Η ανάπτυξη των δικτύων 5G, οι ευρωπαϊκές απαιτήσεις για την κάλυψη με δίκτυα νέας γενιάς και η αυξανόμενη ζήτηση για data ανεβάζουν την αξία των… ασημικών στις τηλεπικοινωνίες.

Οι γνωστοί πύργοι της κινητής τηλεφωνίας αποτελούν τη λεγόμενη παθητική υποδομή των δικτύων γύρω από την οποία «χτίζεται» το τελευταίο trend στην αγορά των δικτύων. Oι Tower Companies (TowerCos) στις οποίες μεταβιβάζονται πύργοι και ιστοί των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ανοίγουν παράθυρο ευκαιρίας για τη χρηματοδότηση των νέων δικτύων, ενώ θα «σηκώσουν» και τον εξοπλισμό για την ανάπτυξη του 5G.

Η πρώτη Tower Co στην Ελλάδα μπήκε, την περασμένη εβδομάδα, στην τελική ευθεία, μετά την έγκριση που έδωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στον διαχωρισμό των κλάδων των παθητικών υποδομών των Vodafone και Wind από τις δύο εταιρείες και τη συγκέντρωσή τους στη Vantage Towers Greece, που θα είναι η μεγαλύτερη TowerCoστην Ελλάδα με χαρτοφυλάκιο 4.900 πύργους.

Η διεθνής τάση και ο ευρωπαϊκός χάρτης

Από το 2015 έχει ξεκινήσει να δημιουργείται διεθνώς μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων μια νέα τάση που μετέτρεψε τους πύργους της κινητής τηλεφωνίας από παθητικό στοιχείο του ισολογισμού στο απόλυτο asset. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής περίπου το 80% των σταθμών βάσης ανήκουν σε τέτοιες αυτόνομες εταιρείες, ενώ στην Ευρώπη συμβαίνει ακόμα το ακριβώς αντίστροφο.

Σήμερα, οι εταιρείες διαχείρισης παθητικού εξοπλισμού έχουν 3 φορές μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία από τις ίδιες τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Η διαχείριση της παθητικής υποδομής από μια TowerCo είναι, σύμφωνα με την EY, κατά 40% πιο αποδοτική από ότι από έναν πάροχο κινητής τηλεφωνίας, οδηγώντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην εξοικονόμηση 31 δισ. ευρώ ως το 2029.

Παράλληλα, θα απελευθερώσουν κεφάλαια 28 δισ. ευρώ τα οποία οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα έπρεπε να κατευθύνουν στη συντήρησή τους.

Οι παραπάνω πόροι λοιπόν απελευθερώνονται για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ανοίγοντας ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης των δικτύων 5G.

Η πρώτη TowerCo στην Ελλάδα στις αρχές του 2021

Η άφιξη της Vantage Towers Greece, που θα ανήκει στην οικογένεια της ευρωπαϊκής Vantage Towers του Ομίλου Vodafone, φέρνει την νέα αυτή τάση στην Ελλάδα. Όπως σχολιάζουν πηγές της εταιρείας, το νέο αυτό εγχείρημα πρόκειται να τονώσει τον ανταγωνισμό, να προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης στην ελληνική αγορά, ευθυγραμμίζοντάς τη με τις σύγχρονες εξελίξεις και τη διεθνή τάση των Tower Companies στις τηλεπικοινωνίες.

Θα είναι η μεγαλύτερη σχετική επιχείρηση στην Ελλάδα, ανοίγοντας μια νέα αγορά για την εκμίσθωση παθητικών υποδομών. Στόχος της Vantage Towers είναι να ενθαρρύνει τις απαραίτητες συνέργειες με σκοπό να «ξεκλειδώσει» αξία, να μεγιστοποιήσει την αξιοποίηση των υποδομών της και να αντλήσει κεφάλαια που θα κινητοποιήσουν επενδύσεις μεγαλύτερης έκτασης σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς στην Ελλάδα.

Η ευρωπαϊκή Vantage Towers, με την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών για τη συγχώνευση στην Ελλάδα, θα διαθέτει πανευρωπαϊκά 67.600 πύργους, δραστηριοποιούμενη σε 9 χώρες (Γερμανία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Τσεχία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία), ενώ πρόκειται να ενσωματώσει ακόμη 7.100 νέους σταθμούς βάσης.