Ένα ακόμα, πολύ μικρό, βήμα προς την απόλυτη ελευθερία έκανε σήμερα η Ελλάδα, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, να ανακοινώνει πως από τη Δευτέρα 31 Μαΐου ανοίγουν και πάλι τα γυμναστήρια, με αυστηρούς βέβαια κανόνες.

Όπως αναφέραμε, πρόκειται για ένα πολύ μικρό βήμα, αφού παρά τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, η επιτροπή δεν έδωσε εν τέλει το «πράσινο φως» για την… επιστροφή της μουσικής στα μαγαζιά της Εστίασης. Οι επιστήμονες της χώρας μας έχουν εκφράσει πολλάκις τον φόβο για την εύθραυστη ισορροπία της χώρας μας, αφού μπορεί από τη μια πλευρά να βλέπουν τους κρίσιμους δείκτες να μειώνονται σταθερά, ωστόσο από την άλλη γνωρίζουν ότι μια λάθος κίνηση μπορεί να καταστρέψει όλα όσα χτίζουμε τόσους μήνες. Μάλιστα, πολλοί κάνουν ήδη λόγο για ένα τέταρτο καταστροφικό κύμα.

Αυτή την ανησυχία των ειδικών εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης. «Συνολικά, λοιπόν, βλέπουμε μία σταθερή αποκλιμάκωση της επιδημίας στη χώρα μας. Εύλογο είναι το ερώτημα για το πότε θα επανέλθει η πλήρης κανονικότητα. Αν και ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε θα είμαστε σίγουροι για την πλήρη επάνοδο στην κανονικότητα, γνωρίζουμε δύο βασικά στοιχεία» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε:

«Πρώτον, είναι σίγουρο ότι ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την επιδημία. Δεν είμαστε ακόμα σε σημείο που μπορούμε να επανέλθουμε σε πλήρη κανονικότητα των δραστηριοτήτων μας. Και ναι, ο καιρός βοηθάει και μειώνει σε ένα ποσοστό 20% τη μετάδοση του ιού, καθώς μπορούμε πλέον να συναντιόμαστε σε ανοιχτούς χώρους. Αλλά ο καιρός δεν είναι αρκετός και χρειαζόμαστε ακόμα να εμβολιαστεί αρκετός κόσμος. Για μερικούς μήνες ακόμα θα πρέπει να φοράμε τις μάσκες, να κάνουμε self-test, να προσέχουμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής.

»Το δεύτερο βασικό στοιχείο είναι ότι αν δεν επιτύχουμε ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη στον πληθυσμό, η όποια κανονικότητα θα είναι επισφαλής».

Αυτός είναι και ο λόγος που όπως είπε «το ραντεβού μας με την επόμενη μέρα περνάει μέσα από τον εμβολιασμό λοιπόν. Η ανοσία θέλει χρόνο να χτιστεί, αρκετές ημέρες μετά από τη συμπλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος. Για αυτό δεν πρέπει να καθυστερήσουμε για κανέναν λόγο τη συμμετοχή μας στον εμβολιασμό. Το καλοκαίρι μάς προσφέρεται η ευκαιρία αυτή. Να εμβολιαστούμε και να είμαστε έτοιμοι για το χειμώνα όταν η μετάδοση του ιού θα είναι πιο δυναμική».

Παυλάκης: Ανοίγουμε χωρίς να τηρείται οποιαδήποτε προδιαγραφή

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ανοίγουμε χωρίς να τηρούνται οι σχετικές προδιαγραφές, και ότι πρέπει να δώσουμε χρόνο ώστε να δούμε το αποτέλεσμα των εμβολιασμών.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και αναφερόμενος στους ελλιπείς ελέγχους στα πλοία που πηγαίνουν προς τα νησιά μας, όπως καταγγέλλουν τηλεθεατές της εκπομπής, ο κ. Παυλάκης είπε ότι «πρέπει να προσέξουμε. Μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας. Ενώ υπάρχουν προδιαγραφές, υπάρχει ενημέρωση, ανοίγουμε χωρίς να τηρείται οποιαδήποτε προδιαγραφή και αυτό το βλέπετε γύρω σας. Βεβαίως και είναι επικίνδυνο αυτό».

«Αψηφούμε τον ιό που θα γυρίσει και θα ξαναδαγκώσει. Οι Ολλανδοί μόλις έβαλαν τα νησιά μας στο πορτοκαλί. Από εδώ και πέρα οι Ολλανδοί που θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα πρέπει να γυρίσουν και να κάνουν 10-15 ημέρες καραντίνα. Στην Κω που περιμένουν 120.000 τουρίστες από την Ολλανδία έχουν πρόβλημα οι επιχειρηματίες» πρόσθεσε.

Σχετικά με το αν έπρεπε να προχωρήσουμε στο άνοιγμα ώστε να πάρει και ο κόσμος «ανάσα», ο κ. Παυλάκης τόνισε: «Την ‘ανάσα’ να την πάρει ο κόσμος όταν γίνουμε Πορτογαλία, όταν νικήσουμε το τρίτο κύμα. Το τρίτο κύμα στην Ελλάδα ανέβηκε αργά και έχει κρατήσει πολύ καιρό, και τώρα κατεβαίνει ακόμα πιο αργά και βασανιστικά. Έχουμε κάθε μέρα 50 με 80 θανάτους. Κάθε μέρα θυσιάζεται ένα πούλμαν ανθρώπων».

