Ήταν μια «πρόβα τζενεράλε» των υποψηφίων για την καγκελαρία, Άρμιν Λάσετ (CDU), Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι) και Όλαφ Σολτς (SPD) ενόψει των επερχόμενων γερμανικών εκλογών στις 26 Σεπτεμβρίου. Καλεσμένοι σε μια συζήτηση που διοργάνωσε η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC) και η δημόσια τηλεόραση ΑRD, oι τρεις υποψήφιοι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις θέσεις τους για τη γερμανική εξωτερική πολιτική στη μετά-Μέρκελ εποχή. Tην ώρα μάλιστα της συζήτησης, γερμανοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση καμικάζι στο Μαλί, μεταφέρονταν εσπευσμένα με στρατιωτικό αεροσκάφος σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Κόμπλεντς.

Σε έναν κόσμο, όπου συνεχίζουν να μαίνονται συρράξεις και να υφίστανται απειλές, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτςτάσσεται υπέρ της γερμανικής συμμετοχής σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές: «Και στο μέλλον θα είναι καθήκον μας να συμμετέχουμε. Γι αυτό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε τις κατάλληλες δεξιότητες». Ουσιαστικός αντίλογος από τους δύο συνυποψηφίους τους δεν υπήρξε, αν και η Μπέρμποκ επιθυμεί τον τερματισμό της γερμανικής παρουσίας στο Μαλί και τη Δυτική Αφρική.

Πιο μαχητική η Μπέρμποκ, πιο έμπειροι Λάσετ και Σολτς

Αναλένα Μπέρμποκ

Η υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ

Γεγονός είναι πάντως ότι και οι τρεις πιθανοί διάδοχοι της Μέρκελ τονίζουν τη σημασία της τήρησης των διεθνών συνθηκών και του ρόλου των διεθνών οργανισμών, ενώ θα ήθελαν η Γερμανία να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο. Και οι τρεις πιστεύουν επίσης στην ανάγκη ενδυνάμωσης της ΕΕ στο πεδίο της διεθνούς πολιτικής, θεωρώντας ότι μεμονωμένα κράτη-μέλη δεν θα έπρεπε να μπλοκάρουν στο μέλλον αποφάσεις για μια κοινή εξωτερική πολιτική.

Στη χθεσινοβραδινή συζήτηση πάντως πιο μαχητική εμφανίστηκε η Αναλένα Μπέρμποκ, με τους δύο αντιπάλους της να την χαρακτηρίζουν «ιδεαλίστρια». Ωστόσο σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Κέρμπερ, οι Πράσινοι φαίνεται να έχουν πρόβλημα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Στο διεθνές «τερέν» οι Γερμανοί φαίνεται να εμπιστεύονται περισσότερο τον Χριστιανοδημοκράτη Λάσετ και τον Σοσιαλδημοκράτη Σολτς. Ωστόσο σύμφωνα με την Νόρα Μίλερ, επικεφαλής του γραφείου του Ιδρύματος Κέρμπερ στο Βερολίνο: «Η Αναλένα Μπέρμποκ δεν έχει κυβερνητική εμπειρία, σε αντίθεση με τον Όλαφ Σολτς, ο οποίος ως υπ. Οικονομικών έχει περισσότερη εμπειρία στα διεθνή αλλά και τον Άρμιν Λάσετ, πρωθυπουργού του πολυπληθέστερου γερμανικού κρατιδίου με πολλές ευρωπαϊκές διασυνδέσεις».

Ο «γρίφος» του Nord Stream 2

Αγωγός Nord Stream 2

«Αγκάθι» μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου παραμένει ο αγωγός Nord Stream 2

Περισσότερες διαφορές πάντως εντοπίζονται για παράδειγμα στα μεγάλα ζήτήματα της ενεργειακής πολiτικής, όπως είναι η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2. Σύμφωνα με τον Γκύντερ Χέλμαν, πολιτικό επιστήμονα από το Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, η υποψήφια των Πρασίνων φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ως προς το ζήτημα του αγωγού, ζητώντας να σταματήσει η κατασκευή του, λόγω της αμφιλεγόμενης στάσης του Βλαντιμίρ Πούτιν στο ουκρανικό ζήτημα.

Από την άλλη πλευρά, Λάσετ και Σολτς θεωρούν ότι ο αγωγός πρέπει να τεθεί σε λειτουργία. Για την ώρα πάντως για το ζήτημα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις Βερολίνο και Ουάσιγκτον, ενώ πρόκειται σίγουρα για ένα θέμα που θα απασχολήσει έντονα την επόμενη κυβέρνηση. Γενικά πάντως ο Γκίντερ Χέρμαν παρατηρεί: «Και οι τρεις υποψήφιοι μοιάζουν να αλληλοεπικαλύπτονται και εμφανίζονται συναινετικοί σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική. Επιπλέον κανείς τους δεν είναι, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, εντελώς άπειρος όσον αφορά τα διεθνή ζητήματα».

Πέτερ Χίλε

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη