Έπραξε το αυτονόητο τονίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τον έντονο διάλογο που είχαν οι δύο υπουργοί στην Άγκυρα στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, ενώ ταυτόχρονα ζητούν επίσημη ενημέρωση για τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του κ. Δένδια με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον Τσαβούσογλου, ως προς τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας σε σχέση – μεταξύ άλλων – με το Κυπριακό, τις διερευνητικές, το προσφυγικό και το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

ΣΥΡΙΖΑ: Ορθώς έπραξε ο Δένδιας – Δεν γεμίζει το κενό στο έλλειμμα στρατηγικής

Η σημερινή συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, «ανέδειξε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να αποκτήσει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων η διπλωματία μας, με μια στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος, για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την οικοδόμηση θετικής ατζέντας σε διμερές και ευρωτουρκικό επίπεδο».

Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «επιβεβλημένη ανάδειξη των πάγιων ελληνικών και ευρωπαϊκών θέσεων, μετά από μια μακρά περίοδο κλιμακούμενων παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, στην οποία ορθώς προέβη ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας», αλλά επισημαίνει πως «δεν γεμίζει αυτό το κενό».

«Δεν αναπληρώνει τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «που εδώ και ενάμιση χρόνο χαρακτηρίζεται από αμηχανία και έλλειμμα στρατηγικής».

Και υποστηρίζει πως η Ελλάδα πρέπει να θέτει η ίδια την ατζέντα στα θέματα που την αφορούν «και να μην λειτουργεί, απαντώντας απλώς σε προκλήσεις, πρωτοβουλίες ή ενέργειες της γείτονος».

Τέλος, η Κουμουνδούρου τονίζει πως αναμένει επίσημη ενημέρωση για τη συνάντηση και τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας σε σχέση με το Κυπριακό, τις διερευνητικές και την προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, το διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τον ευρωτουρκικό διάλογο και το προσφυγικό, τη Σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο και την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου.

ΚΙΝΑΛ: Αυτονόητη η διατύπωση των θέσεών μας, με ερωτηματικά

Αυτονόητη χαρακτηρίζει το Κίνημα Αλλαγής «την διατύπωση των θέσεων της χώρας μας από τον υπουργό Εξωτερικών κατά την συνέντευξη με τον κ. Τσαβούσογλου», προσθέτοντας ωστόσο ότι προκύπτουν ερωτηματικά.

«Πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν η συνάντηση; Ποιος ήταν ο στόχος; Τι συζητήθηκε στις κατ’ ίδιαν συναντήσεις;», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη, καταλήγοντας πως περιμένει επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση.

ΚΚΕ: Προετοιμάζεται συμβιβασμός για συνεκμετάλλευση σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο

«Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, ως συνέχεια των “διερευνητικών συνομιλιών” μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων, δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφησυχάσει το λαό μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Στην πράξη, υποστηρίζει ο Περισσός, «έχει αποδειχθεί ότι ο ανταγωνισμός και η οικονομική συνεργασία των  αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων Ελλάδας-Τουρκίας δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των δύο λαών».

Η τουρκική κυβέρνηση, επισημαίνει το ΚΚΕ, επιμένει στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, στην αποστρατικοποίησή τους, στο χαρακτηρισμό της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης – όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λοζάνης – ως τουρκικής και σε άλλες διεκδικήσεις.

Στις συνθήκες αυτές, υποστηρίζει, «τα περί θετικού κλίματος και ατζέντας, που ακούστηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, δείχνουν ότι: Το “παζάρι”  αναβαθμίζεται και προετοιμάζεται συμβιβασμός για τη συνεκμετάλλευση στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο, νέα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο, με μεσολαβητές τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στο φόντο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, στους οποίους συμμετέχουν και οι δύο κυβερνήσεις».

Ο Περισσός κάνει λόγο για «ύμνους του κ. Δένδια στο αποκαλούμενο “κοινοτικό κεκτημένο”, που αποκρύπτουν τον πραγματικό ρόλο της ΕΕ, η οποία διατηρεί στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία και παρεμβαίνει με στόχο την προώθηση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, σε βάρος των λαών της περιοχής και κυριαρχικών δικαιωμτων της χώρας μας».