Την απομάκρυνση της Μαρίας Συρεγγέλλα από το υπουργείο Εργασίας ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την υφυπουργό για υποτίμηση της οξύτητας του προβλήματος της έμφυλης βίας και προσβολή στη μνήμη των δολοφονημένων γυναικών.

Ξεπέρασε κάθε όριο

Αφορμή γι’ αυτό στάθηκαν οι δηλώσεις της κας Συρεγγέλα σήμερα στην τηλεόραση του Open όπου η υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι τα φαινόμενα έμφυλης βίας προϋπήρχαν με τη διαφορά ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται γνωστά γιατί έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά κυρίως για τη δήλωση κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης της κας Συρεγγέλα με δημοσιογράφο στο πάνελ όπου η υφυπουργός επέμεινε στην άποψη ότι «αύξηση έχουμε στις καταγγελίες, όχι στις δολοφονίες (σ.σ. γυναικών)», προσθέτοντας μάλιστα ότι «έξαρση υπάρχει στις καταγγελίες όχι στις δολοφονίες. Δεν συγκρινόμαστε με τη Βενεζουέλα και το Μεξικό».

«Η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια μάλιστα για την Οικογενειακή Πολιτική και την Ισότητα των φύλων, Μαρία Συρεγγέλα ξεπέρασε κάθε όριο χυδαιότητας ισχυριζόμενη ότι οι έξι γυναικοκτονίες σε επτά μήνες δεν συνιστούν έξαρση στις δολοφονίες με έμφυλη διάσταση. Λίγο έλειπε να πανηγυρίσει για να υποτιμήσει το πρόβλημα.

»Έφτασε στο σημείο να πει πως είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από τη Βενεζουέλα ή το Μεξικό, γιατί εκεί υπάρχουν πολύ περισσότερες γυναικοκτονίες!

»Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο κ. Μητσοτάκης για την τεράστια αυτή προσβολή στη μνήμη των δολοφονημένων γυναικών και στις οικογένειες που θρηνούν, είναι να απομακρύνει άμεσα την κα. Συρεγγέλα από την θέση της» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Τα φαινόμενα προϋπήρχαν – Έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες

«Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι των καιρών μας, υπάρχουν από δεκαετίες, απλώς στο παρελθόν δεν δίναμε ενδεχομένως την πρέπουσα σημασία. Οι δολοφονίες με έμφυλη διάσταση, οι λεγόμενες γυναικοκτονίες γίνονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια» ανέφερε η κα Συρεγγέλα τονίζοντας ότι από το 2009 και μετά κρατιούνται στοιχεία ώστε να μελετάται το φαινόμενο και να δρομολογούνται δράσεις καταπολέμησής του.

«Σαφώς έχουμε δει ότι υπάρχει μια ένταση λόγω του εγκλεισμού, αλλά προϋπήρχαν. Δεν γίναμε ξαφνικά οι άνθρωποι βίαιοι» συνέχισε σε άλλο σημείο της παρέμβασής της η κα Συρεγγέλα, προσθέτοντας ότι «αν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κάποιο καλό στην όλη υπόθεση είναι το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες. Δεν είναι ότι έχει αυξηθεί η βία, απλώς έχουν αρχίσει και μιλάνε οι γυναίκες».

Μάλιστα η υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι στο πρώτο lockdown τετραπλασιάστηκαν οι καταγγελίες για έμφυλη βία «αλλά όπως μας είπαν οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί επιστήμονες δεν τετραπλασιάστηκαν (σ.σ. οι καταγγελίες) επειδή τετραπλασιάστηκαν τα φαινόμενα βίας. Η βία προϋπήρχε και σε περιόδους περιορισμού η βία εντάθηκε».

Στη συνέχεια της τηλεοπτικής συζήτησης οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ της υφυπουργού Εργασίας και δημοσιογράφου στο τηλεοπτικό πάνελ και η κα Συρεγγέλλα ανέφερε ότι «αύξηση έχουμε στις καταγγελίες, όχι στις δολοφονίες», προσθέοντας ότι «έξαρση υπάρχει στις καταγγελίες όχι στις δολοφονίες. Δεν συγκρινόμαστε με τη Βενεζουέλα και το Μεξικό».