Στο στόχαστρο έχει βρεθεί η βρετανική κυβέρνηση μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφων της επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση του κοροναϊού σχετικά με την επιβολή τοπικών lockdown.

Η βρετανική κυβέρνηση επικρίνεται ότι έκλεισε τα αυτιά της στις προειδοποιήσεις των ειδικών ότι η ξαφνική επιβολή αυστηρών τοπικών lockdown στη βόρεια Αγγλία ενδεχομένως να πυροδοτήσουν φυλετικές εντάσεις.

Ειδικότερα, στα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας τονιζόταν ότι σε περιοχές με ευάλωτες ή περιθωριοποιημένες κοινότητες, οι τοπικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται στιγματισμένοι, να βλάψουν την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και να οδηγήσουν σε κοινωνικές αναταραχές.

Το έγγραφο από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της επιστήμης της συμπεριφοράς γνωστή ως SPI-B, με ημερομηνία 27 Ιουλίου, παραδόθηκε στην επιστημονική επιτροπή εν όψει της σύσκεψης της 30ης Ιουλίου.

Σε αυτό σημείωσαν ότι «περιθωριοποιημένες ή / και κοινότητες εθνοτικών μειονοτήτων που είναι ήδη πιο ευάλωτες στον κοροναϊό λόγω ευρύτερων διαρθρωτικών ανισοτήτων μπορεί επίσης να είναι περισσότερο ευάλωτες στις επιπτώσεις των τοπικών lockdown».

Συγκεκριμένα, η ομάδα επέκρινε τη χρήση του όρου lockdown, σημειώνοντας ότι μοιάζει να επιρρίπτει ευθύνη.

Παρά τις προειδοποιήσεις, αργότερα το ίδιο απόγευμα και μία ημέρα πριν από ένα μεγάλο θρησκευτικό φεστιβάλ, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε νέα μέτρα στη Βόρεια Αγγλία, καταστρέφοντας τα σχέδια πολλών οικογενειών για το Eid. Οι ανακοινώσεις προκάλεσαν αναταραχή, με τους ντόπιους να καταγγέλλουν ότι στιγματίζονται.

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ για ακόμη μία εβδομάδα.

Πηγή: Guardian