Σήμερα θα αρχίσω με μια είδηση που την περιμέναμε εδώ και καιρό, κάπου 15 μήνες. Το ΕΣΥ επιστρέφει στην κανονικότητα: Αποδεσμεύονται απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ για τους γενικούς ασθενείς. Έτσι θα αρχίσουν να γίνονται και τα χειρουργεία κανονικά, δεν θα υπάρχουν σε λίγο καθυστερήσεις. Θα σας φέρω ορισμένα παραδείγματα για να δείτε πως το ΕΣΥ μπαίνει μετά από καιρό στην κανονικότητα. Επαναλειτουργεί η Καρδιοχειρουργική του «Ευαγγελισμού» και εισέρχονται πλέον σταδιακά στο πρόγραμμα εφημεριών τα νοσοκομεία Θριάσιο, Σισμανόγλειο, Γεννηματάς, Αττικόν, Ασκληπιείο και Κρατικό Νίκαιας.

Ήταν μεγάλο ρίσκο τα μέτρα που είχαν ληφθεί το Πάσχα, μου λένε οι ειδικοί και φαίνεται όμως ότι πέτυχαν. Με την σταθερή υποχώρηση του επιδημικού κύματος κορωνοϊού και αυτήν την εβδομάδα επέτρεψε στο υπουργείο Υγείας να υλοποιήσει όπως είχε προγραμματίσει, το σχέδιο επιστροφής (και) του ΕΣΥ στην κανονικότητα προ της επιδημίας. Το σχέδιο άρχισε να ξεδιπλώνεται σε πρώτη φάση στην Αττική και θα ακολουθήσει στη Θεσσαλονίκη. Αλλά τα καλά νέα συνεχίζονται και έχουν σχέση με τους εμβολιασμούς

***
Τα ραντεβού των σαραντάρηδων και το τείχος ανοσίας

Μέσα στο καλοκαίρι (δηλαδή τέλος Ιουλίου αρχές Αυγούστου) πρόκειται να χτισθεί το πολυαναμενόμενο τείχος ανοσίας. Τότε εκτιμάται πως θα λειτουργήσει, αφού στόχος των εμβολιασμών για το τέλος Μαΐου φθάνει τα 5,6 εκατ. Μέσα στο καλοκαίρι λοιπόν όλα αλλάζουν. Το μεγαλύτερο μέρος του ενεργού πληθυσμού θα έχει εμβολιασθεί. Αν βεβαίως υπάρξει ενδιαφέρον.

Αλλά γιατί να μην υπάρξει; Δείτε τι έγινε με τους σαραντάρηδες. Με το άνοιγμα της πλατφόρμας και για τα τέσσερα εμβόλια το πρωί της Παρασκευής είχαν κλείσει κάπου 70. 000 ραντεβού. Το απόγευμα της Παρασκευής, όπως μου λέει ο Μάριος Θεμιστοκλέους τα ραντεβού ξεπέρασαν τα 90.000. Η πλειοψηφία των σαραντάρηδων ζητεί εμβόλια είτε Pfizer είτε Moderna, αφού δεν βρίσκουν Johnson & Johnson (σ.σ. καθυστερούν οι παραδόσεις) και όσοι είχαν προγραμματίσει με AstraZeneca περιμένουν τη σειρά τους. Αλλά οι πλατφόρμες δεν σταματούν εδώ…

***
Πλατφόρμα και για τους 35- 39 ετών

Την Δευτέρα 24 Μαΐου θα γίνουν οι ανακοινώσεις και για τους 35-39 ετών. Η εκτίμηση είναι ότι τα ραντεβού για αυτές τις ηλικίες θα ανοίξουν «οριακά» εντός του Μαΐου. Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς κατ’ οίκον, δεδομένου ότι απαιτεί και τη συνεργασία και άλλων φορέων, οι ανακοινώσεις για την έναρξή τους θα γίνουν μέχρι το τέλος Μαΐου. Αρχές Ιουνίου θα υπάρχουν 69 νησιά με πολύ καλό ποσοστό συμμετοχής εμβολιασμού, μεγαλύτερο από την υπόλοιπη χώρα.

***
Το εκατομμυριοστό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Στις 11.17 π.μ. της Παρασκευής εκδόθηκε το εκατομμυριοστό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Δηλαδή, όπως μου είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Γ. Γεωργαντάς έχουν εμβολιαστεί (και με τις δύο δόσεις) 1.700.000 συμπολίτες μας, από τους οποίους το 1.000.000 ζήτησε και έλαβε ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Τι σημαίνει αυτό; Μπορούν να ταξιδεύσουν. Το πιστοποιητικό μπορεί να το προμηθευτεί κάποιος την επομένη κιόλας του εμβολιασμού του (της δεύτερης δόσης) πλην όμως για να ταξιδεύσει θα πρέπει να περιμένει 14 ημέρες. Και κάτι ακόμα. Σε λίγο έρχεται η ίδρυση επιχείρησης με ένα κλικ, όπως με ένα κλικ θα είναι δυνατή και η μεταβίβαση ακινήτου, καθώς και το ψηφιακό ποινικό μητρώο. Όλα ψηφιακά σιγά- σιγά γίνονται, απαλλάσσοντας πολλούς συμπολίτες μας από τα δεινά της γραφειοκρατίας.

