Αν βρεθείτε με επιπλέον ελεύθερο χρόνο τις ημέρες του Πάσχα και έχετε διάθεση να παρακολουθήσετε μια καθαρόαιμη ταινία δράσης – χωρίς υπερβολές στη χρήση των ειδικών εφέ και με πιο παραδοσιακή φιλοσοφία – τότε το «Without Remorse» (που θα είναι διαθέσιμο για streaming στην πλατφόρμα Amazon Prime από τις 30 Απριλίου) έχει φτιαχτεί για εσάς. Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του διάσημου συγγραφέα Τομ Κλάνσι, η νέα αυτή περιπέτεια επανεισάγει στο κινηματογραφικό σύμπαν έναν δημοφιλή λογοτεχνικό χαρακτήρα, τον Τζον Κλαρκ, που μέχρι τώρα είχε αποτυπωθεί στο σινεμά ως δεύτερος ρόλος – ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τον έχουν ενσαρκώσει παλαιότερα ο Γουίλεμ Νταφόε («Αμεσος Κίνδυνος», 1994) και ο Λιβ Σράιμπερ («Απόλυτος Κίνδυνος», 2002). Συνοπτικά, η ιστορία του έχει ως έξης: ένα πρώην μέλος της αμερικανικής ΟΥΚ, αποφασισμένο να πάρει εκδίκηση για τη δολοφονία της γυναίκας του, αποκαλύπτει μια μεγάλη πολιτική συνωμοσία.

Σκηνή από την ταινία δράσης «Without Remorse»

Αυτή τη φορά τον Κλαρκ τον υποδύεται ο ραγδαία ανερχόμενος αφροαμερικανός ηθοποιός Μάικλ Μπ. Τζόρνταν, ο οποίος ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με τα πονήματα του Κλάνσι χάρη στην επιτυχημένη σειράonline βιντεοπαιχνιδιών «Rainbow Six Siege». «Μεγάλωσα με αυτά τα videogames, εκτυλίσσονται στον κόσμο του Τζον Κλαρκ, και ελέγχεις την εκλεκτή του ομάδα σε διάφορες αποστολές. Πάντα τα έβρισκα φοβερά!» δηλώνει σήμερα. Το όλο εγχείρημα αποτελεί πολύ προσωπική υπόθεση για τον 34χρονο σταρ, αφού γεννήθηκε εξ ολοκλήρου από τη δική του εταιρεία παραγωγής, την Outlier Society, και βλέποντάς τον στην οθόνη του υπολογιστή να μιλάει με πάθος για το πρότζεκτ σε μία από αυτές τις ψηφιακές συνεντεύξεις Τύπου που πραγματοποιούνται τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας, είναι αδύνατον να μην παρασυρθείς από τον ενθουσιασμό του: «Πάντα θεωρούσα τον Τζον Κλαρκ πολύ κουλ χαρακτήρα. Είναι ασταμάτητος και ζει με έναν έντονο κώδικα τιμής, κάτι που θεωρώ συναρπαστικό. Τον χαρακτηρίζει μεγαλοψυχία και θα έκανε τα πάντα για τους φίλους του – σε αυτό ταυτίζομαι μαζί του. Οταν θέσει έναν στόχο, είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα μέχρι να τον πετύχει – έτσι είμαι κι εγώ».

Σκηνή από την ταινία δράσης «Without Remorse»

Η ανάδυση ενός σταρ

Το «Without Remorse» έχει σκηνοθετήσει o Ιταλός Στέφανο Σολίμα, γνωστός για τις ταινίες «Suburra» και «Sicario 2: Η μάχη των εκτελεστών», και για την αριστουργηματική τηλεοπτική σειρά «Gomorra». Με τον Τζόρνταν συμπρωταγωνιστούν ο Τζέιμι Μπελ, ο Γκάι Πιρς και η πολύ εντυπωσιακή Τζόντι Τέρνερ-Σμιθ, πρώην μοντέλο, νυν ηθοποιός και σύζυγος του Τζόσουα Τζάκσον. Αξίζει να πούμε πως ο πολύφερνος ζεν πρεμιέ μπήκε στον χώρο του θεάματος εντελώς τυχαία, όταν έπειτα από επίσκεψη σε γιατρό συνάντησε με τη μητέρα του έναν ατζέντη που της πρότεινε να δοκιμάσει ο γιος της στο μόντελινγκ. Τα διαφημιστικά έφεραν σύντομες εμφανίσεις σε γνωστές τηλεοπτικές σειρές, όπως για παράδειγμα οι «Sopranos». Ολα άλλαξαν το 2002, όταν ο έφηβος τότε Καλιφορνέζος υποδύθηκε στην πρώτη σεζόν της εκπληκτικής τηλεοπτικής σειράς «The Wire» τον 16χρονο έμπορο ναρκωτικών Γουάλας – η χαρακτηριστική ατάκα «Where’s Wallace?» θεωρείται πλέον κλασική αναφορά της σύγχρονης ποπ κουλτούρας.

Ακολούθησαν συμμετοχές σε σαπουνόπερες και άλλες παραγωγές της μικρής οθόνης μέχρι το 2013, όταν και πρωταγωνίστησε στο εξαιρετικό δράμα του Ράιαν Κούγκλερ «Μια στάση πριν το τέλος» με θέμα τις άδικες δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς. Με τον ίδιο σκηνοθέτη συνεργάστηκε κατόπιν σε δύο τεράστιες εμπορικές επιτυχίες: το «Κριντ: Η γέννηση ενός θρύλου» (2015) – πρόκειται για εκμοντερνισμένη συνέχεια της σειράς ταινιών «Ρόκι» – και το «Black Panther» (2018), ένα μνημειώδες μπλοκμπάστερ, υποψήφιο για Οσκαρ καλύτερης ταινίας, με παγκόσμιες εισπράξεις 1,3 δισ. δολαρίων. Τον ρόλο του πυγμάχου Αδώνιδος Τζόνσον τον επανέλαβε και στο «Creed II» (2018), ενώ το 2022 αναμένουμε το «Creed III», με το οποίο θα κάνει και το ντεμπούτο του στη σκηνοθεσία.

