στηρίζουν τους λίγους και ισχυρούς, ενώ διευρύνουν επικίνδυνα τις κοινωνικές ανισότητες».

Στο πλαίσιο των πολιτικών αυτών, προσθέτει, εντάσσεται και η «εκχώρηση της επικουρικής ασφάλισης στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα των ασφαλιστικών εταιρειών».

«Σας θυμίζουμε ότι οι συνταξιούχοι δεν ξεχνούν», αναφέρει ο τομέας Συνταξιούχων του κόμματος, τονίζοντας ότι οι συνταξιούχοι είναι που σήκωσαν το κύριο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής τα μνημονιακά χρόνια, με συνεχείς μειώσεις των συντάξεών τους, γι’ αυτό και «απαιτούν σεβασμό».

«Θα μας βρείτε συνεχώς μαζί με τους εργαζόμενους και τους νέους απέναντι στις συντηρητικές σας πολιτικές, που οδηγούν σε γενική φτωχοποίηση», καταλήγει η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.