Την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι, η τελετή ονομασίας των νέων Ανθυποσμηναγών.

Ανάμεσά τους και γυναίκες ιπτάμενες. Ελληνίδες ανθυποσμηναγοί που πήραν το ξίφος και έβαλαν την πουλάδα στην στολή τους και είναι έτοιμες τώρα να πετάξουν μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους με τα φτερά της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο. Συνολικά εφέτος αποφοίτησαν 65 νέοι Ανθυποσμηναγοί και τα πτυχία αποφοίτησης επέδωσε ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γ. Μπλιούμης.

Τα τελευταία χρόνια αποφοιτούν από τη Σχολή Ικάρων συνεχώς Ελληνίδες πιλότοι. Πέρυσι μάλιστα η Μαρίνα Κωνσταντίνου από την Πάτρα έγινε η πρώτη Ελληνίδα αρχηγός της Σχολής Ικάρων. Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει ήδη στις τάξεις της ιπτάμενες γυναίκες. Δύο μάλιστα απ΄αυτές πετούν με τα μαχητικά F-4 και Mirage-2000 σε κάθε είδους αποστολές στο Αιγαίο. Παράλληλα γυναίκες ιπτάμενες πετούν με ελικόπτερα Super Puma και με μεταγωγικά C-27-J.

***
Ελεύθεροι οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία

Ας δούμε τώρα τα καλά νέα για τον τουρισμό. Η απόφαση του Λονδίνου να επιτρέπει από τις 19 Ιουλίου, τα ταξίδια σε ολόκληρη την Ελλάδα χωρίς να επιβάλλει καραντίνα στους πλήρους εμβολιασμένους πολίτες που επιστρέφουν από τη χώρα μας έφερε χαμόγελα στον κλάδο του τουρισμού, που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Και το σημαντικότερο; Λίγη ώρα αργότερα μετά την βρετανική κυβερνητική απόφαση επιβεβαιώθηκαν, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για σημαντική αύξηση των τουριστικών ροών από τη Βρετανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί, άλλωστε, τη δεύτερη μετά τη Γερμανία σημαντικότερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό με την ταξιδιωτική κίνηση πέρσι να διαμορφώνεται στο ένα εκατομμύριο Βρετανούς και τις εισπράξεις στην Ελλάδα από αυτούς τους ταξιδιώτες να ανέρχονται στα επίπεδα των 750 εκατομμυρίων.

***
Λιγότερες συγκεντρώσεις, λιγότερά πάρτι, λιγότερα κρούσματα

Στα 2.000 έφτασαν τα νέα κρούσματα, τα περισσότερα ανάμεσα στους νέους και η προσοχή των ειδικών στρέφεται πλέον αποκλειστικά στα άτομα νεαρής ηλικίας. ΟΙ ειδικοί τους ζητούν να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις συγκεντρώσεις και τα πάρτι και θέλουν να γίνεται προσεχτικότερος ο έλεγχος στις κατασκηνώσεις . Ήδη δύο παιδικές κατασκηνώσεις μπήκαν στο… μάτι του κυκλώνα. Η κατασκήνωση στην Κρήτη φιλοξενεί πάνω από 200 παιδιά και θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν 30 ανάμεσά τους και εργαζόμενοι. Τα κρούσματα στην κατασκήνωση της Χαλκιδικής είναι παιδιά 13-17 ετών.

***
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Τη Δευτέρα θα αποφασιστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. Δεν είναι, μου λένε, τόση εύκολη η απόφαση. Αλλά φαίνεται ότι θα υπάρξει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους υγειονομικούς και για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Η εφαρμογή του μέτρου είναι πιθανόν να μην γίνει αμέσως.

