Την ώρα που οι πύρινες φλόγες περικύκλωναν απειλητικά την Αττική, τη στιγμή που γίνονταν στάχτη σπίτια, δένδρα και εργοστάσια, οι πυροσβέστες έδιναν τη δική τους μάχη. Μια μάχη εναντίον μιας ασύμμετρης απειλής. Όχι όπως τις άλλες φορές που είχαν να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα σε κάποια δασική έκταση. Αυτή τη φορά οι φλόγες ήταν παντού, σχεδόν στη μισή Ελλάδα, έκαιγαν σπίτια και επιχειρήσεις, απειλούσαν ανθρώπινες ζωές, εξαφάνιζαν ζώα.
***
Η φωτιά πάει προς τα πάνω, ο άνεμος πάει αντίθετα
Στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι έχουν καταγραφεί δραματικές εκκλήσεις πυροσβεστών προκειμένου να αναχαιτίσουν την φωτιά, στο Κρυονέρι, στον Άγιο Στέφανο και στην Εθνική Οδό: «Η φωτιά πάει προς τα κάτω, ενώ ο αέρας φυσάει αντίθετα», έλεγε ένας ανθυποπυραγός στον ασύρματό του καλώντας για βοήθεια. Ένας άλλος στην εθνική οδό εκεί όπου η Πυροσβεστική με τα βυτιοφόρα των γειτονικών δήμων είχαν στήσει ένα φράγμα από πυροσβεστικά οχήματα  για να μην περάσει η φωτιά απέναντι είπε ότι «μόλις δύο λεπτά χρειάστηκαν για να εξαπλωθεί η φωτιά και στις δύο μεριές της Εθνικής Οδού». Η καταστροφή είναι πρωτόγνωρη. Η φωτιά δημιουργεί το δικό της κλίμα, τις δικές της θερμοκρασίες, τους δικούς της κανόνες, ανεξάρτητα εάν υπάρχουν μποφόρ ή πως φυσάει ο άνεμος.
***
Σε συνθήκες κλιματικής κρίσης
Την Πέμπτη όλο το βράδυ και το πρωί της Παρασκευής τόσο στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούσαν συν τοις άλλοις και μια άλλη φωτιά, τη φωτιά «Ντίξη» (σ.σ. οι Αμερικανοί δίνουν ονόματα και στις φωτιές, όπως δίνουν και στους τυφώνες) στην πόλη Γκρίνβιλ, που τα χαρακτηριστικά της έμοιαζαν πολύ με τη φωτιά της Αττικής. Και εκεί οι πυροσβέστες διαπίστωσαν διαφορετική ένταση και κατεύθυνση των ανέμων μέσα στη φωτιά και πόσο εύκολα μπορεί να εξαπλωθεί η φωτιά σε περιόδους ξηρασίας και σε θερμοκρασίες καύσωνος. Άκουσαν και στην Αθήνα τους πυροσβέστες στην Γκρίνβλ να λένε και αυτοί  ότι «κάναμε ότι μπορούσαμε αλλά αυτό δεν αρκεί». Τι άλλο μπορεί άραγε να γίνει σε συνθήκες κλιματικής κρίσης;
***
Τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις
Το βέβαιο είναι ότι τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, όσα πολλά κι αν υπάρχουν δεν μπορούν από μόνα τους να σβήσουν τις εστίες.  Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα βοηθούν τα μέγιστα, αλλά χωρίς τη συνδρομή των επίγειων δυνάμεων, δηλαδή των πυροσβεστών και των εθελοντών καθώς και των πυροσβεστών από άλλες χώρες που έσπευσαν να βοηθήσουν, η φωτιά δεν μπορεί να σβήσει. Όλο και κάποιες εστίες και καύτρες μένουν που εύκολα μπορούν να αναζωπυρωθούν και να εξαπλωθούν.  Είναι βεβαίως και τα κουκουνάρια που στις πυρκαγιές εκτοξεύονται σαν χειροβομβίδες.
***
Οι πυροσβέστες
Ήταν παρούσα όλη η δύναμη της πυροσβεστικής άνδρες και γυναίκες στον αγώνα, σε κάθε γωνιά τη πατρίδας που υπήρχε εστία φωτιάς. Ξάγρυπνοι, χωρίς να υπολογίζουν ούτε την κούραση, ούτε σε  αρκετές φορές τον κίνδυνο, έτοιμοι και πρόθυμοι να βοηθήσουν να απεγκλωβίσουν συνανθρώπους μας, να προχωρήσουν σε εκκενώσεις περιοχών με συγκεκριμένο σχέδιο, να προστατεύσουν περιουσίες να σώσουν ζωάκια χωρίς να χαθούν ανθρώπινες ζωές.
***
Η ανθρώπινη ασπίδα στον τραυματισμένο
Και όταν ένας εξ αυτών τραυματίστηκε στο κεφάλι στην προσπάθεια του να σβήσει τη  φωτιά που άρχισε να γλύφει ένα σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία , οι συνάδελφοί του δημιούργησαν αμέσως μια ανθρώπινη ασπίδα μπροστά από το ασθενοφόρο ώστε η «λαίμαργη» τηλεοπτική εικόνα να μην τραβήξει το πρόσωπο του συναδέλφου τους και ανησυχήσει τους οικείους του. Ή όταν δύο εξ αυτών διασωληνώθηκαν στο ΚΑΤ όλη τη νύχτα οι συνάδελφοί τους προσπαθούσαν την ώρα που μάχονταν με τη φωτιά να μάθουν νέα τους, αρχίζοντας μέσα στη νύχτα να λειτουργούν ένα παράξενο ανθρώπινο τηλέφωνο σε όλα τα πύρινα μέτωπα της χώρας.
***
Ο πρώτος νεκρός
Τελικά έχασε τη μάχη για τη ζωή 38χρονος πολίτης που είχε διακομισθεί τραυματισμένος σε κρίσιμη κατάσταση στο ΚΑΤ από την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Δεν έχει διευκρινιστεί αν ήταν κάτοικος ή εθελοντής πυροσβέστης. Ο 38χρονος είχε διακομισθεί στο ΚΑΤ με τραυματισμό στο κεφάλι ως συνέπεια ατυχήματος. Στον Πύργο δύο πυροσβέστες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά από ανατροπή του οχήματός τους. Έτρεχαν να προλάβουν να μην εξαπλωθεί η φωτιά.
***
Με το φτωχό μυαλό ενός πυραγού
Σε όσους εγκαλούν το πυροσβεστικό σώμα απευθύνεται ένα στέλεχος της πυροσβεστικής που τιτλοφορεί την ανάρτησή του στο facebook «Με το φτωχό μυαλό ενός πυραγού» και αναλύει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την έννοια της συνυπευθυνότητας: «Φτιάξαμε σπίτια μέσα στην μπαρουταποθήκη των κωνοφόρων δέντρων και βρισκόμαστε στο έλεος των πυρομανών εμπρηστών, ασυνείδητων πολιτών που ψήνουν, κάνουν θερμές εργασίες, αποψιλώνουν εκτάσεις χωρίς αποκομιδή των προϊόντων αποψίλωσης δημιουργώντας εκρηκτικούς σωρούς καύσιμης ύλης , αφήνοντας τα οικόπεδα τους τα ίδια απεριποίητα, αφήνοντας το πεύκο να ακουμπάει τη στέγη τους , αφήνοντας τους εαυτούς τους ανεκπαίδευτους και χωρίς ούτε τα στοιχειώδη μέτρα πυροπροστασίας ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ« γράφει ανάμεσα σε άλλα.
***
«Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν»
Αλήθεια πόση ντροπή, μου έλεγε ένα πολιτικός πιθανόν να ένιωθε ο Θουκυδίδης βλέποντας σήμερα την κατάντια ορισμένων.  Ο Θουκιδίδης που είχε γράψει: «Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν» , θέλοντας να αναδείξει την αδυναμία της Πολιτείας να αντιληφθεί τα πραγματικά διακυβεύματα, θα έσκυβε το κεφάλι από ντροπή. Και τούτο γιατί την ώρα που έχουν καεί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, την ώρα που περιουσίες ανθρώπων, οι κόποι μιας ζωής δεν υπάρχουν πια, την ώρα που έχει δοθεί η χαριστική βολή στο οικοσύστημα της χώρας, την ώρα που, όπως μου έλεγε ο συγκεκριμένος πολιτικός  η Ελλάδα ζει μια ακόμη εθνική τραγωδία,, κάποιοι κάνουν ξανά επάγγελμα την τοξικότητα.
