Σε 3.475 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο (λιγότερα δηλαδή από την προηγούμενη μέρα που ξεπέρασαν τις 4.100). Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 19 θάνατοι (όσοι και την προηγούμενη ημέρα), με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 13.138. Αυξήθηκε όμως ο αριθμός των διασωληνωμένων. Από 219 που ήταν προχθές έφθασαν τους 226 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλης της χώρας. Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 88.069 τεστ (PCR και rapid), με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 3,94% (4,08% προχθές). Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί έχουμε τόσα πολλά κρούσματα; Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων; Γιατί αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία;

Το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός πολιτών παραμένει ανεμβολίαστος είναι ένας παράγοντας που αυξάνει και τα κρούσματα. Άλλωστε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Δυστυχώς νέοι άνθρωποι. Είτε αρνούνται να εμβολιαστούν είτε δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν. Ο άλλος παράγοντας που αυξάνει τα κρούσματα (και κατ΄επέκταση τους διασωληνωμένους) είναι η μεγάλη μεταδοτικότητα που έχει η μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία τείνει να επικρατήσει στην χώρα μας. Όπως μου λέει ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Δέλτα» είναι από 50 έως 80% μεγαλύτερη από την μετάλλαξη «Άλφα».

Ο κ. Μόσιαλος όμως λέει και κάτι άλλο: Ό,τι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και καλεί όσους δεν έχουν εμβολιαστούν να σπεύσουν τώρα. Υπάρχει κάμψη λόγω θέρους, αλλά θα πρέπει να φθάσει η ανοσία τουλάχιστον στο 70% του πληθυσμού για να αυξήσουμε τη οχύρωση σημαντικά έναντι του ιού. Θα φθάσουμε όμως αυτό το ποσοστό, τι στιγμή που όπως αναφέρει ο κ. Μόσιαλος, τα στοιχεία αναφέρουν ότι περίπου το 51% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο; Άλλωστε το Rt για την Επικράτεια, εκτιμάται σε 1.09, είναι πάνω από τα όρια που σημαίνει ότι η μεταδοτικότητα είναι μεγάλη. Μέχρι στιγμής, λέει ο κ. Μόσιαλος, δεν φαίνεται να επικρατούν οι προβλέψεις κάποιων ειδικών που έλεγαν ότι θα υπερβούμε τα 15.000 κρούσματα μέχρι το Δεκαπενταύγουστο. Αυτό όμως πιθανόν να συμβεί τους φθινοπωρινούς μήνες εάν δεν αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων. Πάντως ο κ. Μόσιαλος επιμένει να λέει πως άλλο καθολικό lockdown δεν πρόκειται να υπάρξει.

***
Δείτε τι συμβαίνει στους τόπους παραθερισμού: Στο «κόκκινο» Πάρος, Νάξος, Μύκονος. Ψηλά Χίος και Ηράκλειο. Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η επιστροφή των νέων από τις διακοπές τους, που λογικά θα αρχίσει σταδιακά μετά το Δεκαπενταύγουστο. Συναγερμός, λοιπόν, για την θετικότητα σε Πάρο και Μύκονο αφού σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, υπολογίζεται σε 4,64% και 3,25% αντίστοιχα. Ανησυχία προκαλούν και τα ποσοστά σε Χίο και Χανιά με 3,74% και 3,51% ενώ προβληματισμός εγείρεται και για το Ηράκλειο με 2,43%. Προβληματισμός και για τη Νάξο καθώς το ποσοστό θετικότητας έχει εκτοξευθεί στο 5,32%.

***
Χρυσοχοΐδης και πυροσβέστης και επιτελικός και με ελικόπτερο

Πού ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όλες αυτές τις ημέρες τη μεγάλης πύρινης καταστροφής; Επιτελεί ακόμα τα καθήκοντά του; Αυτό ερωτά με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας παράλληλα τον υπουργό ότι είναι «εξαφανισμένος». Κάτι τέτοιες ανακοινώσεις όμως δεν τις αφήνει να πέσουν κάτω ο υπουργός και απάντησε: «Και πυροσβέστης και επιτελικός. Συνεχώς παρών». Αυτό το πυροσβέστης με έβαλε σε σκέψεις. Είναι δυνατόν υπουργός να είναι συνάμα και πυροσβέστης; Να προσπαθεί να σβήσει τις φωτιές;; Να βρίσκεται εκεί που είναι μπουλντόζες ανοίγοντας αντιπυρικούς δρόμους; Έτσι ρώτησα, έψαξα και έμαθα…