***
Αμαρτωλοί οι αντιεμβολιαστές

Θέλω να σταθώ στη δήλωση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, ο οποίος εξέφρασε δημοσίως την άποψή του ότι ο μη εμβολιασμός είναι αμαρτία. Δηλαδή όποιος δεν εμβολιάζεται είναι αμαρτωλός και δικαιολόγησε την άποψή του ως εξής: «Κάθε τι το οποίο έχει να κάνει με ικανοποίηση του ατομισμού μας και μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο ή την καταστροφή του συνανθρώπου μας είναι αμαρτία», για την Εκκλησία. «Υπάρχει μεγαλύτερη αμαρτία, από το να προκαλούμε θάνατο στον συνάνθρωπο;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Ζήτησε να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός, λέγοντας πως η υποχρεωτικότητα πρέπει να έχει μια γενική εφαρμογή σε όλη την κοινωνία. Ζήτησε επίσης «να εμβολιαστούν όλοι οι ιερείς, αλλά και όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με ανθρώπους», καθώς «μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε ένας τείχος». Όταν ρωτήθηκε πόσοι ιερωμένοι υπάρχουν στη Μητρόπολή του απάντησε πως υπάρχουν συνολικά 260. Πόσοι όμως απ΄αυτούς δεν είναι εμβολιασμένοι; Μόνον οι πέντε, οι οποίοι βεβαίως κινδυνεύουν να μην μετέχουν σε καθήκοντα που έρχονται σε επαφή σε κόσμο. Για έναν ιερέα αυτό σημαίνει ότι εισέρχεται αυτομάτως σε αργία, αφού δεν θα μπορεί να λειτουργεί (επειδή υπάρχει κόσμος), δεν θα μπορεί να κοινωνεί, ή να εξομολογεί. Ο Μητροπολίτης πάντως είπε ακόμα πως η Εκκλησία δεν μπορεί να αποκλείσει από τους ναούς τους μη εμβολιασμένους πιστούς.

***

Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν

Την ανησυχία του για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα εκφράζει συνεχώς ο καθηγητής πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης. «Αυτό το κύμα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους. Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν», ανέφερε για να προσθέσει: «Στην περίπτωση που μπει σε ένα σπίτι και εκεί όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν», συνέχισε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή και υπογράμμισε πως σύντομα θα αυξηθούν τα κρούσματα. Εκτίμησε μάλιστα πως την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ημέρες με πάνω από 2.000 κρούσματα, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσουμε και τα 3.000 κρούσματα.

***

Το καρφί της ΠτΔ για τα γερμανικά υποβρύχια

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών που έγινε στη Σόφια, η πρόεδρος τη Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είχε διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιγιερ, καθώς και με τον πρόεδρο της Πολωνίας, Αντρζέι Ντούντα. Κατά τη συνάντηση με τον κ. Σταϊνμάιγιερ, συζητήθηκαν ιδιαίτερα οι σχέσεις με την Τουρκία, το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα, το Κυπριακό και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Η Πρόεδρος εξέφρασε στον Γερμανό πρόεδρο την ανησυχία της για τις εξαγωγές γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία, που θέτουν σε κίνδυνο την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο.

***
Η ανάπαυση των υπουργών

Δύο εβδομάδες θερινή άδεια περιμένουν να πάρουν τα μέλη της κυβέρνησης. Λένε ότι τους υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός γιατί χρειάζονται ξεκούραση. Αλλά μην νομίζετε πως όταν και όποτε συμβεί αυτό θα γίνει κάτι που ονομάζει ο λαός ότι «όπου φύγει- φύγει και ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα». Όχι θα υπάρξουν υπουργοί… ασφαλείας. Πως λέμε προσωπικό ασφαλείας; Έτσι θα υπάρξει και στην κυβέρνηση. Άδεια με βάρδιες. Στο μεταξύ η Βουλή κλείνει τη νομοθετική της εργασία για το καλοκαίρι στις 30 Ιουλίου. Και ξανανοίγει στις 23 Αυγούστου. Την περιμένουν δε σημαντικά νομοσχέδια, όπως αυτό της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, το νομοσχέδιο για τα απόβλητα, το νομοσχέδιο για τα πέντε μουσεία και νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο.

