Στο Προεδρικό Μέγαρο, το πρωί της Παρασκευής, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνάντησε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Και οι δυο τους μπροστά στις κάμερες μίλησαν, κυρίως για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και για την επιτακτική ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού. Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, μέσω του διαλόγου που είχε με την κυρία Σακελλαροπούλου απάντησε στους αντιεμβολιαστές επικαλούμενος την παράγραφο 4 του άρθρου 25 του Συντάγματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το Κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης». Η αναφορά αυτή εκ μέρους του πρωθυπουργού έγινε διότι οι αντιεμβολιαστές, ουκ ολίγες φορές, μιλάνε για αντισυνταγματικότητα όσον αφορά την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

***

Ας ακούσουν όσους νόσησαν

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πλευρά της, απηύθυνε έκκληση στους ανεμβολίαστους, λέγοντας πως αν δεν πείθονται από τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την ανάγκη εμβολιασμού τους, ας ακούσουν όσους νόσησαν και πέρασαν με δύσκολα συμπτώματα τον κορωνοϊό.

***

Πόρτα- πόρτα για τα εμβόλια

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που σήμερα νοσηλεύονται στις ΜΕΘ με τον μέσο όρο της ηλικίας να είναι τα 28 χρόνια, είναι δυστυχώς ανεμβολίαστοι. Υπάρχουν ακόμα πολίτες που χάνουν τη ζωή τους ή που χαροπαλεύουν επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί. Ίσως επειδή πίστεψαν ότι το εμβόλιο θα καταστρέψει το DNA τους ή ότι είναι… αμαρτία (όπως κάποιοι επιτήδειοι τους είπαν) επιμένουν να είναι ανεμβολίαστοι. Θα μπορούσαν, όπως λένε οι ειδικοί, ο Πρωθυπουργός καθώς και οι αρχηγοί των κομμάτων (πλην ενός), να είχαν προστατευθεί από σοβαρή νόσηση, εάν είχαν επιλέξει να εμβολιαστούν. Ήδη η χώρα πέρασε το φράγμα των 10.000.000 εμβολιασμών, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια. Ο Πρωθυπουργός μαθαίνω ζήτησε από τους φορείς τις Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μπουν και αυτοί στο παιχνίδι. Ζήτησε επίσης να υπάρξει πόρτα- πόρτα ενημέρωση στους καχύποπτους συμπολίτες μας ώστε να πεισθούν και αυτοί να τολμήσουν να κάνουν το βήμα του εμβολιασμού..

****

Εκείνη την αποφράδα ημέρα του Ιουλίου

Μαύρη επέτειος η 23η Ιουλίου. Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή υπήρξε την Παρασκευή και επιμνημόσυνες τελετές έγιναν για τα θύματα. Στα τρία αυτά χρόνια έχουν έρθει στο φως όχι μόνο τα λάθη και οι παραλείψεις, αλλά και η απίστευτα κυνική συμπεριφορά των άμεσα εμπλεκομένων σε αυτά. Οι αποκαλύψεις μπορεί να προκάλεσαν οργή στην κοινή γνώμη, αλλά οι άνθρωποι που έζησαν δραματικές ώρες, οι συγγενείς των 102 θυμάτων, ακόμα περιμένουν να αποδοθεί δικαιοσύνη, ως φόρος τιμής στους αδικοχαμένους. Ας θυμηθούμε τι έγινε εκείνη την ημέρα του Ιουλίου:

Η 23η Ιουλίου του 2018 αποτελεί μαύρη σελίδα στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Η φωτιά στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι έσπειραν τον πανικό, την ανασφάλεια και τον θάνατο, βουλιάζοντας τη χώρα σε πένθος. Πρόκειται για τη δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά παγκοσμίως κατά τον 21ο αιώνα, μετά τις πυρκαγιές στην Αυστραλία (2009) με 180 νεκρούς. Η ταχύτητα και δύναμη της φωτιάς αφαίρεσε 102 ανθρώπινες ζωές (νεότερο θύμα 6 μηνών και γηραιότερο 93) ενώ προξένησε τεράστιες οικονομικές και οικολογικές ζημιές. Τουλάχιστον 164 ενήλικοι και 23 παιδιά εισήχθησαν στο νοσοκομείο με τραυματισμούς, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν 11 ενήλικοι σε σοβαρή κατάσταση.

***

Τα μπόνους στους ιδιώτες γιατρούς

Υπήρξε απροθυμία των ιδιωτών γιατρών να εμβολιάζουν κατ΄οίκον. Τόση που ανάγκασε την κυβέρνηση να τους δώσει κίνητρα. Κάτι σαν μπόνους δηλαδή. Έτσι η κυβέρνηση προχωρά τον σχεδιασμό για εμβολιασμούς σε ιδιωτικά ιατρεία, φαρμακεία, και κατ’ οίκον, δίνοντας μπόνους στους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς που θα συμβάλουν στην αύξηση των εμβολιασμών. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ανακοίνωσε αρχικά πως «φαρμακοποιοί και γιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμούς με αποζημίωση 10 ευρώ το ραντεβού. Με το που θα πηγαίνει ο πολίτης για να κάνει την πρώτη δόση θα πιστώνονται 10 ευρώ στον λογαριασμό κάθε επαγγελματία υγείας, φαρμακοποιού και γιατρού. Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στους επαγγελματίες υγείας», είπε.