Τι αλλάζει στη ζωή μας από Δευτέρα

Σε κάθε περίπτωση, από την Δευτέρα 31 Μαΐου θα είναι σε ισχύ νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, τα οποία αποτελούν η επαναλειτουργία συγκεκριμένων επιχειρήσεων, το άνοιγμα νέας εφαρμογής για τον κοροναϊό και το σχέδιο για τοπικά lockdown.

Πιο αναλυτικά, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής (28/5), πως στις 31/5 ανοίγουν γυμναστήρια και γήπεδα 5Χ5, με αυξημένα μέτρα προστασίας.

Ακόμα, αποφασίστηκε οι αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων, εκτός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων δηλαδή, με προϋποθέσεις:

 • Μέχρι 300 άτομα με μπλοκ ανά 50 άτομα.
 • Με rapid test ή PCR.
 • Ηλεκτρονικές εγγραφές.
 • Χωρίς απονομές, χωρίς θεατές, με χρήση μάσκας πριν την εκκίνηση και μετά τον τερματισμό από την 1/6/2021.

Τοπικά lockdown

Επιπλέον, ο Νίκος Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση σε πέντε περιοχές της Ελλάδας να τηρήσουν τα μέτρα, ενώ ανακοίνωσε ότι τοπικά lockdown θα εφαρμόζονται σε «επικίνδυνες» περιοχές ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας οι εξής πέντε περιοχές χρειάζονται προσοχή:

 • Δήμος Ρόδου
 • Δήμος Μυτιλήνης
 • Σύρος
 • Δήμος Τροιζηνίας
 • Δήμος Χανίων

«Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι αν και η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι καλή και όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες δείχνουν ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε ύφεση, υπάρχουν κάποιες περιοχές που μας προβληματίζουν, καθώς τα τοπικά επιδημιολογικά στοιχεία κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση. Δηλαδή, δείχνουν αύξηση και όχι μείωση του ιικού φορτίου, είτε μικρή, είτε μεγάλη αύξηση» είπε.

«Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες πέντε μέρες τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στο Δήμο Ρόδου κατά 43%, στο Δήμο Μυτιλήνης κατά 36%, στην Περιφερειακή Ενότητα Σύρου κατά 50%. Το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή το τελευταίο πενθήμερο εκθετική αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται και στο Δήμο Τροιζηνίας, όπου παρά τον μικρό αριθμό τους, τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερτριπλασιαστεί» συμπλήρωσε.

«Τέλος, στο Δήμο Χανίων αυτή τη στιγμή έχουμε 213 ενεργά κρούσματα, όταν στις 20 Μαΐου είχαμε 169, δηλαδή έχουμε μία αύξηση καταγεγραμμένη τα τελευταία 24ωρα της τάξης του 26%. Απευθύνουμε έκκληση, θερμή παράκληση στους κατοίκους της Ρόδου, της Μυτιλήνης, της Τροιζηνίας, των Χανίων και της Σύρου, να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και συνεπείς όσον αφορά στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα» κατέληξε.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τα εξής μέτρα για όσες περιοχές μπουν στο μέλλον σε τοπικό lockdown:

 • Απαγόρευση από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί
 • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης άνω των 9 ατόμων, τόσο σε δημόσιο, όσο και σε ιδιωτικό χώρο, για οποιοδήποτε λόγο
 • Στους χώρους της εστίασης ο μέγιστος αριθμός στα τραπέζια θα είναι τέσσερα (4) άτομα και έξι (6) σε περίπτωση οικογένειας
 • Αναστολή των οικοδομικών εργασιών
 • Αναστολή θρησκευτικών τελετών
 • Εξαίρεση οι κηδείες με παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο με τους λειτουργούς

Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως:

 • Πάρτι
 • Συναυλίες
 • Εμποροπανύγηρεις
 • Λιτανείες
 • Λαϊκές αγορές

Παράλληλα, η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περιορίζεται σε ανοικτό υπαίθριο χώρο και φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών, με απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο και υπό τους εξής υγειονομικούς όρους:

 • Απολύμανση καταλόγων κατά την αλλαγή πελατών στα τραπέζια
 • Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος στο τραπέζι
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους και τους πελάτες, κατά τον χρόνο αναμονής

Νέα πλατφόρμα

Τέλος, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης ότι την Δευτέρα 31 Μαΐου θα είναι διαθέσιμη νέα ειδική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα covid19.gr και σε αυτές της Πολιτικής Προστασίας, ενώ προσφέρει 4 νέες δυνατότητες.

Στη συνέχεια, ανέφερε τις 4 νέες δυνατότητες και είναι οι εξής:

1: Δείκτης θετικότητας

 • Τα θετικά κρούσματα ως προς τα τεστ που διενεργούνται σε κάθε περιοχή

2: Αριθμός κρουσμάτων

 • Ο αριθμός κρουσματων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 7 ημερών

3: Πορεία των κρουσμάτων

 • Ανοδική, καθοδική, σταθερή τάση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα

4: Επίπεδο εμβολιασμού

 • Το επίπεδο εμβολιασμού σε κάθε περιοχή της χώρας