Πολλοί ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά για να εξέλθουν το κόμμα και ο ίδιος από τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται. Ολοι ξέρουν, όσο και να μην το παραδέχονται, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παραμένει εγκλωβισμένος από την ημερομηνία της εκλογικής του ήττας σε μια εσωστρεφή κατάσταση που τον κρατάει πίσω ακόμα και στον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση. Παράλληλα, οι τελευταίες εξελίξεις και αποκαλύψεις με επίκεντρο τον Νίκο Παππά έχουν δημιουργήσει βαθύ ρήγμα στο εσωτερικό του κόμματος.

Πολλές φορές ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει πει: «Εγώ θα προχωρήσω μπροστά». Κατά καιρούς μάλιστα έδειξε διάθεση να κάνει και εσωτερικές ρήξεις με αλλαγή και τμήματος της ηγετικής ομάδας. Δεν το έπραξε και το ζήτημα πλέον είναι ότι βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Πρέπει να αποφασίσει προς τα πού θα πάει, με ποιον τρόπο, με ποιο όχημα και κυρίως με ποιους. Αλλο επίδικο ζήτημα είναι κατά πόσο θα μπορέσει να εμπνεύσει ξανά πολίτες του προοδευτικού χώρου και πώς θα καταφέρει να αλλάξει το κλίμα υπέρ του.

Οσο και να μην το παραδέχεται ο πρώην πρωθυπουργός στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, ξέρει πολύ καλά ότι δεν έχει περιθώρια λαθών από εδώ και πέρα. Είναι μονόδρομος για τον ίδιο να κάνει ένα μεγάλο εσωκομματικό big bang – μια μεγάλη έκρηξη που θα συνεγείρει όχι μόνο την κομματική βάση, αλλά θα κινητοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις. Αν δεν το κάνει – και άμεσα – θα έχει χάσει το παιχνίδι. Και δεν έχει δείξει στο παρελθόν ότι χάνοντας μια παρτίδα, ακόμα και στην πόκα, εγκαταλείπει εύκολα.