Η SpaceX προχώρησε στην εκτόξευση ενός πυραύλου Falcon 9 ο οποίος ήταν «εφοδιασμένος» με 60 νέους δορυφόρους του προγράμματος Starlink. Η εκτόξευση ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα και η SpaceX κατάφερε να περισυλλέξει με επιτυχία το πρώτο τμήμα του πυραύλου από τη θάλασσα, με κατευθυνόμενο σκάφος.

Με αυτή την επιτυχημένη εκτόξευση, η SpaceX πέτυχε ένα νέο ρεκόρ αφού ήταν η 10η πτήση με τον συγκεκριμένο τύπο πυραύλου. Η εκτόξευση ξεκίνησε από το Space Launch Complex 40 στο Κέιπ Κανάβεραλ, στις 02:42 (ώρα Ανατολικών ΗΠΑ) και ήταν η 14η εκτόξευση της εταιρείας από την αρχή του έτους.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, εννέα λεπτά μετά την εκτόξευση, το πρώτο τμήμα του πυραύλου επέστρεψε στη Γη και προσδέθηκε επιτυχώς στο τηλεκατευθυνόμενο σκάφος υποδοχής.

Ο ιδρυτής της SpaceX, Ίλον Μασκ, προχώρησε σε μία ανάρτηση πριν την εκτόξευση σημειώνοντας ότι πρόκειται για ορόσημο αφού είναι η πρώτη διψήφια πτήση του πυραύλου Falcon 9. Επίσης, ήταν η δεύτερη φορά που η SpaceX έστειλε ζεύγος των συγκεκριμένων πυραύλων, την ίδια εβδομάδα, με τον καθένα να κουβαλάει 60 δορυφόρους Starlink.

Κατά τη διάρκεια του 2020 η SpaceX εκτόξευσε 26 πυραύλους θέτοντας ένα ρεκόρ και με τις 14 εκτοξεύσεις του 2021 ήδη φαίνεται να βάζει τις βάσεις για την κατάρριψή του. Ένα άλλο άξιο σημείο αναφοράς είναι το γεγονός ότι όλοι οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τις αρχές της χρονιάς είχαν ξαναχρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες αποστολές.

Πλέον, το πρόγραμμα δημιουργίας ενός δικτύου δορυφόρων για την παροχή ευρυζωνικού Internet στη Γη, το πρόγραμμα Starlink, μετράει ήδη 1.440 δορυφόρους σε τροχιά ενώ η εταιρεία σχεδιάζει την εκτόξευση άλλων 1.000.

Πηγή: ot.gr