Η τουρκική προκλητικότητα ως μπούμερανγκ

Η απρόβλεπτη αλαζονεία του «σουλτάνου» δεν αποκλείεται να αποδειχθεί και η «αχίλλειος πτέρνα» του

Στο χρονικό ενός προαναγγελθέντος θερμού επεισοδίου παραπέμπει το σκηνικό πρωτοφανούς έντασης και διάρκειας που βιώνουμε με ευθύνη της γείτονος.

Εδώ και καιρό, οι τουρκικοί εκβιασμοί και προκλήσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, κλιμακούμενες μάλιστα σε ευθείες απειλές κατά της χώρας μας από τον ίδιο τον Ερντογάν.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει εδώ και καιρό «απασφαλίσει». Δρώντας επί της ουσίας ανεξέλεγκτος και ανενόχλητος αισθάνεται πανίσχυρος και ανοίγει συνεχώς νέα μέτωπα.

Η απρόβλεπτη αλαζονεία του «σουλτάνου» δεν αποκλείεται ωστόσο να αποδειχθεί και η «αχίλλειος πτέρνα» του, οδηγώντας κάποιους βαθείς γνώστες των πραγμάτων σε συγκρίσεις με τις «τελευταίες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

Ισχυρίζονται δηλαδή ότι η φαντασίωση αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μπορεί να εξελιχθεί τελικά σε εφιάλτη. Ο Ερντογάν να οδηγήσει τον λαό και τη χώρα του κατευθείαν στην πτώση, χωρίς να βιώσει προηγουμένως την ακμή.

Και αυτό επειδή το τελευταίο διάστημα η αχαλίνωτη τουρκική διεκδίκηση προκαλεί σε πολλούς εκνευρισμό και οργή – όχι φυσικά από συμπάθεια προς τη χώρα μας – αλλά επειδή απειλεί να διαταράξει ισορροπίες και συμφέροντα υπονομεύοντας έτσι την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων.

Πολλά έχουν γραφεί και λεχθεί – όχι αδικαιολόγητα – για την αμηχανία αλλά και την κατευναστική τακτική που επιδεικνύουν οι ισχυροί – αλλά και λιγότερο ισχυροί – απέναντι στους λεονταρισμούς και την αλαζονεία του Ερντογάν.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι πλέον κάτι αλλάζει. Αυτό μαρτυρεί το χθεσινό τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και σειρά άλλων γεγονότων.

Η λίστα των προκλήσεων και των αλλοπρόσαλλων πολιτικών της Αγκυρας συνεχώς μεγαλώνει. Μεταξύ αυτών να θυμίσουμε την προμήθεια οπλικών συστημάτων S-400, την ανοιχτή υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων και τις παράνομες αποστολές οπλισμού στη Λιβύη, ενάντια στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Άγκυρα έχει προκαλέσει την οργή τόσο των ΗΠΑ όσο και του Ισραήλ για τις σχέσεις της με τη Χαμάς. Η Ευρώπη από την άλλη, όσο και αν δεν προβαίνει σε κυρώσεις, δείχνει εντεινόμενο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις, όπως αποτυπώνεται στη δραστηριότητα που έχει αναπτύξει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Τη δυσαρέσκεια απέναντι στην τακτική της Τουρκίας έχουν εκδηλώσει τόσο η Αίγυπτος, με την υπογραφή της ΑΟΖ με τη χώρα μας, καθώς και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία χαιρέτισαν την εν λόγω συμφωνία και στέλνουν F-16 στη Σούδα. Μηνύματα προς την Άγκυρα συνιστούν επίσης οι συνεχείς αεροναυτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή διαφόρων χωρών στην περιοχή.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες, ευσεβείς πόθους και προσδοκίες που μπορεί να αποδειχθούν αβάσιμες. Όλα τα παραπάνω συνιστούν ενδείξεις αποδοκιμασίας της τουρκικής προκλητικότητας. Το αν θα μεταφραστούν και σε έμπρακτη υποστήριξη της χώρας μας στην περίπτωση της απευκταίας περίπτωσης ενός θερμού επεισοδίου θα αποδειχθεί μόνο στην πράξη.

Γι’ αυτό και εμείς από την πλευρά μας πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα. Οι κρίσιμες ημέρες που ζούμε απαιτούν σύνεση, σοβαρότητα, ψυχραιμία και εθνική ομοψυχία.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk