Εφιάλτης δίχως τέλος με το πύρινο μέτωπο στις Αδάμες, καθώς το μεσημέρι της Πέμπτης προέκυψε αναζωπύρωση της φωτιάς.

Στο σημείο υπάρχουν πολλά οχήματα της Πυροσβεστικής και υδροφόρες. Πυροσβεστικό ελικόπτερο πραγματοποιεί ρίψεις νερού, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, πριν λάβει διαστάσεις.

Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Η έκταση της αναζωπύρωσης δεν έχει γίνει γνωστή, με τις αρχές να βρίσκονται πάντως σε επιφυλακή τις τελευταίες ώρες καθώς ήταν κάτι που ανέμεναν.

Από την Πυροσβεστική εκφράζονται μάλιστα ελπίδες να προλάβουν το πύρινο μέτωπο.

Συνεχείς ρίψεις νερού

Με το πρώτο φως της μέρας συνεχίστηκαν και πάλι οι ρίψεις νερού από ελικόπτερα, καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες που σιγοκαίνε χωρίς ενεργό μέτωπο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός, επισήμανε την ανάγκη να ελεγχθούν οι πυρκαγιές τις αμέσως επόμενες ημέρες, τονίζοντας ότι το ρίσκο της αναζωπύρωσης είναι πολύ μεγαλύτερο απ΄ ό,τι έχουμε δει έως σήμερα, λόγω των ισχυρών ανέμων που αναμένονται το Σαββατοκύριακο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως τις 3 Φεβρουαρίου κηρύχθηκε ο Δήμος Αχαρνών.

Για τραγωδία κάνουν λόγο οι κάτοικοι που είδαν τους κόπους μια ζωής να χάνονται στις φλόγες.

«Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα τι έχει συμβεί. Ακόμα καπνίζουν τα καμένα. Ευτυχώς βρήκαμε τον σκύλο μας ζωντανό στον κάτω όροφο. Ελπίζω να αποδοθούν ευθύνες. Έχουν γίνει βίωμα πια οι φωτιές στην Ελλάδα. Δεν περιφρουρήθηκαν οι περιουσίες μας» λέει στην ΕΡΤ και στον ρεπόρτερ Κώστα Παπαδόπουλο, κάτοικος που έχασε το σπίτι της.

Εισαγγελική έρευνα

Σημειώνεται πως προκαταρκτική έρευνα ξεκινά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθούν τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη.

Αφορμή για την παρέμβαση της εισαγγελικής αρχής αποτέλεσαν δημοσιεύματα καθώς και αναφορά δικηγόρου με την οποία θέτει μία σειρά ερωτημάτων.

Όπως:

  • Ξεκίνησε (όπως διαδίδεται) η φωτιά από μετασχηματιστή;
  • Είναι αληθές όπως αναφέρθηκε σε τηλεοπτικό σταθμό στις 4.8.2021, ότι σε πολλές περιοχές (όπως πχ.Βαρυμπόμπη) δεν μπορούσαν να γίνουν εναέριες ρίψεις, διότι υπήρχαν πυλώνες υψηλής τάσης;
  • Είναι συμβατό για την δημόσια υγεία και ασφάλεια να υπάρχουν μη υπογειοποιημένοι πυλώνες υψηλής τάσης εντός αστικού ιστού;

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον εισαγγελέα πρωτοδικών Γιώργο Νούλη.