Τον Αλέξη Τσίπρα και την προσπάθειά του να διαχειριστεί πιθανή νέα ήττα του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές, μεταφέροντας  την εσωστρέφεια που ταλανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ στο γήπεδο του Κινήματος Αλλαγής, «βλέπει» η Χαριλάου Τρικούπη πίσω από τις επίμονες διαρροές της Κουμουνδούρου, όπως αυτή που κάνει λόγο για προσέγγιση των δύο κομμάτων με τις ευλογίες του… Γιώργου Παπανδρέου. Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, οι «πληροφορίες» που διοχετεύονται, για στελέχη έτοιμα να μετεγγραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ με την προτροπή του πρώην πρωθυπουργού και για μυστικούς διαύλους επικοινωνίας με στόχο τη μετεκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων, «έχουν τόσο βάση όσο και η περίπτωση να εμβολιαστεί, άμεσα, ο Παύλος Πολάκης».

Σενάρια έμπνευσης Κουμουνδούρου

Οπως αναφέρουν στο «Βήμα της Κυριακής» επιτελικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Τσίπρας «γνωρίζει ότι θα χάσει και τις επόμενες εκλογές». Εχει λοιπόν αποφασίσει να ακολουθήσει μια στρατηγική «διαχείρισης της ήττας». Σύμφωνα με τα στελέχη αυτά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέρει ότι θα πρέπει να πετύχει, το λιγότερο, το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών. Αν δεν το καταφέρει και πολύ περισσότερο αν βρεθεί σε απόσταση από αυτό, τότε είναι βέβαιο ότι θα αμφισβητηθεί. Θα έχει ήδη χάσει τέσσερις φορές από τον κ. Μητσοτάκη. Το ηγεμονικό του προφίλ στον κεντροαριστερό χώρο θα έχει δεχθεί ένα καίριο πλήγμα.

Το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για την επιστροφή του στη διακυβέρνηση είναι αυτό της «προοδευτικής διακυβέρνησης» ή αλλιώς της συνεργασίας των «προοδευτικών δυνάμεων». Για αυτό, όπως λέγεται, έσπευσε με «τρόπο άκομψο» να εμπλακεί στα εσωτερικά του Κινήματος Αλλαγής βάλλοντας κατά του Ανδρέα Λοβέρδου. Το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας «του ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα και του ΠαΣοΚ του κ. Λοβέρδου στο πλαίσιο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης φαντάζει περισσότερο ως αστειολόγημα παρά ως πολιτική πιθανότητα». Τον αναγκάζει σε αναθεώρηση όλης της στρατηγικής του.

Εδαφος για παρερμηνείες

Ομως, τον όρο «προοδευτική διακυβέρνηση», δίνοντάς του πάντως διαφορετικό περιεχόμενο και έχοντας άλλη οπτική για τους συσχετισμούς και τον οδηγό ενός τέτοιου σχήματος,  χρησιμοποιούν και η Φώφη Γεννηματά και ο Γιώργος Παπανδρέου. Το γεγονός αυτό αφήνει έδαφος σε «παρερμηνείες» και παράλληλα προσδίδει μεγάλη δόση αληθοφάνειας στα διάφορα σενάρια συνεργασίας τα οποία ενισχύονται από την εικόνα ενός «χλιαρού ΣΥΡΙΖΑ» που, όπως λέγεται, εκπέμπει το τελευταίο διάστημα το Κίνημα Αλλαγής, καθώς και από τη σταθερή θέση του πρώην πρωθυπουργού για μη συνεργασία με τη ΝΔ.

Η αυτόνομη πορεία της Φώφης

Σε κάθε περίπτωση, το κλείσιμο του ματιού του Αλέξη Τσίπρα θα μείνει αναπάντητο. Μπορεί η σημαία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ να είναι η «προοδευτική διακυβέρνηση», αλλά η σημαία της Φώφης Γεννηματά, η αιχμή του δόρατος και της προσπάθειας που καταβάλλει για να επανεκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος είναι η «αυτόνομη πορεία». Η ύπαρξη ακόμα και υποψίας συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα την ακυρώνει. Επιπλέον, οι σχέσεις των δύο κομμάτων είναι ευθέως ανταγωνιστικές. Για το Κίνημα Αλλαγής, στη διπλή εκλογική αναμέτρηση που θα υπάρξει η «στρατηγική του πρώτου γύρου» είναι μονόδρομος. Αν στις πρώτες κάλπες που θα γίνουν με απλή αναλογική δεν καταγράψει ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που πήρε στις προηγούμενες εκλογές είναι βέβαιο ότι στις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής θα δεχθεί πιέσεις ικανές να το συρρικνώσουν. Η πολιτική του επιβίωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν θα καταφέρει να πάρει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτή είναι μια παράμετρος στην οποία, εκτός των άλλων, αναμένεται να εστιάσει η υπό διαμόρφωση καμπάνια του Νίκου Ανδρουλάκη.

Αποστάσεις Παπανδρέου από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου είναι, όπως λέγεται, εμφανής η διάθεση της Κουμουνδούρου να τον εμπλέξει σε εσωκομματικά παιχνίδια προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα εσωστρέφειας  στο Κίνημα Αλλαγής. Ο κ. Παπανδρέου, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, δεν ασχολείται με σενάρια και φήμες «που αφορούν αυτούς που τα φαντάζονται και τα διοχετεύουν». Είναι ξεκάθαρη η αρνητική του στάση σε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ. Αλλά, όπως λέγεται, είναι εξίσου ξεκάθαρες οι αποστάσεις που έχει με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία δεν θεωρεί προοδευτική. «Ο «προοδευτισμός» της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, δύσκολα συνάδει με τις αντιλήψεις που χαρακτηρίζουν ιστορικά το μεγάλο φιλοσοφικό και ιδεολογικό ρεύμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού» ανέφερε πρόσφατα, σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου του ΚΙΔΗΣΟ, επισημαίνοντας ότι Μητσοτάκης και Τσίπρας «προσπαθούν να πείσουν ότι είναι άλλοι από αυτό που είναι, με τη βοήθεια μιας επιλεκτικής… αμνησίας. Επιχειρώντας να σβήσουν από τη μνήμη μας τις ευθύνες της ΝΔ για τη χρεοκοπία της χώρας ο ένας και την ανίερη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ ο άλλος».

Ο ρόλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στα σενάρια συμπόρευσης

Τα σενάρια μιας μελλοντικής συμπόρευσης Κινήματος Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ ενισχύονται από το άσβεστο φλερτ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με τον Αλέξη Τσίπρα. Εξακολουθούν παρά την ενόχληση της Φώφης Γεννηματά να καλούν τον Αλέξη Τσίπρα ως παρατηρητή στις συνόδους τους, ενώ δεν είναι πλέον πρωθυπουργός. Το μήνυμα που στέλνουν είναι ότι τον θεωρούν ως τον ισχυρό παίκτη του κεντροαριστερού χώρου στην Ελλάδα.