 
***
Πανηγύριζε την πρόκριση στο τελικό και το σπίτι του καιγόταν
Όταν ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου πανηγύριζε μαζί με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του την πρόκριση της εθνικής ομάδας πόλο στον τελικό των Ολυμπιακών αγώνων, το σπίτι της οικογένειας του στην περιοχή της Αγίας Άννας είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Την είδηση γνωστοποίησε μέσω social media ο πατέρας του και παλαιός αθλητής του πόλο με τρεις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς και 6η θέση σε αυτούς του 1996 στην Ατλάντα, Τάσος Παπαναστασίου: «Και τώρα ας μου πει κάποιος, όταν την ίδια στιγμή που η φωτιά μπαίνει στο σπίτι σου στην Αγ. Άννα, ο γιος κερδίζει μετάλλιο στο Τόκιο, κλαις από χαρά ή από λύπη;»,
***
Η εκκένωση του Γηροκομείου
Θα σας μεταφέρω τώρα σε ένα γηροκομείο το Νέα Θάλπη. στον Άγιο Στέφανο, όπου όλο το βράδυ της Πέμπτης βρισκόταν σε  εξέλιξη η δύσκολη επιχείρηση απομάκρυνσής τους. Και λέω« δύσκολη» την επιχείρηση επειδή πρόκειται για ηλικιωμένα άτομα που χρήζουν προσοχής στη μεταφορά τους και το μέγα ερώτημα που ανακύπτει είναι πού τελικά θα τους  μεταφέρεις. Στις 3 τα ξημερώματα Παρασκευής η Πυροσβεστική Υπηρεσία ζήτησε προληπτική εκκένωση του γηροκομείου και έτσι ξεκίνησε η επιχείρηση. Αμέσως πήγε στον Άγιο Στέφανο η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου. Από τους 99  τρόφιμους οι 44 κατάκοιτοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Ελπίς, Παμμακάριστος και Αγία Έλενα με τη βοήθεια των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Για τους υπόλοιπους περιπατητικούς μεταφέρθηκαν αρχικά στα ξενοδοχεία Divani και Melia και το μεσημέρι της Παρασκευής μεταφέρθηκαν σε άλλο γηροκομείο. Να σημειώσω και τούτο. Στο συγκεκριμένο γηροκομείο  ιδιοκτήτης του είχε αυτοκτονήσει επειδή αγωνιούσε για την covid.

***
Και οι ειδικές δυνάμεις στη μάχη της φωτιάς
Η άνιση μάχη με τις φλόγες που έδωσαν το βράδυ της Πέμπτης οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Εθνική Οδό, στις Αφίδνες, απεικονίζεται στο βίντεο που ελήφθη από αέρος από ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού. Αυτό το ελικόπτερο πετούσε συνεχώς όλο το βράδυ. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φλόγες κατά τη διάρκεια της νύχτας προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Τη νύχτα, με μήνυμα από το 112, εκκενώθηκε και το χωριό Βόθωνας προς τη Λίμνη του Μαραθώνα ενώ, υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ είχαν εκκενωθεί Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο στον Άγιο Στέφανο. Πέρα από τα πυροσβεστικά ερπυστριοφόρα οχήματα, ελικόπτερα και drones που διέθεσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, πήραν αμέσως μέρος στη μάχη και δύο λόγοι Ειδικών Δυνάμεων της αφρόκρεμας των Ενόπλων Δυνάμεων
***
Σοκάρει η εικόνα των πυρκαγιών από την NASA

Σοκάρει η εικόνα με τα φλεγόμενα μέτωπα στην Ελλάδα, όπως μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο στην υπηρεσία FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA. Πρόκειται για μία ψηφιακή πλατφόρμα, όπου εμφανίζονται όλα τα ενεργά πύρινα μέτωπα στον κόσμο. Ο χάρτης της Ελλάδας είναι γεμάτος κόκκινες «βούλες», που παραπέμπουν σε χιλιάδες εστίες φωτιάς, που αποτελούν ένδειξη των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. Στην εφαρμογή (για όσους την έχουν) διακρίνονται και οι μεγάλες πυρκαγιές που βρίσκονται σ’ εξέλιξη σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Λακωνία, και άλλες περιοχές της χώρας. H υπηρεσία FIRMS της αμερικανικής NASA, μεταδίδει ενεργά δεδομένα πυρκαγιών σε πραγματικό χρόνο (NRT) εντός 3 ωρών από την παρακολούθηση δορυφόρου.