Στην Πορτογαλία έφτασε σήμερα ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντεζ στο πλαίσιο πενθήμερης περιοδείας που θα πραγματοποιήσει στην Ευρώπη προκειμένου να διασφαλίσει στήριξη για την καθυστέρηση της καταβολής της ύψους 2,4 δισ. δολαρίων δόσης που οφείλει η χώρα προς τους πιστωτές της Λέσχης των Παρισίων.

Ο Φερνάντεζ θα έχει συνομιλίες με τις αρχές της Πορτογαλίας, πριν ταξιδέψει στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Έχει προηγηθεί τον περασμένο μήνα, για τον ίδιο λόγο, περιοδεία στην Ευρώπη του υπουργού Οικονομικών Μαρτίν Γκουζμάν, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν απέδωσε καρπούς.

Το Μπουένος Άιρες ζητά από τους διεθνείς πιστωτές του Paris Club να αποδεχτούν την καθυστέρηση της καταβολής της δόσης που κανονικά θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα, με το επιχείρημα πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις που «τρέχει» για την επίτευξη συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κι αυτό διότι το ταμείο είναι… μείον, με τη χώρα να βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση, πριν δηλαδή και το πλήγμα της πανδημίας, την ανεργία να κινείται σε διψήφια ποσοστά και τον πληθωρισμό να έχει εκτοξευτεί κοντά στο 40%.

Η κυβέρνηση Φερνάντες βρίσκεται σε συνομιλίες με το ΔΝΤ για τη διασφάλιση μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει έναν νέο διακανονισμό στην αποπληρωμή του τρέχοντος πακέτου βοήθειας, ύψους 45 δισ. δολαρίων, όμως οι συνομιλίες δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο. Μάλιστα,  εκτός από την επικείμενη δόση προς τη Λέσχη των Παρισίων, η Αργεντινή έχει μπροστά της και μια σημαντική δόση ύψους 4,8 δισ. δολαρίων σε κεφάλαιο και τόκους προς το ΔΝΤ, πριν τα τέλη της χρονιάς.

Πηγή: ot.gr