***
Η επανεμφάνιση του Σόιμπλε και οι μεταρρυθμίσεις

Ένας φίλος ήρθε από τα παλιά που λέει ένα τραγούδι και ο «φίλος» αυτός δεν είναι άλλος από τον κ. Σόιμπλε. Να λοιπόν που μας θυμήθηκε και πάλι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ακόμα και ως Πρόεδρος του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (και όχι ως υπουργός Οικονομικών που ήταν κατά τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων) επιμένει στην σκληρή ρητορική που πάντα χρησιμοποιούσε αναφερόμενος στην Ελλάδα. Ερωτηθείς στη διάρκεια της ομιλία του στο Συνέδριο του Economist για το πως βλέπει την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας κι εάν πιστεύει ότι είναι στο σωστό δρόμο, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Ήταν πάντα ξεκάθαρο μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ, και της Ελλάδας, ότι κάθε μέλος πρέπει να λύνει τα προβλήματα του και να προωθεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Η πανδημία, είπε είναι μια καλή ευκαιρία για να συνεχίσουν να προωθούνται οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και στην Ελλάδα. Οι Έλληνες θα πληρώσουν ακριβό τίμημα όμως η Ελλάδα πρέπει να μείνει πιστή στις μεταρρυθμίσεις για να είναι ανταγωνιστική». Αναφερόμενος στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης και τη διαχείρισή της, ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε τη θέση ότι η Ελλάδα δεν είχε εναλλακτικό δρόμο, υποστηρίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις, η καινοτομία και η ανταγωνιστικότητα αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία για μια ευημερούσα πορεία της χώρας.

***
Κορωνοϊός και Λιλιπούπολη

Μπορεί ο κορωνοϊός να ακυρώσει προγραμματισμένη παράσταση στο Ηρώδειο; Αν μπορεί λέει. Μπορεί και παρά-μπορεί. Γιατί την Παρασκευή ενώ ήταν έτοιμη η παράσταση για την «Λιλιπούπολη», της θρυλικής ραδιοφωνικής εκπομπής που συνδέθηκε με την εποχή του Μάνου Χατζηδάκη, ένα από τα παιδάκια ηθοποιούς κόλλησε covid και έτσι η παράστασή αναγκαστικά δεν πρόκειται να γίνει. Κρίμα, θα πείτε, και πάλι κρίμα, εάν μάλιστα ξέρατε ότι η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου είχε σκοπό να πάρει μαζί της στην παράσταση 12 παιδάκια ορφανά από δύο δημόσια ιδρύματα της Αττικής για να ακούσουν τις νότες από τα τραγούδια της «Λιλιπούπολης» που περίπου εδώ και μισόν αιώνα αποτελούν τον συνδετικό κρίκο γενιών και γενιών. Τα πιτσιρίκια ενθουσιάστηκαν, τόσο επειδή θα πήγαιναν στο Ηρώδειο, όσοι και επειδή θα άκουγαν τα τραγούδια. Ας ελπίσουμε το παιδάκι με τον κορωνοϊό να γίνει γρήγορα καλά και να συνεχιστεί η παράσταση.

***

Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα

Το ζεύγος Αλέξης Τσίπρας και Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα καθώς και ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Καλογήρου βρέθηκαν στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη για να παρακολουθήσουν τη μουσική παράσταση με τίτλο «Τα σχήματα των αστεριών», μια μουσική σύμπραξη της Τάνιας Τσανακλίδου και της Λίνας Νικολακοπούλου. «Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα. Το έγραψε η Λίνα. Το τραγούδησε απόψε η Τάνια. Μας το υπενθυμίζουν σταθερά και οι δύο εδώ και 40 χρόνια με την τέχνη τους και την καθημερινή στάση τους στα πράγματα. Αισθάνομαι τυχερός που βρέθηκα σήμερα ανάμεσα στο κοινό τους», ανέβασε αργότερα στο Διαδίκτυο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

***

All Star Γκαλά Βέρντι

Απόψε τα φώτα του Καλλιμάρμαρου πρόκειται και πάλι να ανάψουν, αυτή τη φορά για το All Star Γκαλά Βέρντι που οργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού και η Εθνική Λυρική Σκηνή. Την παράσταση αναμένεται να παρακολουθήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Πρωταγωνιστούν Αννα Νετρέγμπκο, Ανίτα Ρατσβελισβίλι, Γιουσίφ Εϊβάζοφ, Δημήτρης Πλατανιάς. Την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής διευθύνει ο Φιλίπ Ωγκέν.