Επανέρχεται στις προκλήσεις η Τουρκία με επίκεντρο τη Θράκη και επαναφέρει τα περί «τουρκικής μειονότητας», καταγγέλλοντας αυτή τη φορά την Ελλάδα ότι κλείνει σχολεία της μειονότητας.

Μέσω προσωρινής αναστολής έκλεισαν περισσότερα από τα μισά

«Καταδικάζουμε την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει άλλα 12 δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τα μέτρα λιτότητας και τον ανεπαρκή αριθμό μαθητών» αναφέρει του τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι έκλεισαν περισσότερα από τα μισά δημοτικά σχολεία της μουσουλμανικής μειονότητας και ο αριθμός τους μειώθηκε σε 103.

«Έτσι, έχει αποδειχθεί ότι η πολιτική της Ελλάδας να κλείσει τα δημοτικά σχολεία της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης μέσω «προσωρινής αναστολής» είναι συστηματική. Από την άλλη πλευρά, στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τα σχολεία στην Ελλάδα, έχει παρατηρηθεί ότι τα σχολεία μειονοτήτων εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής σε πολλά άρθρα και γίνονται διακρίσεις» προσθέτει.

«Πολιτικές καταπίεσης»

Η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης και κάνει λόγο πολιτικές «καταπίεσης» στη Δυτική Θράκη στον τομέα της εκπαίδευσης.

Υποστηρίζει δε πως η ελληνική πλευρά κλείνει τα δημοτικά σχολεία με το πρόσχημα της έλλειψης μαθητών και αγνοεί τις ανάγκες για το άνοιγμα νέου μειονοτικού δευτεροβάθμιου σχολείου και παραβιάζει τα δικαιώματα εκπαίδευσης των παιδιών που ανήκουν σε μειονότητες με διάφορες δικαιολογίες.

«Καλούμε την Ελλάδα να βάλει τέλος στην πολιτική της που εισάγει διακρίσεις έναντι των μειονοτικών σχολείων, όπως φαίνεται στους τελευταίους νομικούς κανονισμούς. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει πλέον να είναι θεατής στη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης»

Τέλος υποστηρίζει πως η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει «τον αγώνα της μειονότητας για τα δικαιώματα της και το δίκαιο» τόσο σε διμερείς επαφές όσο και σε διεθνείς πλατφόρμες.