Mεγάλη δραστηριότητα κατεγράφη στον τομέα των Εξαγορών και Συγχωνεύσεων (Ε&Σ) το β’ εξάμηνο του 2020 παρά την αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει η κρίση του COVID-19. Σύμφωνα με τη μελέτη της PwC «Global M&A Industry Trends» σημειώθηκαν υψηλές αποτιμήσεις παγκοσμίως λόγω του έντονου ανταγωνισμού στον ψηφιακό και τεχνολογικό κλάδο.

Ειδικότερα, το κλείσιμο συμφωνιών εκτοξεύθηκε το β’ εξάμηνο του έτους, με τον συνολικό παγκόσμιο όγκο και την αξία συναλλαγών να αυξάνονται κατά 18% και 94% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο. Επιπλέον, τόσο ο αριθμός όσο και η αξία των συναλλαγών κινήθηκαν ανοδικά σε σύγκριση με τους τελευταίους έξι μήνες του 2019.

Η υψηλότερη αξία των συναλλαγών κατά το β’ εξάμηνο του 2020 οφείλεται εν μέρει σε αύξηση των συμφωνιών που ξεπερνούν τα 5 δισ.δολαρια. Γενικά, ανακοινώθηκαν 56 τέτοια megadeal κατά το β’ εξάμηνο του 2020, σε σύγκριση με 27 κατά το α’ εξάμηνο.

Οι τομείς της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών κατέγραψαν την υψηλότερη αύξηση σε αριθμό και αξία συναλλαγών κατά το β’ εξάμηνο του 2020. Στον τομέα τεχνολογίας ο αριθμός των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 34% ενώ η αξία κατά 188%. Αντίστοιχα στις τηλεπικοινωνίες ο αριθμός των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 15% ενώ η αξία κατέγραψε σημαντική άνοδο σχεδόν 300% χάρη σε τρία megadeal στις τηλεπικοινωνίες.

Σε περιφερειακό επίπεδο, ο όγκος των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 20% στην αμερικανική ήπειρο, 17% στην περιοχή Ευρώπης – Μέσης Ανατολής και Αφρικής και 17% στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μεταξύ α’ και β’ εξαμήνου του 2020. Στην αμερικανική ήπειρο σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση, άνω του 200%, στην αξία των συναλλαγών, κυρίως λόγω κάποιων σημαντικών megadeal το β’ εξάμηνο του έτους.

«Η πανδημία του COVID-19 μας έδωσε μια εικόνα για το τι επιφυλάσσει το μέλλον. Η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης και του μετασχηματισμού των επιχειρήσεών έγινε απόλυτη προτεραιότητα εν μια νυκτί. Οι Ε&Σ αποτελούν τον ταχύτερο τρόπο επίτευξης του απαιτούμενου μετασχηματισμού διαμορφώνοντας ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τοπίο για τα σωστά deal», σχολιάζει ο Brian Levy, Global Deals Industries Leader της PwC, Partner της PwC ΗΠΑ.

Δημιουργία αξίας από μη παραδοσιακές πηγές

Μη παραδοσιακές πηγές δημιουργίας αξίας, όπως ο αντίκτυπος των παραγόντων Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση (ESG), αποτελούν πόλο έλξης των deal makers και λαμβάνονται υπόψη για την στρατηγική λήψη αποφάσεων και due diligence.

«Δεδομένης της υψηλής ύπαρξης διαθέσιμων κεφαλαίων, οι σωστές επιχειρήσεις επιζητούν υψηλούς πολλαπλασιαστές και τους επιτυγχάνουν. Εάν αυτό συνεχιστεί – και θεωρώ ότι θα συνεχιστεί – τότε η ανάγκη επικέντρωσης στη δημιουργία αξίας είναι πλέον πιο επίκαιρη από ποτέ για επιτυχημένες Ε&Σ» αναφέρει ο Malcolm Lloyd, Global Deals Leader, Partner της PwC Ισπανίας.