ΕΝΦΙΑ – Πλησιάζει το «ραβασάκι» της εφορίας για τα ακίνητα

Η ΑΑΔΕ κλείνει την εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Ε9 προκειμένου να τρέξει τις διαδικασίες εκκαθάρισης του φόρου ακινήτων – Οι διορθώσεις της τελευταίας στιγμής που μπορούν να τον «ξεφουσκώσουν»

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ έρχεται. Η ΑΑΔΕ κλείνει στις 11 το πρωί, την εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) προκειμένου να τρέξει τις διαδικασίες εκκαθάρισης του φόρου ακινήτων.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι έχουν λίγες ώρες ακόμη στη διάθεσή τους για να ελέγξουν τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλώσει στο Ε9 και να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις που θα εντοπίσουν ώστε να αποφύγουν άδικες χρεώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Ο νέος λογαριασμός του φόρου ακινήτων θα χτυπήσει την πόρτα 7,3 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και η πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Οπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, η εφαρμογή του Ε9 θα παραμείνει κλειστή μέχρι και την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2021 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2021, ενώ εκτός λειτουργίας θα είναι αύριο μεταξύ 11.00 και 15.00 η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2022.

Οι φορολογούμενοι χωρίς να επιβαρυνθούν με το πρόστιμο των 100 ευρώ έχουν τελευταία ευκαιρία μέχρι αύριο το πρωί να διορθώσουν την περιουσιακή τους εικόνα στο έντυπο Ε9 πριν έρθει ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ. Ακόμη και μια μικρή διόρθωση στο Ε9 μπορεί να αποδειχθεί σημαντική και να μειώσει το ποσό του φόρου.

Μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται στα εξής σημεία:

Ημιτελή κτίσματα

Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει στο Ε9 ως ημιτελές το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας. Τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%. Ως ημιτελή χαρακτηρίζονται τα κτίσματα ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους τα οποία δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται ως κτίσματα.

Επίσης ως ημιτελή χαρακτηρίζονται και τα κτίσματα, ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και είναι κενά. Στα ημιτελή εφαρμόζεται συντελεστής 0,4.

Αποθήκες – πάρκινγκ

Τσεκάρετε τα τετραγωνικά που έχετε δηλώσει. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. φορολογούνται με έκπτωση 90%. Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες είτε βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες φορολογούνται κανονικά. Για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1.

Εμπράγματα δικαιώματα

Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9.

Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

Ποσοστό συνιδιοκτησίας

Αν έχει δηλωθεί λάθος στο Ε9 θα φουσκώσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

Οροφος

Ενα από τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι είναι ότι ξεχνούν να συμπληρώσουν τον όροφο στο οποίο βρίσκεται το διαμέρισμά τους.

Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Στις περιπτώσεις μεζονετών πολλοί δηλώνουν ως όροφο, τον όροφο όπου βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας, ενώ πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk