Η Εφές ήταν η καλύτερη ομάδα της περσινής Euroleague. Και με τον Λάρκιν να επιστρέφει στα παρκέ έπειτα από εφτά μήνες, περίμενες πως οι Τούρκοι θα εμφανίσουν κάποια στιγμή και φέτος εκείνο το πρόσωπο. Το έκαναν στο ΣΕΦ, που ήρθαν με την πλάτη στον τοίχο. Ο Ολυμπιακός γνώριζε εκ των προτέρων τι θα αντιμετωπίσει, αλλά με ξεσπάσματα λίγων λεπτών απέναντι σε μια επιθετική μηχανή δεν μπορείς να ελπίζεις σε πολλά.

Με τον Μίσιτς να είναι σε απίστευτη κατάσταση (20 πόντους, 7 ασίστ) και με τον Λάρκιν να θυμίζει κάτι από τα περσινά, η Εφές επικράτησε με 84-79 του Ολυμπιακού, ο οποίος είχε μόνο μερικά ξεσπάσματα, πέρασε μπροστά στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά στο φινάλε οι Τούρκοι έδειξαν πιο έτοιμοι και πιο αποφασισμένοι.

Το ματς

Αν του έλεγαν του Ολυμπιακού ότι θα έχει δεχτεί 41 πόντους στα πρώτα 13 λεπτά, αλλά θα πάει στο ημίχρονο με το -6 θα το… αγόραζε. Κι όμως, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν δεχτεί στα πρώτα 13 λεπτά του αγώνα 41 πόντους από μία Εφές που έβαζε τα πάντα. Εκμεταλλευόμενη φυσικά και την τραγική άμυνα του Ολυμπιακού στο συγκεκριμένο διάστημα.

Με τον Μίτσιτς να πυροβολεί από μέση και μακρινή απόσταση και τον Σίμον να ακολουθεί, οι Τούρκοι έκαναν… πάρτι στα πρώτα 13 λεπτά και προηγήθηκαν ακόμα και με 13 πόντους 28-41 εφτά λεπτα πριν το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου. Και κάπου εκεί το… μομέντουμ γύρισε.

Με τον Ζαν-Σαρλ να δίνει μεγάλη ενέργεια στην άμυνα και να μετράει τρεις σερί τάπες, ο Ολυμπιακός διόρθωσε την εικόνα του αμυντικά και κατάφερε να κρατήσει την Εφές χωρίς καλάθι για περίπου έξι λεπτά. Βρίσκοντας, ταυτόχρονα, την ευκαιρία να μειώσει στους έξι (35-43) με τον Σπανούλη να τον οδηγεί στην επίθεση.

Και με αυτή τη διαφορά πήγε και στα αποδυτήρια, αφού η Εφές των 41 πόντους σε 13 λεπτά σημείωσε μόλις τρεις μέχρι το τέλος του ημιχρόνου για το 38-44.

Ο Ολυμπιακός συνέχισε την αντεπίθεσή του στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και με ένα συνολικό σερί 9-0 πέρασε μπροστά με 47-44. Όλα ξεκινούσαν από την ένταση που έβγαζε στην άμυνα και η οποία του έδινε ώθηση επιθετικά, όμως η Εφές είχε τις απαντήσεις από το τρίποντο. Με δύο σερί πέρασε και πάλι μπροστά, ο Ολυμπιακός ισοφάρισε σε 50-50 αλλά ένα 8-0 των Τούρκων τους έφερε στο 50-58, με την τρίτη περίοδο να ολοκληρώνεται στο 57-63.

Η ποιότητα και η προσωπικότητα των παικτών της Εφές μίλησε στην τέταρτη περίοδο. Ο Μίσιτς ήταν καταπληκτικός σε κάθε συνθήκη που βρέθηκε να αντιμετωπίσει, ο Λάρκιν έβαλε σπουδαία καλάθια στο φινάλε, οι Μπομπούα και Σίμον μίλησαν σε πολλά κρίσιμα σημεία και η Εφές βρέθηκε ξανά σε διψήφια διαφορά πόντων. Η αντεπίθεση του Ολυμπιακού στο τελευταίο δίλεπτο έφερε τη διαφορά μέχρι τους τρεις, αλλά (75-78), αλλά οι παίκτες του Μπαρτζώκα δεν είχαν άλλα ψυχικά αποθέματα, με το τελικό 79-84 να έρχεται δίκαια για την τουρκική ομάδα.

Τα δεκάλεπτα: 26-29, 38-44, 57-63, 79-84