Με τη δική τους «οπτική» παρουσιάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ τη σκληρή αντιπαράθεση που εκτυλίχθηκε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στην Αγκυρα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, στάθηκε στο πρώτο μέρος των δηλώσεων του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, σημειώνοντας πως «Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να λύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου».

«Σκανδαλώδεις» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, αφού παρουσίασε τη συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του σαν «φιλική» και τα σχόλια Τσαβούσογλου σαν «θερμά μηνύματα».

Ενέταξε μάλιστα τις επαφές των δύο ανδρών σε πλαίσιο «διερευνητικών συνομιλιών». «Η τελευταία από τις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα» αναφέρει η ακριβής πρόταση.

Αντίστοιχο ήταν και το ρεπορτάζ της εφημερίδας Milliyet, η οποία χρησιμοποίησε το ίδιο λεξιλόγιο για να περιγράψει όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση της Αγκυρας.

Το κλίμα ήταν «τεταμένο» εξαιτίας του έλληνα υπουργού. Ο Τσαβούσογλου «κοίταξε κατάματα» τον Δένδια που έκανε «σκανδαλώδεις δηλώσεις» κ.λπ.

«Μεγάλη κρίση στη συνάντηση Τσαβούσογλου – Δένδια» έγραψε η εφημερίδα Sozcu, προβάλλοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για «απαράδεκτες κατηγορίες» από πλευράς Δένδια.

«Φώναξαν δυνατά» έγραψε η Cumhuriyet αναφερόμενη και στους δύο υπουργούς: «Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Νίκος Δένδιας φώναξαν δυνατά στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου. Υπήρξε ένταση κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης».

Reuters: «Σύγκρουση»

«Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών συγκρούεται με τον τούρκο ομόλογό του σε συνέντευξη Τύπου» έγραψε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συγκρούστηκε με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Πέμπτη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα, η οποία ξεκίνησε με ελπίδες για βελτίωση των σχέσεων, αλλά γρήγορα κατέληξε σε αλληλοκατηγορίες».

Το πρακτορείο έκανε γενικόλογη αναφορά σε «εδαφικές διαφορές στη Μεσόγειο», ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «ο Δένδιας εξέφρασε την υποστήριξή του στην προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Φυσικά, υπογράμμισε την αναφορά του στην επιβολή κυρώσεων για «τυχόν παραβιάσεις της κυριαρχίας της Ελλάδας». Και ακολούθησε το επεισόδιο στο οποίο επικεντρώθηκε: «Τα σχόλια του Δένδια προκάλεσαν την οργισμένη απάντηση του Τσαβούσογλου, που τα χαρακτήρισε “απαράδεκτα”, ωθώντας τον Δένδια να πει ότι εξεπλάγη που ο Τσαβούσογλου δεν περίμενε την αντίδρασή του, λες και δεν έχει συμβεί τίποτα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».