Στην Καβάλα ένας 45χρονος με νοητική στέρηση βρέθηκε πένης και δυστυχής να θρηνεί πάνω από το πτώμα της 90χρονης μάνας του που είχε πεθάνει δυό μέρες πριν χτυπημένη από τον κορωνοϊό. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου απεδείχθη ότι έχει πληγωθεί κι αυτός από τη νόσο και πλέον δίνει μάχη με τη ζωή του σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Σχεδόν ταυτόχρονα, η 62χρονη Μαργαρίτα Θεοδωράκη, κόρη του 95χρονου δημοφιλέστατου Μίκη Θεοδωράκη απηύθυνε δραματική έκκληση βοήθειας, δηλώνοντας ότι η ΔΕΗ της έκοψε το ρεύμα, ότι δεν έχει να φάει, δεν διαθέτει ούτε μονόλεπτο να φροντίσει τον εαυτό της, ούτε τον πατέρα της που τη βγάζει με μια πενιχρή σύνταξη.

Επίσης δεν έκρυψε πως δεν έχει καν τηλέφωνο να επικοινωνήσει, παρά προσέτρεξε στη γειτονιά προκειμένου να μεταδώσει το απεγνωσμένο μήνυμά της μέσω των social media, χωρίς βεβαίως να παραλείψει ότι επαφίεται στη φροντίδα και την καλοσύνη των άλλων.

Τα παραδείγματα είναι τραγικά και ικανά να προκαλέσουν την κινητοποίηση των πάντων. Ωστόσο δεν είναι τα μόνα. Εκεί έξω πλήθος συμπολιτών μας βιώνει δύσκολες συνθήκες, αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης, κινδυνεύει συνδυασμένα από τον κορωνοϊό, την ανέχεια και την απομόνωση μαζί, χωρίς δυνάμεις και μηχανισμούς υποστήριξης.

Μέρες επικίνδυνες και αποσυντονιστικές

Οι μέρες δεν είναι μόνο υγειονομικά επικίνδυνες, κινδυνεύουν να γίνουν απόλυτα αποσυντονιστικές.

Η τριπλή υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση μπορεί να λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις και να αποδιαρθρώσει πλήρως τη χώρα. Πολύ δε περισσότερο όταν και διεθνώς τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλύτερα, παρά τις ελπίδες που δημιουργούν οι ανακοινώσεις για αξιόπιστα εμβόλια και αποτελεσματικά φάρμακα. Μέχρι να αρχίσουν να χρησιμοποιούνται επαρκώς τα εμβόλια και τα νέα φάρμακα θα απαιτηθούν μήνες. Και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει έως τότε στον κόσμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ζουν ακόμη την αμφισβήτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων από τον απερχόμενο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, θρηνώντας ταυτόχρονα περισσότερους από 250.000 νεκρούς.

Η Ευρώπη επίσης παραλογίζεται. Ο ελβετός Τσιόδρας απαίτησε από τους αρνητές του κορωνοϊού να δηλώσουν ότι δεν θα νοσηλευτούν σε ΜΕΘ αν ασθενήσουν από τον ιό.

Στην κοντινή Γερμανία η δημοφιλέστατη Ανγκελα Μέρκελ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων όταν απαίτησε από τους μικρούς μαθητές να επιλέξουν μόνο έναν φίλο, με τον οποίο θα μπορούν να παίζουν τις ελεύθερες ώρες και μαζί Πολωνοί και Ούγγροι προβάλλουν veto στην αύξηση του κοινοτικού προυπολογισμού επειδή το Ευρωκοινοβούλιο απαίτησε συμμόρφωση από τις κυβερνήσεις τους στα θέματα ατομικών δικαιωμάτων σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο. Απειλούν επί της ουσίας να ακυρώσουν το Ταμείο Ανάκαμψης στην ύπαρξη του οποίου ελπίζουν οι φτωχότερες χώρες να βγουν κατά το δυνατόν αλώβητες απο το τούνελ της πανδημίας.

Η μεγάλη απειλή για τη Δημοκρατία

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της εποχής είναι ακριβώς να επικρατήσουν αποσυντονιστικές συνθήκες και καταστάσεις σε ολόκληρο τον Δυτικό κόσμο. Αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο η Δημοκρατία θα απαξιωθεί και οι μόνοι που θα ευνοηθούν θα είναι οι αυταρχικοί ηγέτες και τα αυταρχικά καθεστώτα που υπηρετούν, όπως αυτά της Κίνας, της Ρωσίας, της Τουρκίας, του Ιράν και άλλων. Ας το γνωρίζουν όσοι τούτο τον καιρό δίνουν αγώνες δοιγματικούς και μάχες συμβόλων ωσάν να ήσαν ιερωμένοι.

Οι συνθήκες επιβάλλουν πολιτικές πρωτοβουλίες και κινήσεις αλληλεγγύης υπέρ των ανήμπορων και ασθενέστερων και βεβαίως υπέρ της αντοχής του συστήματος υγείας , όπως και υποστήριξης των μέτρων ελέγχου της διασποράς του κορωνοιού.

Αυτά προέχουν, γιατί απλούστατα χωρίς αυτά θα χαθούν όλα τα άλλα, που συνθέτουν το αγαθό της ελεύθερης δημοκρατικής ζωής.