***

Τρώγοντας σουβλάκια με τον Πρόεδρο του Eurogroup

Όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην Πλάκα, σίγουρα θα πρόσεξαν μια ασυνήθιστη κίνηση, VIP πελατών γύρω από την παραδοσιακή ταβέρνα «Ο Πλάτανος». Πολύς κόσμος ανάμεσά τους και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Επρόκειτο να συναντήσει τον Πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας Paschal Donohoe για δείπνο κάτω από την Ακρόπολη. Στην πραγματικότητα ο κ. Σταϊκούρας είχε «απαγάγει» τον Ιρλανδό ομόλογό του από το αεροδρόμιο, που μόλις είχε προσγειωθεί από επίσκεψή του στην Κύπρο. Έχουν, βλέπετε την ίδια ηλικία (ο ένας, ο Ιρλανδός γεννήθηκε το 1974 και ο άλλος, ο Σταϊκούρας, το 1973) γνωρίζονται από τις συνεδριάσεις του Eurogroup, αλλά το τραπέζι στην ταβέρνα, έμαθα, ότι το έκλεισε η ιρλανδική πρεσβεία στην Αθήνα . Τι έφαγαν; Πιάτο, με μπιφτέκια, κοτοπουλάκια και σουβλάκια, στη μέση. Ήταν μια ευχάριστη βραδιά, όπου συζητήθηκαν τα πάντα από το Σύμφωνο Σταθερότητας, το Ταμείο Ανάκαμψης , η πανδημία, έως πού θα πάνε διακοπές. Εν συνεχεία οι δυο τους περπάτησαν στα στενά της Πλάκας με τον Ιρλανδό να ενθουσιάζεται με αυτά αλλά και με την Ακρόπολη έτσι όπως την είδε φωτισμένη. Ζήτησε δύο χάρες: Να επισκεφθεί την Ακρόπολη και να δει το ελληνικό κοινοβούλιο. Ο κ. Σταϊκούρας σκόπευε αμέσως μετά τη συνάντηση που θα είχαν με τον Πρωθυπουργό να τον συνοδεύσει με τα πόδια από το Μαξίμου έως τη Βουλή καθ΄ότι ο Ιραλανδός συνάδελφός του του αρέσει το περπάτημα.

***

Το τέταρτο VIP κυβερνητικό αεροπλάνο

Το τέταρτο VIP κυβερνητικό αεροσκάφος είναι γεγονός. Οπως με πληροφόρησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τον Οκτώβριο θα παραληφθεί το αεροσκάφος αυτό που είναι ένα Falcon, γαλλικής κατασκευής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το τέταρτο αυτό αεροσκάφος, το οποίο θα ενταχθεί στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας (όπως συμβαίνει και με τα προηγούμενα), αφού θα συντηρείται από μηχανικούς της Πολεμικής Αεροπορίας και θα το πετούν πιλότοι της, δεν πρόκειται να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, διότι (λέει ο κ. Γεραπετρίτης) αποτελεί αντιστάθμισμα για την αγορά των Mirage- 2000-5. Θα πείτε, τώρα το θυμήθηκαν; Όπως και νάχει το πράγμα είναι πλέον γεγονός ότι η κυβέρνηση προμηθεύεται ακόμα ένα αεροπλάνο, αλλά στην τελική ο στόλος της δεν θα αποτελείται από τέσσερά αεροσκάφη, αλλά από τρία. Τι θα συμβεί;

***

Μόλις παραληφθεί το Falcon η κυβέρνηση βάζει πωλητήριο σε ένα άλλο κυβερνητικό αεροσκάφος, το πιο σύγχρονο από τα τρία που υπάρχει, το Gulfstream, που μπορεί να πραγματοποιήσει και υπερατλαντικές πτήσεις και μπορεί να πουληθεί. Γιατί τα άλλα δύο, τα Εμπραέρ, δύσκολα μπορούν να πωληθούν. Άλλωστε προσπάθησε και ο κ. Τσίπρας να πουλήσει το ένα Εμπραέρ για λόγους οικονομίας στα χρόνια των μνημονίων, αλλά δεν τα κατάφερε. Ο κ. Τσίπρας μόλις ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας ήθελε να κρατήσει μόνον ένα κυβερνητικό αεροπλάνο, το Gulfstream, ένα άλλο να το πουλούσε και το τρίτο να το χρησιμοποιούσε για αερομεταφορές ασθενών από τα νησιά και για εκπαίδευση πιλότων, πλην όμως τίποτα απ΄αυτά δεν έγινε. Μάλιστα δέχθηκε κριτική για υπερβολική χρήση των κυβερνητικών αεροσκαφών από τον ίδιο και από τον τότε συγκυβερνήτη του. Τα κυβερνητικά αεροσκάφη διέσχισαν πολλές φορές τον Ατλαντικό, άλλες φορές για να μεταφέρουν τον κ. Τσίπρα στην Κούβα, άλλοτε για να μεταφέρουν τους Νίκο Παππά και Πάνο Καμμένο στις τελετές των ομογενών για την ορκωμοσία Τραμπ, έγιναν με αυτά ταξίδια στη Βραζιλία, στη Βενεζουέλα, στη Μόσχα, στο Παρίσι στην…DisneyLand και αλλού.