Ένα από τα πλέον γνωστά αξιοθέατα της Ζακύνθου είναι το περίφημο Ναυάγιο, μια αμμουδερή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά, στη βορειοδυτική ακτογραμμή του νησιού του Ιονίου.

Εκεί βρίσκεται προσαραγμένο εδώ και τέσσερις δεκαετίες ένα εμπορικό πλοίο (εξού και η ονομασία της διάσημης παραλίας), το οποίο κάποτε ταξίδευε στις θάλασσες και τώρα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο μέσα από τις αμέτρητες φωτογραφίες που τραβούν επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το ξαπλωμένο στην παχιά αμμουδιά κουφάρι συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι το ενδιαφέρον χιλιάδων ελλήνων και ξένων τουριστών.

Το εν λόγω πλοίο, που έφερε την ονομασία «Παναγιώτης», ναυάγησε λόγω μηχανικών προβλημάτων και δυσμενών καιρικών συνθηκών τη νύχτα της 1ης προς τη 2α Οκτωβρίου 1980, ενόσω ήταν φορτωμένο με λαθραία τσιγάρα.

Το πλοίο βρέθηκε μοιραία εκτός πορείας και έπεσε πάνω στα βράχια μιας απομακρυσμένης παραλίας της Ζακύνθου, του Αϊ-Γιώργη, όπως ονομαζόταν έως τότε.

Η παραλία αυτή ήταν και παραμένει προσπελάσιμη μόνο διά θαλάσσης.

Με την πάροδο του χρόνου τα κύματα απομάκρυναν το ναυαγισμένο πλοίο από την ακροθαλασσιά και το μετακίνησαν στο μέσο της παραλίας, εκεί όπου βρίσκεται και σήμερα.

Το πλοίο, ναυπηγημένο στη Σκωτία το 1937, είχε αλλάξει μέχρι τη στιγμή του ναυαγίου του αρκετά ονόματα, αλλά και ιδιοκτήτες.