Σε σπίτι στου Ζωγράφου και όχι στο… εξωτερικό εντοπίστηκε και συνελήφθη αργά χθες Πέμπτη το βράδυ ο Χρήστος Παππάς, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών για τη συμμετοχή του στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Υποψήφια δημοτική σύμβουλος

Το «δεξί χέρι» του Νίκου Μιχαλολιάκου και ηγετικό στέλεχος της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης έγινε… αόρατο τον Οκτώβριο του 2020 όταν έριξε αυλαία η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Τον Παππά υπέθαλπε 52χρονη γυναίκα από την Ουκρανία που είχε πάρει ελληνική υπηκοότητα και ήταν, μάλιστα, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον Ηλία Κασιδιάρη το 2019 στον Δήμο Αθηναίων.

Το σπίτι στο οποίο τον έκρυβε, τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα, βρίσκεται στην οδό 28ης Οκτωβρίου 24 στου Ζωγράφου.


Το κρησφύγετο του Χρήστου Παππά

Μετά τη σύλληψή του, ο Χρήστος Παππάς οδηγήθηκε στα κρατητήρια της Αντιτρομοκρατικής, στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ. Σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον του Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών και στη συνέχεια να μεταφερθεί στις φυλακές Δομοκού, όπου κρατούνται τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Η εξαφάνιση του 60χρονου υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής είχε διαπιστωθεί την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, όταν μετά την επιβολή της ποινής του από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων άρχισε η διαδικασία σύλληψης των μελών του.

Ο Παππάς αποφάσισε να μην εμφανιστεί για να εκτίσει την ποινή του, λέγοντας μέσω του δικηγόρου του, ότι η καταδίκη του είναι άδικη κι ότι έπρεπε να του δοθεί αναστολή μέχρι τον δεύτερο βαθμό.

Από το Αγιον Ορος στη… Σερβία

Τα σενάρια που κυκλοφόρησαν μετά την εξαφάνισή του ήταν πολλά και τον έφεραν για μικρό χρονικό διάστημα να κρύβεται σε μονή του Αγίου Ορους ή να έχει διαφύγει στη Σερβία στο πλαίσιο υλοποίησης σχεδίου σέρβων φανατικών εθνικιστών που είχαν συνδεθεί με εγκλήματα πολέμου, αλλά και το ενδεχόμενο να κατέφυγε για ένα διάστημα σε κρησφύγετο που του είχε προσφερθεί από φιλοναζιστές στη Νυρεμβέργη.

Οι ελληνικές αρχές τον έψαχναν σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες, ενώ στις 20 Φεβρουαρίου εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του και κινητοποιήθηκε και η Ιντερπόλ.

Το νούμερο δύο της Χρυσής Αυγής εντοπίστηκε τελικά στο διαμέρισμα – κρησφύγετο, στου Ζωγράφου, από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία είχε αναλάβει τις έρευνες το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές πηγές, η ΕΛ.ΑΣ. εδώ και κάποιες μέρες είχε την πληροφορία πως ο Χρήστος Παππάς βρισκόταν στο εν λόγω διαμέρισμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι εκεί είχε βρει καταφύγιο από τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής έκαναν «ντου» στο διαμέρισμα αργά χθες το βράδυ σε επιχείρηση – αστραπή.

Αιφνιδιάστηκε

Ο Χρήστος Παππάς αιφνιδιάστηκε, αλλά δεν πρόβαλε σθεναρή αντίσταση τη στιγμή της σύλληψής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, μαζί του ήταν και η Ουκρανή που του προσέφερε το «καταφύγιο» και η οποία συνελήφθη με τη κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία.

Η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση για τη σύλληψη του Χρήστου Παππά στην οποία αναφέρει: «Βραδινές ώρες σήμερα, Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021, συνελήφθη στην Αθήνα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) ο 59χρονος ημεδαπός διωκόμενος με καταδικαστική απόφαση, με την οποία είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 11 ετών και 9 μηνών.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών για την εκτέλεση της ποινής του, πρωινές ώρες αύριο.

Μαζί του συνελήφθη 52χρονη ημεδαπή η οποία τον υπέθαλπε στην οικία της και θα οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για παράβαση άρθρου 169Α Π.Κ.».

Υπαρχηγός του Μιχαλολιάκου

Ο Χρήστος Παππάς υπήρξε υπαρχηγός του Νίκου Μιχαλολιάκου και είναι από τα ιδρυτικά στελέχη της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Οσο και αν φιλοτέχνησε προς τα έξω το προφίλ του θεωρητικού της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, οι έρευνες των αρχών μετά τη δολοφονία Φύσσα αποκάλυψαν πόσο βαθιά χωμένος ήταν σε αυτήν καθ’ αυτήν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

Μάλιστα, ο Παππάς ήταν και η αφορμή για να καεί ο Μιχαλολιάκος και να δέσει η κατηγορία για την «εγκληματική οργάνωση» με βάση την οποία απαγγέλθηκε το κατηγορητήριο σε όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη και τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής ασχέτως του αν είχαν άμεση συμμετοχή σε συγκεκριμένες δολοφονίες ή απόπειρες δολοφονιών.

Ο Χ. Παππάς είχε ειδικό ρόλο στον ηγετικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής και τον βάρυναν οι τις κατηγορίες για «ένταξη, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», «παράνομη οπλοκατοχή» και «υπεξαίρεση μνημείων».

Μετά τη δολοφονία Φύσσα, οι έρευνες των αρχών οδήγησαν στην εξεύρεση οργανογράμματος στο σπίτι του Χ. Παππά στα Γιάννενα, το οποίο ταυτιζόταν με το κρυφό καταστατικό της Χρυσής Αυγής που οι χρυσαυγίτες απέκρυπταν επιμελώς για να αποφύγουν την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και έτσι να εμφανίζονται ως μεμονωμένα τα εγκλήματα του κάθε στελέχους ή μέλους της.

Το κρυφό καταστατικό

Η αποκάλυψη του κρυφού καταστατικού που απέδειξε την αυστηρή ιεραρχική δομή και πως τίποτα δεν γινόταν χωρίς την έγκριση του αρχηγού, έκαψε τον Μιχαλολιάκο.

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής στην προσπάθειά του να διασωθεί αρνούμενος το γνήσιο αλλά κρυφό μέχρι τότε καταστατικό προσκόμισε στο δικαστήριο άλλο έγγραφο με το οποίο πρόδωσε τον ειδικό ρόλο του Παππά ως «νούμερο 2» της ναζιστικής συμμορίας.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο που έδωσε στο δικαστήριο φέρει ημερομηνία 5 Νοεμβρίου του 1991 (5/11/1991), και έχει τη σφραγίδα της Κεντρικής Διοίκησης της Χρυσής Αυγής ενώ υπογράφεται «Διά το Πολιτικό Συμβούλιο» από τον Χρήστο Παππά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Χρήστος Παππάς εκπροσωπούσε την Κεντρική Διοίκηση, δηλαδή τον ίδιο τον Μιχαλολιάκο ο οποίος αποτελεί την ανώτατη αρχή βάση του χιτλερικού δόγματος «Führerprinzip».