Στο κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, καθώς και των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη τη χώρα προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μετά από εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής λοιμωξιολόγων, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται αύριο, Σάββατο, από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου.

Παρότι είχε επισήμως γίνει γνωστό ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνονταν στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Παρασκευής, η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών επιστημόνων δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι εκείνη την ώρα με αποτέλεσμα να μετατεθούν για το Σάββατο.

Το παρασκήνιο της τηλεδιάσκεψης

Το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος σε πολύωρη τηλεδιάσκεψη, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ήταν για κλείσιμο σε όλη τη χώρα, παρά το γεγονός ότι εξετάστηκε και το ενδεχόμενο το μέτρο να περιοριστεί προσώρας μόνο στις περισσότερο επιβαρυμένες περιφέρειες, όπως η Θεσσαλονίκη.

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση σε όλη την περίοδο της πανδημίας ευθυγραμμίζεται με τις εισηγήσεις των επιστημόνων, το καθολικό «λουκέτο» προκρίνεται ως τελική απόφαση.

Η εισήγηση είχε γίνει στις αρχές της εβδομάδας και αφορούσε τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, η εξάπλωση της πανδημίας αλλάζει τα δεδομένα σε όλη τη χώρα, πράγμα που αποτυπώνεται στα 3.308 κρούσματα που ανακοινώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων αφορά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Παράλληλα, οι ειδικοί εισηγούνται να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία ειδικής αγωγής, όπως είχε γίνει και στο πρώτο lockdown. Όπως εκτιμάται δε, η απόφαση για κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα συμπαρασύρει παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Γιατί τώρα τα δημοτικά σχολεία;

Στόχος της απόφασης για κλείσιμο των σχολείων είναι ο περιορισμός της κινητικότητας και η ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κοροναϊού. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, αν και ο δείκτης μεταδοτικότητας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση παραμένει χαμηλός, το μέτρο κρίνεται απαραίτητο για να μειωθούν οι μετακινήσεις των γονέων κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και η κίνηση σε μικρά καταστήματα γύρω από τα σχολεία.

Μιλώντας στο MEGA ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, είπε ότι «οι αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση στηρίζονται στα επιστημονικά δεδομένα. Η υγειονομική επιτροπή συνεδρίασε μέχρι αργά σήμερα και έτσι η ανακοίνωση για τα δημοτικά σχολεία θα γίνει αύριο από την αρμόδια υπουργό».

Σύμφωνα με τον ίδιο «έχει αποδειχτεί ότι δεν υπάρχει ενδοσχολική μεταδοτικότητα. Ωστόσο υπάρχει ένα ζήτημα σε σχέση με την κινητικότητα που δημιουργείται γύρω από τα σχολεία, όταν οι γονείς μεταφέρουν τα παιδιά από και προς το σχολείο. Αυτή η κινητικότητα είναι ο σκοπός να μειωθεί».

Όπως πρόσθεσε «το ζήτημα της κινητικότητας είναι πολύ κρίσιμο για να μπορέσουμε να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό και έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο και οι περισσότερες εμπορικές δραστηριότητες».