Δραματική περιγράφουν την κατάσταση στα νοσοκομεία οι γιατροί και οι νοσηλευτές που δίνουν καθημερινό αγώνα στην πρώτη γραμμή κατά του κορωνοϊού που παρά το lockdown συνεχίζει την επέλαση σε όλη τη χώρα.

Το προσωπικό του ΑΧΕΠΑ βρίσκεται στα όρια της απόγνωσης, καθώς στις 8 σήμερα, Τετάρτη ξεκίνησε μια ακόμη εφιαλτική εφημερία, χωρίς εφεδρείες.

Το νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την εφημερίδα με 230 ασθενείς Covid ενώ μέχρι τη λήξη της το πρωί της Πέμπτης και με τις νέες εισαγωγές που θα προκύψουν, ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τους 300 αρρώστους.

Όπως λένε οι εργαζόμενοι στο iatropedia.gr, το ΑΧΕΠΑ ξεκινά την εφημερία του με το προσωπικό στα όρια της σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης και με την αγωνία ότι δεν υπάρχει κενό κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς με σοβαρή πνευμονία, που θα χρειαστούν διασωλήνωση.

«Έχουμε 40 κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Covid και τα 40 είναι κατειλημμένα», λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ, Μπάμπης Κοροξενός.

Και συνεχίζει: «Έχουμε 230 νοσηλευόμενους μέσα στο Νοσοκομείο θετικούς και ξεκινάμε μια εφημερία με μηδενικά κρεβάτια ΜΕΘ. Άγνωστο τι θα γίνει«.

ΑΧΕΠΑ: «Δεν βλέπουμε φως στο τούνελ»

Γιατροί και νοσηλευτές συνεχίζουν να εργάζονται με αυταπάρνηση εδώ και 15 ημέρες σε εξαντλητικούς ρυθμούς, χωρίς ξεκούραση και ρεπό.

Κάποιοι έχουν εγκατασταθεί μόνιμα μέσα στο νοσοκομείο.

Στη σωματική κούραση, έρχεται να προστεθεί και η ψυχολογική, σύμφωνα με τον κ. Κοροξενό:

«Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να γίνει κάτι για να το σώσουμε, ή αν θα μπορούσαμε να τα βελτιώναμε τα πράγματα νωρίτερα. Σημασία έχει ότι σήμερα -και εάν συνεχίσει ακόμη δύο τρεις μέρες αυτή η εισροή των ασθενών στα νοσοκομεία- δεν θα αντέξουμε. Μπορεί ξενοδοχειακό εξοπλισμό να έχουμε -από κρεβάτια και μηχανήματα- να υποστηρίζεται το σύστημα μηχανικά στο ΑΧΕΠΑ, αλλά το εργατικό δυναμικό έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά του και αρχίζει και μπαίνει και ο θυμός σιγά – σιγά ανάμεσα στους εργαζόμενους και η απόγνωση. Που θα πάει αυτό το πράγμα; Μέχρι πότε; Ανάσα δεν παίρνουμε» λέει.

Και τα διπλάσια «χέρια» να υπήρχαν πάλι δεν θα έφταναν. Πόσο μάλλον που το προσωπικό του ΑΧΕΠΑ έχει αποδεκατιστεί εδώ και ενάμιση μήνα, από τη διασπορά του κοροναϊού στο νοσοκομείο. Εκατόν πενήντα γιατροί και νοσηλευτές διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό. Σήμερα νοσούν ακόμη περίπου 20. Όσοι είχαν την τύχη να μη νοσήσουν και εργάζονται ακόμη στο νοσοκομείο καλούνται να καλύψουν τα ωράρια, όσων συναδέλφων τους βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια.

Εργαζόμενοι ΑΧΕΠΑ: «Περιμένουμε ενισχύσεις με νέο προσωπικό»

Στο ανθρώπινο δυναμικό του ΑΧΕΠΑ έχουν προστεθεί μέχρι σήμερα τρεις Αναισθησιολόγοι – Εντατικολόγοι. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) το προσωπικό δεν επαρκεί, όπως λένε, ενώ ελλείψεις υπάρχουν σε γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, υπαλλήλους τεχνικής υπηρεσίας κλπ.

Με αγωνία, όπως αναφέρει το iatropedia.gr, οι εργαζόμενοι περιμένουν το νέο επικουρικό προσωπικό που αναμένεται να προσληφθεί ή να μετακινηθεί από τα ιδιωτικά νοσοκομεία, με τη νέα τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Υγείας.

«Στις ΜΕΘ ξεκινήσαμε με 15 κρεβάτια έχουμε φτάσει στα 42 και έχουν έρθει 2-3 γιατροί. Και το προσωπικό έχει μειωθεί εξαιτίας αυτών που νοσούν. Λιγότεροι είναι οι εργαζόμενοι από πιο παλιά, ενώ οι κλίνες ΜΕΘ τριπλασιάστηκαν», λέει ο κ. Κοροξενός.

Καλύτερα είναι τα πράγματα στις κλινικές Covid, στις οποίες δεν χρειάζεται προσωπικό με υψηλή εξειδίκευση. Έτσι έχουν επιστρατευθεί γιατροί όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτές από άλλες κλινικές. Κι εκεί φυσικά υπάρχουν ελλείψεις, όπως λένε οι εργαζόμενοι, καθώς υπήρχαν και πριν από την πανδημία του κοροναϊού.