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρισκόταν όλο αυτό το διάστημα στα πύρινα μέτωπα. Ήταν φερ΄ειπείν στην Αρχαία Ολυμπία, όπου πράγματι συμμετείχε στην κατάσβεση της φωτιάς: «Ανοίγαμε δρόμους ρίξαμε νερό με την μάνικα, δώσαμε μαζί με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές τεράστια μάχη για να σώσουμε την Αρχαία Ολυμπία. Η φωτιά είχε φτάσει στα 300 μέτρα μακριά από την Ολυμπιακή Ακαδημία. Εάν προχωρούσε θα γινόμασταν διεθνώς ρεζίλι. Σώθηκε, μετά από προσπάθεια, ολόκληρος ο αρχαιολογικός χώρος» ακούστηκε να λέει ο υπουργός στους επιτελείς του. Αυτά ως «πυροσβέστης» στην ανακοίνωσή του. Ως επιτελικός όμως;

Τρεις νύχτες και τρεις ημέρες βρισκόταν στην Πάρνηθα, δίνοντας από το βουνό τη μάχη με τους πυροσβέστες. Και εκεί έγινε κάτι το εντυπωσιακό που μόνον οι εκπαιδευμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων μπορούν να κάνουν. Πυροσβέστες έπεσαν από ελικόπτερο στην κορυφή και στην πλάγιά του βουνού, μεταφέροντας δεξαμενές γεμάτες νερό και έδωσαν τη μάχη να μη επεκταθεί η φωτιά. Άνοιξαν δρόμους, προστάτεψαν τα δένδρα και τις περιουσίες, έσωσαν ζωάκια.

***
Ο Καραμανλής στην Βαρυμπόμπη

Επίσκεψη στις περιοχές της Βαρυμπόμπης που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Καραμανλής «θα σταθούμε δίπλα στους πληγέντες για να επουλωθούν οι πληγές όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Οι μηχανικοί μας εργάζονται ακατάπαυστα και καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ολοκληρωθεί ταχύτατα η διαδικασία της καταγραφής των ζημιών». Οι εικόνες που αντίκρισε προκαλούν, όπως είπε, οδύνη

Όταν οι πυρόπληκτοι συναντούν πολιτικούς

Η οργή των κατοίκων για τις καμένες εκτάσεις στην Εύβοια, είναι τέτοια που όποιον πολιτικό συναντήσουν ξεσπούν. Έτσι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Βόρεια Εύβοια, για τη μεγάλη φωτιά που κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της πάει να χαιρετίσει μία γυναίκα, κάτοικο της περιοχής, η οποία όμως αρνήθηκε να τον χαιρετίσει:«Γεια σας, δεν χαιρετάω. Γιατί ήρθατε; Εγώ θα προτιμούσα να μην έρθετε, γιατί το θεωρώ κοροϊδία, ειλικρινά κοροϊδία», του είπε η γυναίκα, μεταξύ άλλων. Αμήχανος ο Αλέξης Τσίπρας, της απάντησε ότι πήγαν να δουν την καταστροφή, λέγοντας «σας καταλαβαίνω απόλυτα, και την οργή, και τον θυμό σας απέναντι σε όλους».

***
Ελιά 25 αιώνων θύμα της φωτιάς

Μια αιωνόβια ελιά (η ηλικία της υπολογίζεται από ειδικούς στους 25 αιώνες) έπεσε και αυτή θύμα ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλα δένδρα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Εύβοια.. Αλλά μέσα στον πύρινο όλεθρο και την καταστροφή που έφερε η φωτιά υπάρχει κάποια ελπίδα. Ποια είναι αυτή; Ό,τι οι ρίζες της ελιάς θα μπορούν να της επιτρέψουν να αναγεννηθεί και να ανανεώσει τα κλαδιά και το φύλλωμά της, δεδομένης της δύναμης που έχουν οι ελιές.

***
110 τόνους νερού από τα ρωσικά θηρία

Όταν τα τρία ρωσικά αεροσκάφη θα πετάξουν μαζί μπορούν να εκτοξεύσουν 110 τόνους νερού. Ποτέ τόσο όγκος νερού δεν εκτοξεύθηκε με τη μία σε πυρκαγιά. Προπομπός του ρωσικού σχηματισμού είναι το ρωσικό Beriev και συνήθως ακολουθούν τα δύο Ilyuoushin σε μία συντονισμένη επιχείρηση, με σκοπό την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Οι πιλότοι του Beriev επιχειρούν εδώ και καιρό στην Ελλάδα και έχουν εξοικειωθεί καλύτερα με τις ιδιαιτερότητες και το ανάγλυφο του εδάφους, και θα ακολουθούν πολύ κοντά τα δύο γιγάντια Ilyushin. Είπαμε ότι και τα τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη μαζί θα ρίξουν 110 τόνους νερού την ίδια στιγμή: 12 τόνους το Beriev και από 49 τόνους το κάθε Ilyuoushin.