Συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ακόμη και σήμερα αναλυτές συζητούν για το πόσο στοίχισε η καταστροφή των Δίδυμων Πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, τόσο σε ανθρώπινο κόστος όσο σχετικά με την οικονομική επιβάρυνση που επέφερε στην αμερικανική οικονομία.

Είκοσι χρόνια αργότερα, το ανθρώπινο κόστος εξακολουθεί να μεγαλώνει, καθώς εξετάζονται πλέον και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των επιζώντων και των διαφόρων διασωστών και λειτουργών που έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια.

Γνωρίζουμε ότι 2.996 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων των 246 ατόμων που ήταν στα κυριευθέντα από τους αεροπειρατές αεροπλάνα, των περισσότερων από 2.000 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στους Πύργους και των 125 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο Πεντάγωνο.

Τι αναφέρει έκθεση του Ινστιτούτου για την Ανάλυση της Παγκόσμιας Ασφάλειας

Η διαδικασία υπολογισμού του οικονομικού αντίκτυπου των επιθέσεων είναι επίσης ακόμη σε εξέλιξη. Μια έκθεση του Ινστιτούτου για την Ανάλυση της Παγκόσμιας Ασφάλειας (IAGS) υπολογίζει ότι το συνολικό κόστος της 11ης Σεπτεμβρίου κυμαίνεται μεταξύ 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι New York Times εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσει τα 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Τι περιλαμβάνεται σε αυτό το νούμερο;

Το IAGS αναφέρει ότι η ζημιά στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο κόστισε μεταξύ 4 και 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι προσπάθειες καθαρισμού αμέσως μετά την επίθεση κόστισαν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι υλικές ζημιές στοίχισαν από 10 έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υπήρξαν περίπου 83.000 άμεσες απώλειες θέσεων εργασίας λόγω της επίθεσης και αυτό οδήγησε σε απώλεια μισθών αξίας περίπου 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η απώλεια εσόδων από αεροπορικά ταξίδια ήταν 10 δισεκατομμύρια δολάρια και η ζημία για την ασφαλιστική εταιρεία ήταν 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Τίποτα από αυτά δεν περιλαμβάνει τις προκληθείσες ζημίες στην παγκόσμια αγορά, οι οποίες σύμφωνα με το IAGS είναι ανυπολόγιστες.

Το κόστος αυτό δεν περιλαμβάνει το άμεσο (χωρίς τόκους και άλλα κόστη εις βάθος χρόνου) κόστος του πολέμου στο Αφγανιστάν, το οποίο ανήλθε σε 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια και στοίχισε τις ζωές σε 70,000 στρατιώτες της Συμμαχίας και των Αφγανικών δυνάμεων, 50,000 αντάρτες και δεκάδες χιλιάδες πολίτες.