Εκατοντάδες δικογραφίες με υποθέσεις κυρίως οικονομικού εγκλήματος και χρεών προς το Δημόσιο (κυρίως της περιόδου 2003-2017) που οδηγήθηκαν στην παραγραφή φέρεται να βρέθηκαν χθες από την ΕΛ.ΑΣ – σε συνεργασία με τις δικαστικές αρχές – στην κατοικία μίας 43χρονης αρτοποιού σε χωριό στην Κέρκυρα!

H αρτοποιός φέρεται να ήταν στενή φίλη δικαστικής λειτουργού που είχε δεκαετή θητεία στο «νησί των Φαιάκων» και η οποία είχε ήδη ελεγχθεί τους τελευταίους μήνες από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την απώλεια, ούτε λίγο – ούτε πολύ 502 δικαστικών φακέλων.

«Καπνός» 50 δικογραφίες τον χρόνο!

Με συχνότητα απώλειας περίπου 50 δικογραφιών κάθε χρόνο κάτι που είχε οδηγήσει σε γενική αναστάτωση στο νησί, με αναφορές για αδυναμία απόδοσης δικαιοσύνης, ενώ το ζήτημα είχε απασχολήσει την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η πρωτοφανής αυτή απώλεια των περισσοτέρων από 500 δικογραφιών η αρχή της οποίας φέρεται να υπήρξε το 2010, δημοσιοποιήθηκε στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού από εκπροσώπους των δικηγόρων του νησιού. Κι αυτό γιατί ένας εισαγγελέας της Κερκύρας που είχε μετατεθεί προσφάτως στο νησί κι εξέταζε με απόλυτη μυστικότητα την υπόθεση, ζήτησε από νομικούς που είχαν χειρισθεί αυτές τις υποθέσεις να του παρέχουν αντίγραφα των δικαστικών φακέλων που διατηρούσαν στα γραφεία τους.

Τον περασμένο Ιούλιο έγινε γνωστό ότι ύστερα από εσωτερική έρευνα που ασκήθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου ασκήθηκε δίωξη σε βάρος της δικαστικής λειτουργού που είχε πολυετή θητεία στην Κέρκυρα εκείνη την περίοδο για υπεξαγωγή εγγράφων και ψευδή βεβαίωση.

Από την έρευνα είχε διαπιστωθεί ότι οι συγκεκριμένες 502 δικογραφίες χάθηκαν, ενώ τις είχε χρεωθεί, για να τις επεξεργαστεί και να τις επιστρέψει στην υπηρεσία της. Μάλιστα τον περασμένο Σεπτέμβριο υπήρξε πρόταση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ Κ. Τσιάρα για να τεθεί σε αργία η εν λόγω δικαστική λειτουργός.

Αδικήματα οικονομικής φύσεως

Οι περισσότερες από αυτές τις δικογραφίες σχετίζονται με οικονομικής φύσεως αδικήματα, όμως υπήρχαν κι άλλες για ληστρικές επιθέσεις ή για υποθέσεις διαφθοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες μία από τις δικογραφίες που προκαλούσε «τριβές» αφορούσε και έρευνα που είχε ζητήσει άλλη δικαστικός λειτουργός του νησιού από την ελεγχόμενη δικαστή για ζητήματα ενδεχόμενων παρανομιών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κέρκυρα. Οπότε και πάλι υπήρχαν αναφορές για «σκόπιμη παραγραφή των αδικημάτων τους». Τοπικοί θιγόμενοι υποψήφιοι έκαναν λόγο για μεθοδεύσεις σε βάρος τους. Τελικώς λόγω της αναστάτωσης και των προστριβών που υπήρχαν, οι δύο γυναίκες δικαστές μετατέθηκαν, τον Νοέμβριο του 2019, σε υπηρεσίες εκτός του νησιού.

Όμως παρέμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα ζητούμενο πού βρίσκονται οι εν λόγω άφαντες δικογραφίες για να ακολουθήσει έρευνα στο σπίτι της αρτοποιού στο χωριό Γαρούνα της Κέρκυρας. Με ζητούμενο πλέον αν υπήρχαν παράνομες συναλλαγές πίσω από την «εξαφάνιση» των δικογραφιών ή τα κίνητρα ήταν διαφορετικά.

Ερευνάται επίσης το ενδεχόμενο να πρόκειται για περίπτωση μεγάλης αμέλειας κι αδιαφορίας της δικαστικής λειτουργού.