Η Πορτογαλία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού λόγω της παραλλαγής Δέλτα, αποφάσισε να επαναφέρει το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας από αύριο Παρασκευή, σε 45 κοινότητες, μεταξύ αυτών στη Λισαβόνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

«Διαπιστώνουμε ότι την τελευταία εβδομάδα η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω», δήλωσε η υπουργός Επικρατείας Μαριάνα Βιέιρα ντα Σίλβα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι «οι συνθήκες δεν πληρούνται προκειμένου να πούμε ότι η πανδημία βρίσκεται υπό έλεγχο».

Αυτή η «απαγόρευση κυκλοφορίας στους δημόσιους δρόμους» θα εφαρμοστεί στους πλέον πληγέντες δήμους, σε ό,τι αφορά τον δείκτη επίπτωσης Covid-19, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η πρωτεύουσα της χώρας και το Πόρτο, καθημερινά από τις 23.00 το βράδυ έως τις 05.00 το πρωί.

Η μείωση του ωραρίου  λειτουργίας των καφέ και των εστιατορίων, που εφαρμόζεται ήδη στη Λισαβόνα και άλλες δύο κοινότητες, θα επεκταθεί σε ακόμη 16 πόλεις. Τα καταστήματα αυτά θα πρέπει να κλείνουν στις 22.30 κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και στις 15.30 τα Σαββατοκύριακα.

Η Πορτογαλία ξεπέρασε χθες το όριο των 2.000 νέων κρουσμάτων σε διάστημα 24 ωρών, σύμφωνα με τον απολογισμό των υγειονομικών αρχών. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε από τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων βρισκόταν σε γενική καραντίνα.

Η παραλλαγή Δέλτα, που έχει προκαλέσει αύξηση των μολύνσεων στην Πορτογαλία τις τελευταίες εβδομάδες, είναι πλέον κυρίαρχη στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Διεύθυνση Υγείας (DGS).