Ο νέος μεγάλος αφροαμερικανός σταρ του Χόλιγουντ, ένας από τους πιο προικισμένους της γενιάς του, πρωταγωνιστεί στην πολυαναμενόμενη υπερπαραγωγή «Without Remorse» και προωθεί τη φυλετική ισότητα στη βιομηχανία του θεάματος.

Με την μητέρα του Ντόνα Τζόρνταν

Σέξι, ταλαντούχος και επιδραστικός

Βλέποντάς τον ακόμη και στις λιγότερο αξιόλογες εμφανίσεις του είναι σχεδόν αδύνατον να μην καταλάβει κανείς γιατί έχει ξεχωρίσει. Αποτελεί μια μαγνητική παρουσία στη μεγάλη οθόνη, διαθέτοντας το εκτόπισμα, τη δύναμη και την υποκριτική δεινότητα του Ντενζέλ Ουάσιγκτον (δείτε, για παράδειγμα, τη στιβαρή ερμηνεία του ως ο διάσημος ακτιβιστής Μπράιαν Στίβενσον στην πολύ καλή βιογραφική ταινία του 2019 «Αγώνας για Δικαιοσύνη»), περίσσιο σεξαπίλ και ένα εκτυφλωτικό χαμόγελο που θυμίζει τον Γουίλ Σμιθ. Δεν είναι τυχαίο το ότι θεωρείται ο νέος μεγάλος αφροαμερικανός σταρ και ειδικά μετά τον πρόωρο θάνατο του Τσάντγουικ Μπόσμαν δεν διαθέτει και κάποιον σοβαρό ανταγωνιστή. Πέρυσι συμπεριλήφθηκε μάλιστα στη λίστα του περιοδικού «TIME» με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο, ενώ το «People» τού έδωσε τον τίτλο του Sexiest Man Alive. Πριν από μερικούς μήνες οι «New York Times» τον κατέταξαν στη 15η θέση της 25άδας με τους καλύτερους ηθοποιούς του 21ου αιώνα. Ο Τζόρνταν, παράλληλα με την καριέρα του, έχει διακριθεί για την κοινωνική δράση του. Τον Ιούλιο του 2020 λάνσαρε σε συνεργασία με τον οργανισμό Color of Change την πρωτοβουλία #ChangeHollywood, μέσω της οποίας θα επενδυθούν χρήματα προκειμένου να προωθηθούν στις εταιρείες παραγωγής ιστορίες που αφορούν τον μαύρο πληθυσμό των ΗΠΑ, δημιουργίες με αντιρατσιστικό περιεχόμενο και ταλέντα από την αφροαμερικανική κοινότητα. Πέραν της εμπλοκής του με το κίνημα Black Lives Matter, εκφράζει συχνά πολιτικές απόψεις και για άλλα θέματα, πήρε για παράδειγμα το περασμένο φθινόπωρο ξεκάθαρα θέση υπέρ της Αρμενίας στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο ακαταμάχητος σταρ είχε κρατήσει μέχρι πρόσφατα ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ όσον αφορά την προσωπική του ζωή, όμως τον τελευταίο καιρό δημοσιοποίησε τη σχέση του με την 24χρονη Λόρι Χάρβεϊ, κόρη του διάσημου στις ΗΠΑ αφροαμερικανού παρουσιαστή και επιχειρηματία Στιβ Χάρβεϊ. Οι δυο τους ανταλλάσσουν ρομαντικά μηνύματα και σχόλια αγάπης στο Instagram (όπου τον ακολουθούν 16,9 εκατομμύρια λογαριασμοί), παρότι οι κακές γλώσσες λένε ότι η συγκεκριμένη σχέση είναι μάλλον κατασκευασμένη, διότι ο Τζόρνταν έδειχνε μέχρι πρότινος αδυναμία στις λευκές γυναίκες και αυτό είχε αρχίσει να πλήττει τη δημοτικότητά του στις μαύρες θαυμάστριές του.

Οσον αφορά τα μελλοντικά σχέδιά του, γνωρίζουμε ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται στο πλατό του φιλμ «A Journal for Jordan», το οποίο σκηνοθετεί ο Ντενζέλ Ουάσιγκτον και είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία. Επίσης, θα πρωταγωνιστήσει στον πολυαναμενόμενο «Μαθουσάλα» του Ντάνι Μπόιλ και θα συνεργαστεί για τέταρτη φορά με τον Ράιαν Κούγκλερ στην ταινία «Wrong Answer», σε σενάριο του φημισμένου και πολυβραβευμένου συγγραφέα Τα-Νεχίσι Κόουτς. Για να επιστρέψουμε όμως στο «Without Remorse», αξίζει να πούμε πως ο Μάικλ Μπ. Τζόρνταν δέχθηκε να παίξει ο ίδιος στις περισσότερες από τις ριψοκίνδυνες σκηνές της ταινίας (και, αλήθεια, δεν είναι λίγες), εξ ου και χρειάστηκε να κάνει μια πολύ απαιτητική σωματική προετοιμασία προτού ξεκινήσουν τα γυρίσματα. Μπορεί όμως πλέον να κρατήσει την αναπνοή του κάτω από το νερό για όσο διαρκεί ένα ολόκληρο τραγούδι. Το λέει και λάμπουν τα μάτια του – ακόμη και μέσω του zoom.