***
ΜΟΕ με τηλεδιάσκεψη

Αρχίζουν, αυτή τη φορά με τηλεδιάσκεψη οι συνομιλίες για την Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στην χώρα μας και στην Τουρκία. Από ελληνικής πλευράς επικεφαλής θα είναι ένας υποναύαρχος. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να παρασυρθεί από την ατζέντα που θέλουν οι Τούρκοι δηλαδή συζήτηση για όλα τα θέματα. Αυτό που μου είπε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι ότι οι συζητήσεις με τους Τούρκους θα συνεχισθούν από εκεί που σταμάτησαν τα ΜΟΕ και σε ατζέντα που είχε τότε καθορισθεί.

***
Οι αεροπορικοί όροι Μητσοτάκη

Δεν ξέρω αν προσέξατε την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για τα 14 περιφερειακά μας αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport. Οι πλέον προσεκτικοί παρατηρητές σίγουρα θα πρόσεξαν αεροπορικούς όρους στην ομιλία του. Ωσάν να την έγραψε πιλότος. Και τούτο επειδή ο Πρωθυπουργός θέλοντας να υπογραμμίσει τις δυσκολίες που πέρασε η επένδυση αυτή έκανε λόγο για…«αναταράξεις, για καταιγίδες, αλλά και κενά αέρος που κτύπησαν το ταξίδι αυτού του έργου». Τι περισσότερο δηλαδή, λέει ένας πιλότος στην επιβίβαση μιας πτήσης για τη Θεσσαλονίκη πέραν του «προσδεθείτε και μην καπνίζετε;». Στην συγκεκριμένη ομιλία ξεχώρισα και την ειδική αναφορά που έκανε ο Πρωθυπουργός προς τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην Πρωθυπουργός μπορεί να μην βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη (τις προσκλήσεις έμαθα τις έστειλε η Fraport), αλλά ο κ. Μητσοτάκης εξήρε την προσφορά του για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην κατασκευή του έργου.

***
Ο Στουρνάρας πήγε Λισαβώνα

Είχε να μπει σε αεροπλάνο 15 μήνες ο κ. διοικητής και το έλεγε στους συνομιλητές του. Αυτός που δύο φορές την εβδομάδα βρισκόταν σε πτήση προς και από ερχόμενος από την Φρανκφούρτη. Χθες ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, εμβολιασμένος (και με τις δύο δόσεις) πήρε το αεροπλάνο και πέταξε έως τη Λισαβώνα για να συμμετάσχει στο Eco/Fin, σε κοινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και διοικητών κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης. Επόμενη πτήση του κ. διοικητή θα είναι στη Φρανκφούρτη για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ με την Κριστίν Λαγκάρντ.

***
Ο εμβολιασμός των φυλακισμένων

Ξεκινά., μαθαίνω από την Επιτροπή Εμβολιασμού, λίαν προσεχώς, δηλαδή από την επόμενη εβδομάδα ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εμβολιασμού των 11.500 κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές. Απ’ ότι μου λένε υπήρξε κινητοποίηση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Αντεγκληματική Πολιτική και μέσω του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται και οι κρατούμενοι. Με σχετική καθυστέρηση θα έλεγα, αν και έγγραφα είχαν αποσταλεί προς το υπουργείο Υγείας από τον περασμένο Νοέμβριο. Τουλάχιστον τώρα υπάρχουν εμβόλια και θα τρέξει η διαδικασία προκειμένου να μην έχουμε πρόβλημα στις φυλακές που είναι κλειστές δομές και στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

***
Ανοιχτά μυαλά και ανοιχτά αλεξίπτωτα

Ένα… εναέριο δώρο έκανε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στον… εαυτό του για την ονομαστική του εορτή. Πήγε στη Βοιωτία, μπήκε σε αεροπλάνο και έκανε ελεύθερη πτώση. Φαντάζομαι ότι από εκεί ψηλά που ήταν ,σίγουρα θα πρόσεξε τη φωτιά στα Γεράνια όρη που κατέτρωγε δάση και περιουσίες. Αλλά ο ίδιος έγραψε στο Διαδίκτυο ότι «τα μυαλά είναι σαν τα αλεξίπτωτα, λειτουργούν καλύτερα όταν είναι ανοιχτά» και το δώρο αυτό το έκανε στον εαυτό του στην μνήμη του φίλου του Θοδωρή Παντελάκη. Ο Παντελάκης ήταν καταδρομέας φίλος του κ. Μπακογιάννη όταν ήταν στον στρατό και σκοτώθηκε σε εκπαιδευτικό άλμα με αλεξίπτωτο.

***
Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι

Ο μεν Γιάννης Στουρνάρας μπήκε σε αεροπλάνο μετά από 15 μήνες, ο δε Κώστας Μπακογιάννης έπεσε με αλεξίπτωτο κάπου στην Βοιωτία, τώρα που χαλάρωσαν τα μέτρα και άνοιξαν και τα θερινά σινεμά, ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης βρέθηκε την Παρασκευή βράδυ σε θερινό σινεμά. Τον ρώτησα τι ταινία θα δει και μου απάντησε «δεν έχει σημασία, σημασία έχει να πάω θερινό σινεμά, σε αυτές τις νύχτες με φεγγάρι μ΄αγιόκλιμα και γιασεμιά». Να σημειώσω εδώ, όπως μου είπε ο κ. Πατέλης ότι δεν άνοιξαν όλες οι επιχειρήσεις, ίσως επειδή δεν βρίσκουν υπαλλήλους, ή επειδή οι υπάλληλοι βρήκαν αλλού δουλειά, ή ακόμα επειδή δεν έχουν εισπραχθεί κάποια επιδόματα.