Υπ. Πολιτισμού Αφγανιστάν – Οι Ταλιμπάν έχουν καταστρέψει αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία

«Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε για  τα χιλιάδες αντικείμενα του Μουσείου της Καμπούλ» ανέφερε στην Λίνα Μενδώνη ο πρώην υπουργός Πολιτισμού του Αφγανιστάν, Ομάρ Σουλτάν.

Με τον επί μία δεκαετία υπουργό Πολιτισμού του Αφγανιστάν κ. Ομάρ Σουλτάν συναντήθηκε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, με την οποία έχουν μακρά γνωριμία και συνεργασία.

Ο κ. Σουλτάν εξέφρασε στην υπουργό Πολιτισμού την οδύνη και την αγωνία του για την κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν, καθώς η δράση των Ταλιμπάν έχει αποδειχθεί καταστροφική για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της χώρας.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε στην κ. Μενδώνη την ευγνωμοσύνη του για τη συνεισφορά της Ελλάδος και του υπουργείου Πολιτισμού στην ανασυγκρότηση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Καμπούλ.

Η χώρα μας συνεισέφερε 750.000 ευρώ για την αποκατάσταση του Μουσείου της Καμπούλ, ενώ το 2002 αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟΑ είχαν επισκεφθεί το Μουσείο και είχαν συμβάλει στις αναγκαίες μελέτες συντήρησης και έκθεσης των πολύτιμων Συλλογών του.

«Σήμερα -είπε ο κ. Σουλτάν- κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε για  τα χιλιάδες αντικείμενα του Μουσείου, αλλά ούτε και για τον θησαυρό της Βακτριανής που είχε φέρει στο φως ο Ελληνας αρχαιολόγος Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης». Δεδομένου ότι τα χιλιάδες ευρήματα της Βακτριανής έχουν ταξιδέψει σε πολλές χώρες και έχουν εκτεθεί στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, είναι όλα καταγεγραμμένα και η πώλησή τους καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη. Όχι όμως και η καταστροφή τους.

Η Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε τον κ. Σουλτάν ότι γίνονται κινήσεις εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ προς την UNESCO και την ΕΕ, επισημαίνοντας εμφατικά τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχει πλέον το αφγανικό πολιτιστικό απόθεμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk