Τυρολουκουμάδες πάνω σε μαρμελάδα ντομάτας

Η γλύκα της γραβιέρας Νάξου και η πικάντικη γεύση του Νιώτικου κεφαλοτυριού συνδυάζονται αρμονικά με τον δυόσμο και τη μαρμελάδα ντομάτας.

Προετοιμασία 35’/ Αναμονή 30′ /Τηγάνισμα 5′ (η δόση)/ Μαγείρεμα 25′-30′

ΥΛΙΚΑ (για περίπου 30 λουκουμάδες)

300 γρ. γραβιέρα Νάξου τριμμένη

200 γρ. κεφαλοτύρι Νιώτικο τριμμένο

1 αβγό

3 ασπράδια αβγών

¼ του μάτσου ψιλοκομμένος δυόσμος φρέσκος

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.σ. κορν φλάουρ

Αλάτι (ανάλογα με την αλατότητα των τυριών)

1 πρέζα λευκό πιπέρι (προαιρετικά)

Για τη μαρμελάδα ντομάτας

500 γρ. ντομάτες, αποφλοιωμένες, χωρίς σπόρους, σε μικρούς κύβους

200 γρ. ζάχαρη

Χυμός από ½ λεμόνι

Φλούδα από ½ ακέρωτο λεμόνι

1 φύλλο αρμπαρόριζα

1 πρέζα πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τυρολουκουμάδες: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Καλύπτουμε το μείγμα με μια μεμβράνη και το βάζουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.

Αφού παρέλθει ο χρόνος, βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και το πλάθουμε σε μπαλάκια μεγέθους καρυδιού.

Ρίχνουμε μπόλικο σπορέλαιο (για πιο ελαφριά γεύση) σε ένα τηγάνι και το βάζουμε στη φωτιά να κάψει. Τότε, τηγανίζουμε λίγους-λίγους (για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού) τους λουκουμάδες, μέχρι να χρυσίσουν, περίπου 5 λεπτά. Τους βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα πάνω σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Μαρμελάδα ντομάτας: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις το μείγμα πάρει βράση, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να χάσει τα υγρά του και να μελώσει, για 25-30 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Σερβίρουμε τους λουκουμάδες με τη μαρμελάδα ντομάτας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk