Στο Πότσνταμ πραγματοποιήθηκε εχθές, Σαββάτο, 3 Οκτωβρίου,  η κεντρική εκδήλωση για τα 30 χρόνια της γερμανικής επανένωσης, που γίνεται κάθε χρόνο σε μια άλλη πρωτεύουσα κρατιδίου.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η συμμετοχή καλεσμένων στην επίσημη τελετή περιορίσθηκε στα 230 άτομα από 1.250 που είχαν αρχικά προγραμματιστεί. Στην εκδήλωση συμμετείχαν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Στέφαν Χάρμπατ. Όπως κάθε χρόνο, κεντρικός ομιλητής αυτής της επετειακής γιορτής ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κύριος ομιλητής στο Πότσνταμ ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής ΓερμανίαςΚύριος ομιλητής στο Πότσνταμ ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας

Η γερμανική ενοποίηση δεν έχει πραγματοποιηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε, τόνισε στην ομιλία του ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Όπως ανέφερε, η αλλαγή έπληξε τους ανθρώπους στην Ανατολική Γερμάνια πολύ πιο σκληρά από ό,τι στη Δύση και σε αρκετές περιοχές λείπει μια ολόκληρη γενιά, δηλαδή οι νέοι άνθρωποι έφυγαν, επειδή δεν έβλεπαν μέλλον για τον εαυτό τους. Σύμφωνα με έκθεση του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών από το έτος της επανένωσης, το 1990, ως το 2017 είχαν εγκαταλείψει την Ανατολική Γερμανία συνολικά 3,9 εκ. άνθρωποι. Στο ίδιο διάστημα πάντως εγκαταστάθηκαν εκεί 2,7 εκ. άνθρωποι.

«Η πανδημία δεν θα μας στερήσει το μέλλον»

Δύο Ανατολικογερμανοί που βγήκαν κερδισμένοι από την ενοποίηση – ο πρώην Πρόεδρος τη Δημοκρατίας Γιοάχιμ Γκάουγκ και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην επίσημη τελετήΔύο Ανατολικογερμανοί που βγήκαν κερδισμένοι από την ενοποίηση – ο πρώην Πρόεδρος τη Δημοκρατίας Γιοάχιμ Γκάουγκ και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην επίσημη τελετή

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ επεσήμανε ότι πολλές σταδιοδρομίες Ανατολικογερμανών καταστράφηκαν μετά την επανένωση, καθώς τα επαγγελματικά προσόντα τους δεν αξιοποιήθηκαν.  Το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων είχε «τραυματικές συνέπειες».  Αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να συζητιούνται ανοιχτά, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν «Ανατολικοί» και «Δυτικοί», αλλά αυτή η διαφοροποίηση δεν είναι πλέον τόσο σημαντική, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Η περαιτέρω ενοποίηση ανατολής και δύσης, η μετανάστευση και ενσωμάτωση ξένων έκαναν, σύμφωνα με τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τη Γερμανία τα τελευταία 30 χρόνια  «πιο ποικιλόμορφη και διαφορετική». «Στην εποχή του κορωνοϊού η χώρα δείχνει, ότι είναι ενωμένη, ότι είναι δυνατή και δρα υπεύθυνα», δήλωσε για να προσθέσει ό,τι «η πανδημία δεν πρόκειται να μας στερήσει το μέλλον.»

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο