Με ορίζοντα τον Δεκέμβριο θα κριθεί κατά πόσο οι ελληνοτουρκικές, οι κυπροτουρκικές και ευρύτερα οι ευρωτουρκικές σχέσεις μπορούν να μπουν σε μια σταθερή και διατηρήσιμη τροχιά αποκλιμάκωσης ή η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα κληθεί πλέον «να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο» και να εξετάσει την επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων εναντίον της Αγκυρας.

Η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 1 και 2 Οκτωβρίου στις βροχερές Βρυξέλλες δεν υπήρξε διόλου εύκολη. Είναι πλέον σαφές ότι οι «27» αντιλαμβάνονται ότι αν και θα επιθυμούσαν μια θετική ατζέντα με τον «δύσκολο γείτονα», δεν μπορούν επί μακρόν να στρουθοκαμηλίζουν έναντι της Τουρκίας.

Η συνάντηση των ηγετών είχε βαθύ παρασκήνιο σε βαθμό που οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να καταλήξουν, για άλλη μία φορά, να κάνουν εκείνοι σύνταξη των Συμπερασμάτων. Το «κλειδί» πάντως για να βρεθεί λύση ήταν η συνεννόηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν – με τη συμμετοχή και του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

 Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί