Μπορεί η Θεσσαλονίκη να έχει 355.200 κρούσματα κορωνοϊού (!) με βάση την προχθεσινή σημαντική δήλωση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ότι η «θετικότητα» σε κρούσματα της περιοχής είναι της τάξης του 32% με δεδομένο ότι ο πληθυσμός της είναι 1.100.000 κάτοικοι; Μία αναφορά που συνοδεύτηκε από εκτιμήσεις ότι ένας στους τρεις κατοίκους της συμπρωτεύουσας είναι φορέας της νόσου…

Το ερώτημα αυτό διατυπώνουν αναλυτές της εξάπλωσης της πανδημίας με βάση τη σαφή δήλωση του υπουργού που επικαλέστηκε σχετικές μετρήσεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τα τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί σε πολίτες. Καθότι αυτή η εκτίμηση προκαλεί για τους πολίτες έκδηλη ανησυχία αλλά δείχνει ίσως στοιχεία υπερβολής και προκαλεί απορίες για πολλούς λόγους.

Είναι γνωστό ότι η συμπρωτεύουσα έχει βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, όμως η εκτίμηση ότι το 32% των κατοίκων είναι εν δυνάμει φορείς δημιουργεί φόβους για πρωτοφανή έξαρση κρουσμάτων και θανάτων.

Με πανεπιστημιακούς φορείς ωστόσο να επισημαίνουν ότι η θετικότητα που επικαλέστηκε ο κ. Κικίλιας αφορά τα τεστ στα άτομα που προσέρχονταν για εξέταση κι οι οποίοι είχαν ήδη ορισμένα συμπτώματα. Κι αυτά τα συμπεράσματα δεν έχουν σχέση με τα «ανοικτά» rapid τεστ σε διάφορες ομάδες πολιτών.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη εκτίμηση για 32% θετικότητα στον κορωνοϊό των κατοίκων της συμπρωτεύουσας έχει κάποιες σημαντικές προεκτάσεις αλλά και σημαντικά κενά.

Η Θεσσαλονίκη και η Νέα Υόρκη

ΠΡΩΤΟΝ: Δείχνει να μετατρέπεται η Θεσσαλονίκη σε διεθνές «επίκεντρο» του κορωνοϊού όπου καταγράφεται το παγκόσμιο ρεκόρ -δεν έχει παρατηρηθεί σε καμία άλλη μεγαλούπολη του κόσμου- ένας στους τρεις κατοίκους να έχει νοσήσει από κορωνοϊό. Με τα εκτιμώμενα κρούσματα στο 32% του πληθυσμού να έχουν μία τρομακτική ισχύ ώστε να μολυνθεί ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων της «νύφης του Θερμαϊκού», σε ένα πραγματικά εφιαλτικό «σενάριο».

Σημειώνεται ωστόσο για παράδειγμα ότι στη Νέα Υόρκη των 8.500.000 κατοίκων τα κρούσματα της πανδημίας από την αρχή του χρόνου ήταν 573.241 με τον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής να υπολογίζεται σε 19.453.000 κατοίκους (περίπου 3% κρούσματα επί του συνόλου των κατοίκων).

Συμπληρώνεται ακόμη ότι τα τεστ που έχουν γίνει να είναι 15.904.266 αριθμός που είναι προφανώς ενδεικτικός κι αντιπροσωπευτικός της πραγματικής διασποράς του φονικού ιού.

Τα στατιστικά του ΕΟΔΥ

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Με τη συνεκτίμηση ότι τα κρούσματα που εντοπίζονται και καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ είναι περίπου το 10-25% αυτών που πραγματικά υπάρχουν στην επονομαζόμενη «ανοικτή κοινότητα» ο αριθμός των 355.200 νοσούντων στη Θεσσαλονίκη αντιστοιχεί σε περίπου 35.000-50.000 κρούσματα που θα εντοπίσει σταδιακά και θα καταγράψει σταδιακά ο ΕΟΔΥ στη συμπρωτεύουσα.

Κάτι που δείχνει, στατιστικά και μαθηματικά ίσως εκτός πραγματικότητας και με μεγάλη απόκλιση. Κι αυτό γιατί μέχρι στιγμής στη συμπρωτεύουσα εντοπίστηκαν το τελευταίο κρίσιμο 20ημερο περίπου 7.000 συνολικά κρούσματα ενώ θα έπρεπε να είναι –σύμφωνα με την εκδοχή του 32% – τετραπλάσια ή πενταπλάσια.

Ακόμη αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι για να προσεγγισθεί ο αριθμός των μετρήσεων του ΑΠΘ που επικαλέστηκε ο υπουργός, τις επόμενες ημέρες η Θεσσαλονίκη μπορεί να εκτοξεύσει τον αριθμό των νέων φορέων της σε 2000-4000 καθημερινά. Κάτι που δείχνει με βάση την ακολουθία του αριθμού των νέων διαγνώσεων ως όχι ιδιαίτερα πιθανό. Κι όλα αυτά βεβαίως όταν από την αρχή της πανδημίας τον περασμένο τα κρούσματα όλης της χώρας έχουν φτάσει τα 63.500 περίπου.

Εφιαλτικό σενάριο

ΤΡΙΤΟΝ: Αν γίνει δεκτό περί ύπαρξης 35.000-50.000 που μπορεί να καταγράφουν συνολικά στη Θεσσαλονίκη και με δεδομένο ότι σύμφωνα με τους επιδημιολόγους η θνησιμότητα αγγίζει ποσοστό 1,5% -2% των κρουσμάτων, τις επόμενες ημέρες στην συμπρωτεύουσα μπορεί να υπάρξουν επιπλέον 700-1000 νεκροί κάτι που επίσης δείχνει εκτός –θλιβερής ούτως ή άλλως-πραγματικότητας . Κι ασφαλώς όλοι ελπίζουν κάτι τέτοιο να διαψευσθεί…